Kaupunginhallitus, kokous 4.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 267 Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymän perussopimuksen muutos, muutokset jäsenissä ja peruspääomassa

JARDno-2021-1932

Valmistelija

  • Kirsi-Marja Karjalainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja, kirsi-marja.karjalainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymän hallitus esittää 13.9.2021 nykyisille jäsenkunnille, että ne hyväksyisivät ehdotuksen muuttaa kuntayhtymä liikelaitoskuntayhtymäksi sekä hyväksyisivät ehdotuksen uudeksi liikelaitoskuntayhtymän perussopimukseksi. Toimintamuodon muutos sekä perussopimuksen muuttaminen ovat tarpeen Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten ja Tuusulan jäsenyyden muutoksen (liittyvät keski-Uudenmaan sotekuntayhtymänä uudelleen jäseneksi) ja kuntayhtymän toimintamuodon muuttamisen vuoksi.

Muutosehdotuksen taustalla on halu mahdollistaa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän, Keusoten jäsenkuntien asukkaiden päihdekuntoutukseen pääsy Ridasjärven päihdehoitokeskukseen kuten aikaisemminkin, kun jäsenkunnat eivät olleet muodostaneet sotekuntayhtymää vaan kukin kunta käytti Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymän palveluita sen jäsenkuntana. Keusote ei kuntayhtymänä voi siten toimia, eikä myöskään liittyä toisen kuntayhtymän jäseneksi ja sen vuoksi Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymän muuttaminen Uudenmaan päihdehuollon liikelaitoskuntayhtymäksi on tarpeen. Lisäksi Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymän talouden ja toiminnan kannalta on tärkeää saada asiakkaita myös keski-Uudenmaan alueelta, koska asiakasmäärät ovat entisestään pienentyneet mm. siitä syystä, ettei Keusote ole voinut jäsenkuntiensa tapaan käyttää Ridasjärven päihdehoitokeskusta, vaikka päihdehoitokeskus olisikin voinut tarjota jäsenkunnilleen palvelua muita toimijoita edullisemmin.

Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymä pyytää jäsenkuntiaan käsittelemään ehdottamansa perussopimuksen muutoksen mahdollisimman pikaisesti, viimeistään kuitenkin niin, että päätös on lainvoimainen 19.11.2021 mennessä, jolloin yhtymäkokous tekee asiasta päätöksen.

Kuntayhtymän jäsenyyttä ja siitä irtautumista tulee tarkastella paitsi kuntayhtymän ja sen tuottamien palveluiden myös kaupungin muiden, mukaan lukien taloudellisten intressien näkökulmasta.Tätä tarkastelua ei ole voitu annetussa määräajassa suorittaa. 

IL

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää merkitä edellä selostustekstissä esitetyn tiedoksi ja toteaa, ettei ehdotettua perussopimusmuutosta voida käsitellä annetussa aikataulussa.

 

Käsittely

Esittelijä totesi, että kuntayhtymä on pyytänyt asian käsittelyn keskeyttämistä.

Esittelijä muutti päätösehdotuksensa kuulumaan seuraavasti: "Kaupunginhallitus merkitsee asian tiedoksi. Asian käsittelyä jatketaan kuntayhtymän pyydettyä asian jatkokäsittelyä."

 

Päätös

Hyväksyttiin muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymä