Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 6.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelma 2021–2030

JARDno-2020-2395

Valmistelija

  • Mikko Mäkelä, vt palvelualuejohtaja / varhaiskasvatusjohtaja, mikko.makela@jarvenpaa.fi

Perustelut

Edellinen Järvenpään kaupungin palveluverkkosuunnitelma 2019-2028 (KVALT 10.12.2018, § 103) ja osana suunnittelua Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkon erillisselvitys valmistuivat vuonna 2018. Erillisselvityksessä tutkittiin tapauskohtaisesti kaupungin kannalta järkevin ja taloudellisin tapa palveluiden tuottamiseen ja palvelutuotannon kehittämiseen. Työtä edelsi keväällä 2016 tehty Järvenpään kaupungin eteläisen osan kouluverkkoselvitys.

Kevät 2020 osoitti, että palvelutuotannossa ei voida edetä vuonna 2018 hyväksytyn palveluverkon pohjalta, vaan palveluverkkosuunnitelmaa on tarpeen päivittää. Keväällä 2020 laadittu väestösuunnite ennustaa tuleville vuosille huomattavasti pienempää väestönkasvua kuin mille aiempi palveluverkkosuunnitelma pohjautuu. Toisaalta kevään 2020 aikana uudistettiin ja kehitettiin palvelutarvelaskennan perusteita, joiden pohjalta kaupungilla on aiempaa tarkemmat perusteet tuleville investointitarpeille. Kolmas merkittävä toimintaympäristön muutos on keväällä 2020 puhjennut koronaepidemia, joka entisestään tiukensi kaupungin taloudellista tilannetta. Palveluverkkoa on ollut siis tarpeen tarkastella uudestaan paitsi siksi, että näkemykset palvelujen kysynnästä ja käytettävissä olevasta kapasiteetista ovat muuttuneet, myös siksi, että suunnitellut päiväkoti- ja kouluinvestoinnit eivät tiukentuneessa taloustilanteessa ole enää mahdollisia toteuttaa.

Keväällä 2020 palveluverkkoa on tarkasteltu kokonaisuutena osien sijaan yhteistyönä eri toimijoiden kesken. Palveluiden tuotannon ohjaamisesta ja kehittämisestä vastaa Opetuksen ja kasvatuksen palvelualue, kiinteistökannan käytöstä ja kehittämisestä vastaa Mestaritoiminta oy, ja maankäytön kehittämisestä sekä maanjalostamisesta vastaa kaupunkikehitys. Kiinteistökannan kehittäminen voi tuoda huomattavia kustannussäästöjä ja maankäyttöä kehittämällä luodaan kokonaan uutta arvoa kaupungille tai palautetaan olemassa olevaa maaomaisuutta jalostettavaan muotoon. Kiinteistökannan ja maaomaisuuden käytön tehostaminen mahdollistaa aiempaa laadukkaammat palvelut, mikäli palveluiden tuottamiseen jää enemmän resursseja. Nyt tehdyssä palveluverkkotarkastelussa on haluttu kuitenkin aiempaa enemmän korostaa myös opetuksen ja kasvatuksen resurssien käyttöä osana palveluverkkosuunnittelua. Ryhmäkoolla ja opettajaresurssilla sekä tilankäytön pedagogisella suunnittelulla on merkittävä rooli tehokkaan palveluverkon suunnittelussa.

Vuoden 2020 aikana varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelmaa on valmisteltu Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen johdolla. Opetuksen ja kasvatuksen palvelualue on tehnyt tiivistä yhteistyötä Mestaritoiminta Oy:n ja Boost Brothers Oy:n kanssa muun muassa tilojen kuntokartoitusten, palveluverkkoskenaarioiden ja kustannusvaikutusten analysoimisessa. Oppilasennusteet on tehty kaupunkikehityksen laatiman väestösunnitteen pohjalta ja yhteistyössä kaupunkikehityksen kanssa palveluverkkoratkaisuja on tarkasteltu esimerkiksi yleiskaavatyön, kaupungin yleisen kehityksen, ympäristövaikutusten ja kaupunkikuvan näkökulmista. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelma 2021-2030 korvaa opetusta- ja kasvatusta koskevat osuudet Järvenpään kaupungin palveluverkkosuunnitelmasta vuosille 2019-2028.

Palveluverkkosuunnitelmaa laadittaessa on tehty vaikutusten ennakkoarviointia ja siihen on osallistettu kuntalaisia sekä työntekijöitä ja lapsia päiväkodeissa ja kouluissa. Palveluverkkosuunnitelman luonnosversioita ja alustavia ehdotuksia muutoksiksi on käsitelty Opetus- ja kasvatuslautakunnan iltakouluasiana ja kaupunginhallituksen seminaarissa. Henkilöstölle on järjestetty sähköiset tilaisuudet, joissa suunnitelmia on esitelty. Tähän asti tehdyt vaikutusten ennakkoarvioinnit ja muu kerätty materiaali on tuotu lautakunnan tietoon oheismateriaalina. Kustakin hankkeesta tehdään tarkemmat ennakkoarvioinnit sitä mukaa, kun hankkeet tuodaan päätöksentekoon.

Nyt saatavilla olleiden selvitysten ja muiden aineistojen, vaikutusten ennakkoarviointien ja eri foorumeilta saatujen palautteiden pohjalta on päädytty siihen, että nyt hyväksyttävän palveluverkkosuunnitelman lisäksi tehdään vielä perusteellisempi selvitys Järvenpään keskisten ja pohjoisten osien kouluverkon kehittämis- ja muutostarpeista vuosikymmenen puolivälistä eteenpäin. Tähän erilliseen selvitykseen kytketään Anttilan koulun ja Mankalan koulun tilanne, 2030-luvulle suunniteltu Saunakallion koulun laajentaminen yhteinäiskouluksi sekä Kartanon koulun niinikään 2030-luvulle suunniteltu uudisrakennus. Selvitys tuodaan päätöksentekoon syksyn 2021 aikana samassa aikataulussa kuin invesvointiohjelma vuosille 2022-2031. Valmistelun aikaisissa luonnoksissa, joita on esitelty eri tilaisuuksissa ja joita kuntalaiset ja muut sidosryhmät ovat saaneet kommentoida, on esitetty Mankalan koulun lakkauttamista vuonna 2027. Saadusta palautteesta iso osa on liittynyt tähän vaihtoehtoon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Mäkelä, vt palvelualuejohtaja / varhaiskasvatusjohtaja, mikko.makela@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää:

  1. hyväksyä osaltaan liitteenä olevan Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelman vuosille 2021-2030
  2. että Saunakallion, Anttilan, Mankalan ja Kartanon koulujen osalta tehdään erillisselvitys, joka tuodaan päätöksentekoon syksyllä 2021

Käsittely

vt. palvelualuejohtaja Mikko Mäkelä esitteli asiaa.

Asian esittelyn yhteydessä esittelijä teki seuraavan teknisen korjauksen liitteenä olevaan palveluverkkosuunnitelmaan: sivulla 32 oleva lause "Kinnarin päiväkodissa tehdään tarvittavia teknisiä korjauksia ja siirretään sen yhteyteen Närekadun päiväkodin moduuli 6/2023" täydennetään muotoon "Kinnarin päiväkodissa tehdään tarvittavia teknisiä korjauksia ja siirretään sen yhteyteen Närekadun päiväkodin moduuli 6/2023 ja samassa yhteydessä keskustan päiväkodista luovutaan."

Käsittelyn kuluessa Jenni Marttinen teki Ville Mustosen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: ”Esitän, että yhteisökäyttäjien (asukasyhdistykset, yhdistykset, seurat jne.) edustajat otetaan mukaan erillisselvityksen tekemiseen, jotta erillisselvityksen kohteena olevien Anttilan, Mankalan, Saunakallion ja Kartanon koulujen tila- ja palvelusuunnitelmissa tulisi huomioitua se, miten ​tilat ja ratkaisut palvelevat asukkaiden ja yhdistysten tarpeita ilta-, viikonloppu- ja loma-aikoina.”

Käsittelyn kuluessa Emmi Mäkinen ehdotti Arto Luukkasen kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun. Puheenjohtaja totesi, että koska käsittelyn kuluessa oli tehty kannatettu ehdotus asian palauttamisesta valmisteluun, asiasta oli äänestettävä. Äänestystavaksi valittiin sähköinen äänestys. 

 

Päätös

Äänestyksen jälkeen äänin 5 JAA ääntä 8 EI ääntä ja 0 TYHJÄÄ ääntä lautakunta päätti palauttaa asiaan uudelleen valmisteltavaksi.

Äänestystulokset

  • Jaa 5 kpl 38%

    Petri Ovaska, Suvi Pohjonen, Jenni Marttinen, Tiia Östberg, Jaana Siukola

  • Ei 8 kpl 62%

    Arto Luukkanen, Ari Alapartanen, Emmi Mäkinen, Mikko Laakkonen, Johanna Santanen, Satu Tuominen, Ville Mustonen, Riikka Juuma

Tiedoksi

KH