Juhlavuositoimikunta, kokous 6.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Järvenpää 70-juhlavuosi / Kansainvälinen näyttely taidemuseolle

JARDno-2020-808

Valmistelija

  • Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Taidemuseolla on vuonna 2021 mahdollisuus esitellä paikalliselle yleisölle maailmalla tunnettu brittitaiteilija, joka on tutkinut jo 1980-luvulta lähtien kaupunkimaisemaa, pohtinut valvontajärjestelmiä ja kulttuureita, yksityisyyttä ja syrjäytymistä kaupunkikulttuureissa. Taiteilijan töitä on esitelty aiemmin lukuisissa museoissa ympäri maailmaa: mm. Venetsian Biennalessa, Lontoossa Tate Britain ja Victoria ja Albert  -museoissa, Tamayo nykytaiteen museossa Meksikossa, sekä Sydneyssä, Brysselissä että Sao Paulossa.

Stanzan teos on digitaalinen installaatio, joka muodostuu projektioista, sensoreista, muistikorteista, avoimesta datasta ja kanssakäymisestä yleisön kanssa. Monikerroksellinen teos luo museoon oman ”kaupunkinsa” joka mahdollistaa myös yhteisöllisten työpajojen ja keskusteluiden luomisen yleisön kanssa. Miltä voisi näyttää tulevaisuuden Järvenpää – millaisessa ympäristössä asumme 70-vuoden kuluttua? Miten digitalisaatio, tekoäly ja esineiden internet vaikuttavat meihin?

Tuttuun tapaan museo katsoo juhlavuonna taaksepäin- kaupungin historiaan, mutta tällä kertaa uudella tavalla samanaikaisesti myös tulevaan. Kansainvälisen nykytaiteilijan ajankohtainen teos antaa mahdollisuuden tavoittaa lapset ja nuoret heitä koskettavalla tavalla ja aikaansaada kiinnostavaa vuoropuhelua siitä, mitä tulevaisuudelta haluamme ja odotamme. Samanaikaisesti tilassa on mahdollisuus esitellä myös menneisyyttä ja peilata kehitystä ja muutosta myös ikäihmisiä kiinnostavalla tavalla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Vastamäki, viestintäjohtaja, heli.vastamaki@jarvenpaa.fi

Juhlavuositoimikunta päättää

  1. hyväksyä kuvauksessa esitetyn ehdotuksen ja
  2. käynnistää vierailun suunnittelu ja installaation toteutuksen budjetin mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Asianosaiset