Kaupunkikehityslautakunta, kokous 13.8.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Oikaisuvaatimus autovahinko Myllytie 17.10.2019

JARDno-2020-268

Valmistelija

  • Kauko Kallio, tiemestari, kauko.kallio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Ylläpidon rakennuttajapäällikön päätöksestä 17.04.2020 § 57 autovahinko Myllytiellä 17.10.2019 on esitetty oikaisuvaatimus 11.05.2020. Oikaisuvaatimus on toimitettu määräajassa muutoksenhakuohjeiden mukaisesti 29.04.2020 - 15.05.2020 välisenä aikana.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että teiden kunnon tarkastus on tehty huolimattomasti. Vahingon kärsineen mielestä puolentoista vuorokauden aikana asfalttitiehen ei voi syntyä puolen metrin levyistä ja 15 cm syvää kuoppaa vaikka vettä sataisikin runsaasti. Yksi hylkäysperusteista oli se, ettei kaupungilta edellytetä katujen ympärivuorokautista valvontaa.

Oikaisuvaatimuksen esittäjä vaatii kaupunkia korvaamaan ajoneuvoon kohdistuneet vahingot, yhteensä 464€.

Vastine

Järvenpään kaupunki on alueurakkasopimuksella siirtänyt katujen kunnon jatkuvan seuraamisen alueurakoitsijan hoidettavaksi. Alueurakkasopimuksen mukaan urakoitsija on velvollinen tekemään ja dokumentoimaan katualueiden järjestelmälliset tarkastukset 1-3 lk katualueilla kerran viikossa. Kaupungin alueurakoitsija on toimittanut vastineen alueurakkasopimuksen / urakkaohjelman kohdan 3.1.1 mukaisista ( Urakkaan kuuluvat tehtävät ) tiestötarkastuksista vahingon ajankohdalta. Vastineessa todetaan, että tiestötarkastuksessa 15.10.2019 Myllytiellä ei todettu asfaltissa olevan vaurioita. Saadun selvityksen perusteella kaupungin ei voida katsoa laiminlyöneen kunnossapitovelvollisuuttaan. Tieliikennelain 23§:n mukaisesti ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä liikenneolosuhteet. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa. Tieliikennelain 3§:n mukaan tienkäyttäjän on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Tieliikennelain säännökset tulevat sovellettaviksi, kun kyse on liikenteestä tiellä. Vahinkoalue on yleistä katualuetta, jolla tapahtuvaan liikenteeseen sovelletaan tieliikennelain säännöksiä.

Alueurakoitsija on paikannut kuopan 17.10.2019 klo 16 havaittuaan sen huoltokierroksellaan.

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö on päätöksessään 17.04.2020 § 57 katsonut, ettei vahingon ole voitu katsoa aiheutuneen kaupungin tahallisuudesta eikä tuottamuksesta. Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille mitään sellaista uutta selvitystä, jonka perusteella tehtyä päätöstä olisi syytä muuttaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Keto-Tokoi, kaupunkikehitysjohtaja, olli.keto-tokoi@jarvenpaa.fi

Kapunkikehityslautakunta päättää edellä selosteessa olevaan perustuen hylätä ylläpidon rakennuttajapäällikön 17.04.2020 § 57 päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosaiset