Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 18.8.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 LISÄPYKÄLÄ: Opetuksen järjestäminen poikkeusoloissa (lisäpykälä)

JARDno-2020-1963

Valmistelija

  • Mikko Mäkelä, varhaiskasvatusjohtaja, mikko.makela@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perusopetuslakia on muutettu (521/2020) lisäämällä siihen 20 a §, joka on väliaikaisesti voimassa 1.8.2020–31.12.2020. Perusopetuslain väliaikaisella muutoksella mahdollistetaan, että jos opetusta ei tartuntatautilain (1227/2016) 58 §:n nojalla annettavan päätöksen johdosta voida järjestää turvallisesti lähiopetuksena koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa, opetuksen järjestäjä voi päätöksellään siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin. Poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana opetusta voidaan järjestää osittain tai kokonaan muuna kuin lähiopetuksena, etäyhteyksiä hyödyntäen. Lisäksi poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisen tulee olla välttämätöntä. Päätös voidaan tehdä enintään yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan. Opetuksen järjestäjän päätös poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä voi koskea esimerkiksi yksittäistä koulua tai kaikkia opetuksen järjestäjän kouluja tai toimipisteitä. 

Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä päättäminen

Opetus- ja kasvatuslautakunta opetuksen järjestäjänä päättää poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä, ellei toimivaltaa ole delegoitu viranhaltijalle. Esityksessä esitetään, että päätöksen osalta toimivalta siirretään opetusjohtajalle. Toimivallan siirtäminen yhdelle viranhaltijalle turvaa, että mikäli syntyy tarve siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, päätös voidaan tehdä tarvittaessa joustavasti, viipymättä ja yhdenmukaisesti. Lautakunta kokoontuu noin kuukauden välein ja päätös on voimassa enintään kuukauden kerrallaan. Mikäli toimivaltaa ei delegoida, voisi se edellyttää, että lautakunnan tulisi tarvittaessa nopeasti kokoontua ylimääräisiin kokouksiin tämän asian osalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Mäkelä, varhaiskasvatusjohtaja, mikko.makela@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää

  1. ottaa asian kiireellisyysperusteella käsiteltäväksi.
  2. siirtää toimivaltaansa siten, että opetusjohtaja päättää ajalla 1.8.2020–31.12.2020 perusopetuslain 20 a § mukaisiin poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä.

Käsittely

Tämä asia käsiteltiin § 17 jälkeen.

Ville Mustonen poistui kello 21.30.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Opetusjohtaja, OPKA jory