Kaupunginhallitus, kokous 17.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 249 Hankinnan keskeyttäminen, Juholanmäen pesäpallokentän jäähdytysjärjestelmä, suunnittelu ja rakentaminen

JARDno-2020-340

Valmistelija

  • Jari Lausvaara, vapaa-aika- ja osaamispalvelujen johtaja, jari.lausvaara@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hankinnan kohde ja hankintamenettely

Järvenpään kaupunki on kilpailuttanut avoimella menettelyllä Juholanmäen pesäpallokentän tekojääkentän jäähdytyskoneiston ja siihen liittyvien rakenteiden suunnittelu- ja toteutusurakan (KVR-urakka). Kyseessä on julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (”hankintalaki”) 25 §:ssä asetetun kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta.

Hankintaa koskeva hankintailmoitus julkaistiin Hilma-ilmoitusjärjestelmässä 16.3.2020, ilmoituksen numero 2020-041714. Tarjouspyyntö on liitteenä. 

Hankinnan ratkaisuperusteena oli tarjouspyynnössä ilmoitettu halvin kokonaishinta.

Saapuneet tarjoukset

Määräaikaan 16.04.2020 klo 12:00 mennessä saapuivat tarjoukset seuraavilta tarjoajilta :

  • Oy Yleiskylmä-Findri Ltd
  • Suomen Tekojää Oy

Tarjoajien soveltuvuus

Tarjouspyynnössä on edellytetty, että tarjoajilla on työn laatuun ja laajuuteen nähden riittävästi kokemusta tarjouspyynnön kohteena olevista toiminnoista. Tarjouspyynnön mukaisesti riittävänä kokemuksena on pidetty vähintään 2 kpl vastaavalla tekniikalla rakennettuja jäähdytysjärjestelmiä viimeisen kolmen vuoden aikana. Tarjoajia on pyydetty osoittamaan vaatimuksen täyttyminen toimittamalla referenssiluettelo.

Molemmilta tarjoajilta on 16.4.2020 pyydetty lisäselvitystä ilmoittamiensa referenssien sisällöstä. Molemmat tarjoajat ovat toimittaneet vastauksensa lisäselvityspyyntöön asetetussa määräajassa. Saadun lisäselvityksen perusteella Suomen Tekojää Oy:n on todettu täyttävän tarjouspyynnössä tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Oy Yleiskylmä-Findri Ltd:ltä on pyydetty vielä uudestaan lisäselvitystä toimittamiensa referenssien sisällöstä 21.4.2020 ja 28.5.2020. Oy Yleiskylmä-Findri Ltd on toimittanut vastauksensa molempiin lisäselvityspyyntöihin niissä asetetuissa määräajoissa. Saadun lisäselvityksen perusteella Oy Yleiskylmä-Findri Ltd ei täytä tarjouspyynnössä tarjoajille asetettua referenssejä koskevaa soveltuvuusvaatimusta. Tarjouspyynnössä asetetut tekniset vaatimukset liittyivät referenssikohteessa käytettyyn kylmäaineeseen, lämmönsiirtoaineeseen ja kompressoriin. Saadun selvityksen perusteella Oy Yleiskylmä-Findri Ltd ei ole esittänyt tarjouspyynnön  kokemus palvelutuotannosta -kohdan mukaista kahta referenssikohdetta viimeisen kolmen vuoden ajalta. Oy Yleiskylmä-Findri Ltd suljetaan pois tarjouskilpailusta. 

Hankinnan keskeyttäminen

Hankintalain 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Lain esitöissä (HE 108/2016 vp s. 223) todetun mukaan 125 § on säilynyt muuttumattomana aiemmin voimassa olleen julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) 73 a §:ään nähden.

Viimeksi mainittua säännöstä koskevissa esitöissä (HE 182/2010 vp s. 22–23) on todettu, että hankintamenettelyn keskeyttämisen syyn arvioinnissa hankintayksikön tulee kiinnittää huomiota siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin, ja siihen, vaikuttaako ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin.

Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että hankintayksiköllä on oikeus keskeyttää hankintamenettely, jos sen saamat tarjoukset ylittävät hankintayksikön hankintaan varaamat määrärahat.

Suomen Tekojää Oy on ollut ainoa tarjoaja, joka on täyttänyt tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset. Suomen Tekojää Oy:n tarjoushinta kuitenkin ylittää hankintayksikön hankkeelle varatun määrärahan. Hankintayksiköllä on siten hankintalain 125 §:n mukaisesti todellinen ja perusteltu syy keskeyttää hankinta. Hankinnan keskeyttämistä koskevan ratkaisun ei voida katsoa vaikuttavan syrjivästi tarjoajiin. 

Hankintayksikkö katsoo, että hankinnasta tulee järjestää uusi kilpailutus, jossa hankinnan keskeyttämiseen johtaneet syyt huomioidaan.

Toimivalta

Hallintosääntö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 23.3.2020 § 17, noudatetaan 23.3.2020 lähtien) liite 1 taloudellinen toimivalta, investointiosa kohta 5. Koska hankinnan keskeyttäminen ja uusi kilpailutus tulisi tehdä mahdollisimman pian, esitetään keskeytyspäätös kaupunginhallituksen päätettäväksi.

JL

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

1. sulkea Oy Yleiskylmä-Findri Ltd:n pois tarjouskilpailusta,

2. keskeyttää Juholanmäen pesäpallokentän tekojääkentän jäähdytyskoneiston ja siihen liittyvien rakenteiden suunnittelu- ja toteutusrakennusurakan (KVR-urakka) hankinnan.

Käsittely

Esittelijä ehdotti asian poistamista esityslistalta.

Kokous jäi tauolle kello 9.00 ja jatkui kello 16.06.

 

Päätös

Asia poistettiin esityslistalta.

Tiedoksi

Asianosaiset, kaupunkitekniikan projektipäällikkö / hankinta- ja sopimushallinta