Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 22.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 OPS muutos/Opetussuunnitelmaan sisältyvän kuvauksen opiskeluhuollosta muuttaminen

JARDno-2020-2263

Valmistelija

  • Mari Asell, opiskeluhuollon päällikkö, mari.asell@jarvenpaa.fi

Perustelut

Lasten ja nuorten lautakunta on hyväksynyt Järvenpään perusopetuksen uuden opetussuunnitelman kokouksessaan 20.4.2016. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta on kokouksessaan 28.8.2014 hyväksynyt lukion opiskeluhuoltosuunnitelman osaksi lukion opetussuunnitelmaa.

Vuonna 2014 voimaan tullut oppilashuollon lainsäädäntö toi muutoksia oppimisen ja koulunkäynnin tuen järjestämistä koskeviin säännöksiin. Tämä lainsäädäntö erottaa toisistaan oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa säädetyn yksilökohtaisen oppilashuollon ja perusopetuslaissa säädetyn oppimisen ja koulunkäynnin tuen.

Opiskeluhuollon toimintatapoja on lähdetty tarkastelemaan ja tarkentamaan valtakunnallisesti uudelleen. Edelleen on ollut epäselvyyksiä kunnissa siitä, miten oppilas- ja opiskeluhuoltolakia tulee konkreettisesti toteuttaa. Opiskeluhuollon toteuttamisessa epäselvyyksiä on ollut lähinnä siitä, miten pedagogisen tuen ja oppilashuollollisen tuen asiat käsitellään lain mukaisesti. Tarkennusten myötä on korostettu opiskeluhuollon toteuttamista pääsääntöisesti yhteisöllisenä toimintatapana sekä yksilökohtaisen opiskeluhuollon ja pedagogisen tuen toimintaprosessien tarkentamisena.

Verrattuna aikaisempii vuosiin (opiskeluhuoltosuunnitelma 2014), konkreettisin muutos on tehty rakenteisiin ja toimintatapoihin, joissa oppilaiden asioita käsitellään.

Muutosesitykset

  1.  Järvenpään esiopetuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen voimassa olevien opetussuunnitelmien opiskeluhuoltoa kuvaavat osiot korvataan Opiskeluhuollon suunnitelman asiakirjalla.
  2. Teknisenä korjauksena oppilashuolto -käsite muutetaan säännönmukaisesti käsitteeksi opiskeluhuolto.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Mäkelä, vt palvelualuejohtaja / varhaiskasvatusjohtaja, mikko.makela@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää, että

  1. Järvenpään esiopetuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen voimassa olevien opetussuunnitelmien opiskeluhuoltoa kuvaavat osiot korvataan liitteen mukaisella Opiskeluhuoltosuunnitelma asiakirjalla
  2. teknisenä korjauksena oppilashuolto -käsite muutetaan säännönmukaisesti käsitteeksi opiskeluhuolto.

Käsittely

Opiskeluhuollon päällikkö Mari Asell esitteli asiaa.

Venla Lehtosalo poistui 19.15.

Mari Asell poistui 19.18.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Opiskeluhuollon päällikkö, opetusjohtaja, lukion rehtori