Kaupunkikehityslautakunta, kokous 27.2.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Asemakaavan muutos, Loutinkatu 59 (tontti 186-3-329-1)

JARDno-2017-2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Paula Sidoroff-Eskelinen, kaavasuunnittelija, paula.sidoroff-eskelinen@jarvenpaa.fi

Perustelut

 

Tiivistelmä

Asemakaavan muutos laaditaan yksityisestä aloitteesta ja vaikutuksiltaan vähäisenä.

Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa tontille 15.2.2018 myönnetyllä rakennusluvalla toteutunut asuinrakentaminen. Samalla parannetaan kaavallisesti liityntäpysäköinnin kulkuyhteyttä ja tehdään teknisluonteisia muutoksia. Kaavan vaikutukset rakennettuun ympäristöön, maisemaan tai tekniseen huoltoon eivät ole merkittäviä, sillä muutoksella todetaan nykytilanne. Kaava-alueen pinta-ala on noin 5 320 m2.

 

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Kaavamuutosta koskeva puitesopimus on hyväksytty kaupunginhallituksessa 21.12.2017 § 183. Tontin mahdollisesta arvonnousun korvaamisesta laaditaan maankäyttösopimus asemakaavan muutoksen hyväksymiskäsittelyn yhteydessä.

Kaavoituksen vireilletulosta sekä luonnoksen nähtävilläolosta on ilmoitettu kuulutuksella 9.10.2019, sekä kirjeellä maanomistajille ja naapurikiinteistöjen omistajille. Asemakaavan muutosluonnos on ollut nähtävänä 9. - 25.10.2019 Seutulantalon palvelupisteessä sekä kaupungin internet- sivuilla.

Luonnosvaiheessa lähetettiin ennakkolausuntopyyntö seuraaville tahoille: Väylävirasto, Uudenmaan ELY-keskus, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Järvenpään Vesi, Caruna Oy, Fortum Power & Heat, Elisa Oyj ja Telia Finland Oyj. Luonnoksesta saatiin neljä ennakkolausuntoa. Mielipiteitä ei esitetty. Lyhennelmät luonnosvaiheen lausunnoista sekä kaavoituksen laatimat vastineet ovat kaavaselostuksen liitteessä 2. Alkuperäiset lausunnot ovat oheismateriaalina.

 

Asemaakaavan kuvaus

Asemakaavan muutoksella muutetaan liikerakennusten korttelialue (AL-21) asuinrakentamiseen (ARK-15). Tontin rakennusoikeutta korotetaan vähäisesti 17 k-m2 ja kerrosluvuksi osoitetaan II lähiympäristöä vastaavasti. Tontilla tarkistetaan kaavamerkintöjä toteutuneen tilanteen mukaisiksi, osoitetaan pihajärjestelyihin liittyvät kaavamerkinnät, sekä lisätään kaavaan hulevesien käsittelyä ja meluntorjuntaa koskevat määräykset. Pysäköintialuetta sekä jalankululle ja polkupyöräilylle varattua katualuetta muutetaan kaduksi, osoitetaan Ristipolku- kulkuyhteys ohjeellisella merkinnällä, sekä poistetaan istutettava puurivi- merkinnät. LP- kaavamääräys päivitetään.

Asemakaavan tarkempi kuvaus on esitetty kaavaselostuksessa.

 

Ehdotus

Esittelijä

Olli Keto-Tokoi, kaupunkikehitysjohtaja, olli.keto-tokoi@jarvenpaa.fi

 

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  • asettaa 3. kaupunginosan eli Saunakallion korttelin 329 liikerakennusten korttelialuetta, pysäköintialuetta sekä katualuetta koskevan Loutinkatu 59 asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta, päivätty 8.11.2019 ja selostus päivätty 9.10.2019, täydennetty 8.11.2019) julkisesti nähtäväksi (MRL 65 § ja MRA 27 §) ja
  • pyytää lausunnot Väylävirastolta, Uudenmaan ELY-keskukselta, Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta ja Caruna Oy:ltä

 

Käsittely:

Asia käsiteltiin pykälän 77 jälkeen.

 

 

Päätös

 

Hyväksyttiin

 

 

Valmistelija

  • Paula Sidoroff-Eskelinen, kaavasuunnittelija, paula.sidoroff-eskelinen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perustelut

Järvenpään kaupungin hallintosäännön 21 §:n mukaan kaupunkikehityslautakunta hyväksyy muut kuin vaikutukseltaan merkittävät asemakaavat ja asemakaavan muutokset.

Loutinkatu 59 asemakaavan muutos käsitellään vähäisenä kaavana, koska kaavamuutos on nykytilanteen toteava, eivätkä muutokset ole ympäristöön laajemmalla tavalla vaikuttavia. Kaavamuutokselle on tarve, koska voimassa oleva asemakaava ei käyttötarkoitukseltaan mahdollista asuinrakennusten rakentamista, eikä poikkeamisluvalla voida muuttaa asemakaavan käyttötarkoitusta.

Loutinkatu 59 korttelia 329 koskeva maankäyttösopimus on hyväksytty kaupunginhallituksen kokouksessa 10.2.2020 § 28.

Asemakaavaprosessin kuvaus

Asemakaavan muutosehdotus on ollut julkisesti nähtävillä (MRL 65 § ja MRA 27 §) 23.1.-5.2.2020 Seutulantalon palvelupisteessä ja Järvenpään kaupungin internetsivuilla. Nähtävilläolosta on ilmoitettu kuulutuksella kaupungin ilmoitustaululla ja internetsivuilla sekä kirjeellä asianosaisille ja naapurikiinteistöjen omistajille.

Asemakaavaehdotuksesta on pyydetty lausunnot Uudenmaan ELY-keskukselta, Väylävirastolta, Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta ja Caruna Oy:ltä. Ehdotuksesta saatiin kaksi lausuntoa, muistutuksia ei jätetty. Lyhennelmät lausunnoista ovat kaavaselostuksen liitteenä (Liite 2). Alkuperäiset lausunnot ovat kokouskäsittelyn oheismateriaalina.

Asemakaavakarttaa on ehdotuksen nähtävilläolon jälkeen tarkistettu ELY-keskuksen meluntorjuntaa koskevan lausunnon johdosta. Kaavaehdotuksen ainoastaan keskiäänitasoja koskenut me-6 -melumääräys on täydennetty koskemaan myös hetkellisiä enimmäisäänitasoja, kaavamerkinnällä me-7. Asemakaavaselostusta on täydennetty lisäämällä Järvenpään liikennejärjestelmäsuunnitelman yhteydessä laaditut melumallinnuskarttaluonnokset. Lisäksi on tehty asiaan kuuluvat teknisluonteiset täydennykset.

Kaavaehdotukseen tehdystä melumääräystarkennuksesta on kuultu maanomistajaa erikseen. Muilta osin tehdyt tarkistukset ovat vähäisiä eivätkä edellytä kaavan uudelleen nähtäville asettamista.

Asemakaavan tarkempi kuvaus on esitetty kaavaselostuksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Keto-Tokoi, kaupunkikehitysjohtaja, olli.keto-tokoi@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  • hyväksyä vastineet (kaavaselostuksen liite 2) asemakaavan muutosehdotuksesta annettuihin lausuntoihin
  • hyväksyä 3. kaupunginosan eli Saunakallion korttelin 329 liikerakennusten korttelialuetta, pysäköintialuetta sekä katualuetta koskevan Loutinkatu 59 asemakaavan muutoksen (asemakaavakartta, päivätty 8.11.2019, tarkistettu 12.2.2020 ja selostus päivätty 9.10.2019, täydennetty 8.11.2019 ja 12.2.2020)

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Uudenmaan ELY-keskus, Caruna Oy, kaavamuutoksen hakija, muut asianosaiset