Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 21.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Opetuksen ja kasvatuksen talousarvio 2022 ja taloussuunnitelma 2022-2025.

JARDno-2021-1793

Valmistelija

  • Mirja-Liisa Autere, Controller, mirja-liisa.autere@jarvenpaa.fi

Perustelut

Talousarvio- ja talousohjelmaluonnos 2022 - 2025 sisältää kuntalain 110 §:ssä talousarvion vuodelle 2022 sekä talousohjelma vuosille 2022 - 2025.

Talousohjelmassa on tarkoitus antaa lautakunnille neljälle vuodelle kehys. Keskeisimpänä osana kehyksessä on se periaate, että ylitykset täytyy kattaa seuraavina vuosina ja vastaavasti budjetin alitukset saa käyttää tulevina vuosina. Menettelyn tarkoituksena on kannustaa taloudellisesti tehokkaaseen toimintaan lyhytnäköisten säästötoimien sijaan.

Talouskehyksen yhteydessä hyväksytään toiminnalliset tavoitteet vuosille 2022 - 2025. Tavoitteiden tulee tukea strategiakartan päämääriä ja parantaa niihin liittyvillä avainmittareilla mitattavia asioita.

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen talousarvio- ja talousohjelmaluonnos ja ehdotus vuosille 2022 - 2025 on rakennettu niin, että pohjaksi on otettu vuoden 2021 talousarvion luvut, joita on muutettu tiedossa olevilla tuleville vuosille kohdistuvilla muutostekijöillä sekä sopeuttamistoimenpiteillä.

Kaupungin hyväksytyn strategian mukaan tuotteistus otetaan talousarviossa- ja talousohjelmaluonnoksessa vuosille 2022-2025 käyttöön, mutta tuotteistuksen perusteella esitettävät luvut lisätään tuotteistuksen edetessä.

Talousarvio- ja talousohjelmaluonnos ehdotus vuosille 2022 - 2025 on kaupunginhallituksen antaman alustavan kehyksen mukainen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle lausuntonaan

  1. liitteenä olevan esityksen palvelualuettaan koskevaan osioon talousohjelmaluonnoksesta 2022 - 2025
  2. liitteenä olevan esityksen sopeutustoimenpiteistä vuosille 2024-2025
  3. liitteenä olevan riskienhallintatoimenpiteiden tarkistuksen ja täydennyksen.

Käsittely

Talouspäällikkö Mirja-Liisa Autere, palvelualuejohtaja Merja Narvo-Akkola, varhaiskasvatuspäällikkö Hanna-Leena Holmström ja opetusjohtaja Arja Korhonen esittelivät asiaa.

Käsittelyn kuluessa esittelijä muutti päätösehdotustaan lisäämällä päätösehdotuksen kohtaan 2 seuraavan lauseen: ”Toimenpiteiden toteuttaminen ei vaadi irtisanomisia ja ovat riippuvaisia palveluverkkosuunnitelmasta” ja lisäämällä päätösehdotuksen kohtaan 3 seuraavan lauseen: ”Lisätään riskikartoitukseen inhimilliset riskit erityisesti lasten ja henkilöstön hyvinvoinnin näkökulmasta. Esitetyt säästöt toteutuessaan voivat lisätä lasten eriarvoisuuttaa, oppimisvaikeuksia ja pahoinvointia, erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien lasten kohdalla. Tällä voi olla kauaskantoiset seuraukset ja tämä voi lisätä kustannuksia tulevaisuudessa. Säästöjen kohdistuessa henkilöstöön seurauksena voi olla henkilöstön pahoinvointia, uupumista ja vaihtuvuutta.”

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

KH, talouspalvelut