Puheenjohtajien jaosto, kokous 8.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Luottamushenkilöille hankittavat työvälineet

JARDno-2021-504

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kevään aikana valmistellaan luottamushenkilötyöskentelyn edellytyksiä tulevalle valtuustokaudelle. Päätöksentekoon tuodaan keväällä myös ratkaisut luottamushenkilöiden käyttöön hankittavista laitteista ja välineistä sekä suunnitellaan luottamushenkilöiden perehdyttämistä kaupungin toimintaan ja päätöksentekoon.

Kokouksessa esitellään valmistelussa olevaa suunnitelmaa.

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Puheenjohtajien jaosto merkitsee valmistelutilanteen tiedoksi.

Käsittely:
Hallintojohtaja Iiris Laukkanen ja henkilöstöjohtaja Merja Soosalu esittelivät luottamushenkilöille suunniteltua orientaatiokoulutusta.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: hallintojohtaja Iiris Laukkanen, hallinnon erityisasiantuntija Jaana Immonen, tietohallintopäällikkö Pentti Laari

Järvenpään kaupungin hallintosäännön sähköistä kokouskutsua ja sähköistä kokousmenettelyä koskevien säännösten mukaan kaupunki vastaa siitä, että työskentelyyn käytettävät laitteet, järjestelmät ja tietoliikenneyhteydet ovat ajantasaisia ja tietoturvallisia lakien edellyttämällä tavalla. Lisäksi on perusteltua, että laitteet ovat keskenään samankaltaisia siten, että ongelmatilanteissa laitteille ja siten työskentelylle voidaan tarjota riittävä tuki. Tasavertainen osallistuminen luottamushenkilötyöskentelyyn edellyttää myös, että laitteet ovat toimivia. 

Oman laitteen käyttökorvauksesta luovuttaneen palkkiosääntöuudistuksen yhteydessä. Valtuuston, kaupunginhallituksen, lautakuntien ja johtokuntien varsinaisille jäsenille luovutetaan luottamushenkilötyöskentelyä varten kannettava tietokone lisälaitteineen. Varajäsenille osoitetaan laitteita, joita he voivat lainata tilapäisesti kokouskäyttöön. 

Lähtökohtana on, että työskentelyyn käytetään kaupungin osoittamia laitteita, sillä ne ovat etähallinnassa ja kaupunki voi huolehtia niiden tietoturvallisuudesta ja ajantasaisuudesta.

Luottamushenkilöiden käyttöön annetaan kokoukseen osallistumiseksi tarvittavat ohjelmistot. Tarkastuslautakunnan puheenjohtajalle, valtuuston ja hallituksen puheenjohtajalle sekä monijäsenisten valtuustoryhmien puheenjohtajille luovutetaan lisenssit, jotka mahdollistavat myös kokousten järjestämisen.   

Kaupungilla on vastuu siitä, että henkilöstö ja luottamushenkilöt toimivat tietosuoja-asetuksen määräysten mukaisesti. Kaupungin tulee myös kyetä osoittamaan, että se on ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin asian varmistamiseksi. Tämän vuoksi suositellaan vahvasti, että jo laitteen luovutuksen yhteydessä luottamushenkilö allekirjoittaa tietoturvallisuussitoumuksen ja suorittaa luottamushenkilön tietosuojakoulutuksen. 

Laitteen luovutuksen yhteyteen järjestetään käyttöönotto-opastus sekä tukea muun ohella tietosuojakoulutukseen sekä luottamushenkilötyöhön ja palkkiomaksatukseen liittyvän luottamushenkilöilmoituksen tekemiseen. Tavoitteena on sujuvoittaa valtuustokauden alkua ja työskentelyn käynnistämistä.

Laiteluovutukset on suunniteltu toteutettavaksi viikolla 30. Tarkasta ajankohdasta ja ajanvarausjärjestelyistä tiedotetaan luottamushenkilöille erikseen myöhemmin. Syksyllä käynnistyvät myös muut luottamushenkilökoulutukset, joiden yhteyteen voidaan tarpeen mukaan kytkeä myös laiteopastusta. 

IL

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Puheenjohtajien jaosto merkitsee edellä selostustekstissä olevan tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.