Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 14.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Kriisiviestinnän ohjeistuksen luominen varhaiskasvatuksen henkilökunnalle sekä lasten perheille

JARDno-2017-1314

Valmistelija

  • Hanna-Leena Holmström, aluepäällikkö, hanna-leena.holmstrom@jarvenpaa.fi

Perustelut

Emmi Mäkinen on jättänyt aloitteen Lasten- ja nuortenlautakunnalle kriisiviestinnän ohjeistuksen luomisesta varhaiskasvatuksen henkilökunnalle sekä lasten perheille. 

Aloitteen sisältö: 

  • Kunta tuottaa yhteistyössä lasten hoitohenkilöstön sekä lasten psykologin tai vastaavan ammattilaisen kanssa selkeän ohjeistuksen siitä, miten lasten kanssa käsitellään eriasteisia kriisitilanteita.
  • Ohjeistuksessa otetaan huomioon lasten psyykkinen kehitys ikävaiheittain sekä perheiden erilaiset elämäntilanteet
  • Ohjeistus sisältää tietoa siitä, mitä lapsille kannattaa kertoa ja miltä lasta tulee suojella. Miten häivyttää lapsen pelkotiloja ja vahvistaa turvallisuuden tunnetta tilanteessa kuin tilanteessa.

Aloitteen perusteluina on, että laadittavalla ohjeistuksella annettaisiin enemmän työkaluja asian käsittelyyn sekä tuettaisiin perheitä kriisien käsittelyssä ja samalla vahvistettaisiin hoitohenkilökunnan resursseja auttaa perheitä sekä omaan tiimiään.

Organisaatiomuutoksen myötä aloite tuodaan Opetus- ja kasvatuslautakunnan käsittelyyn.

Vastaus: 

Järvenpään varhaiskasvatuksessa kriisitilanteissa toimimista käsitellään useissa ohjaavissa asiakirjoissa. Opetussuunnitelman perusteissa on annettu määräys suunnitella toiminta äkillisissä kriiseissä, uhka- ja vaaratilanteissa. Tätä osuutta voidaan kutsua kriisisuunnitelmaksi, jolla varaudutaan koko yhteisöä tai sen jäseniä koskettaviin äkillisiin kriiseihin ja traumaattisiin tilanteisiin. Järvenpään varhaiskasvatuksessa kriisitilanteissa toimimisen suuntaviivat on kirjattu varhaiskasvatussuunnitelmaan ja sitä täydentävään, useammin päivittyvään turvallisuussuunnitelman.

Varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelmassa ja Järvenpään kaupungin kriisiviestintäohjeessa on selkeät ja hyvät toimintatavat kriisitilanteessa toimimiseen kaikille työntekijätasoille. Varhaiskasvatuksen työntekijöillä lasten kanssa erilaisten tunteiden ja asioiden tutkiminen ja käsittely on päivittäistä peruspedagogiikkaa. Kriisitilanteissa henkilöstö saa tukea toimintatapojen valintaan Keusoten kriisipäivystyksestä. Lisäksi esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto tuottaa suurempia, yhteiskuntaa laajemmin kohdanneiden kriisien käsittelyyn lasten kanssa ajantasaista ja luotettavaa asiantuntijoiden laatimaa materiaalia. Näiden materiaalien hyödyntämistä suositellaan myös varhaiskasvatuksessa.

Järvenpään varhaiskasvatussuunnitelmassa käsitellään lapsen fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta useiden eri otsikoiden alla. Selkeää kriisisuunnitelmaa sieltä ei kuitenkaan löydy. Järvenpään varhaiskasvatussuunnitelma tullaan päivittämään keväällä 2022, jolloin myös kriisitilanteissa toimimisen kohta saatetaan edellä mainittujen periaatteiden mukaan ajan tasalle. Perheiden kanssa tehdään päivittäin yhteistyötä, ja varhaiskasvatussuunnitelman päivittämisessä huomioidaan yhteistyön toimivuus myös kriisien näkökulmasta. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää

  1. hyväksyä edellä selosteessa olevan vastauksen vastauksena aloitteeseen kriisiviestinnän ohjeistuksen luomisesta varhaiskasvatuksen henkilökunnalle sekä lasten perheille.

  1. todeta aloitteen loppuun käsitellyksi. 

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, listatiimi