Kaupunginhallitus, kokous 27.1.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Kannettavat päätelaitteet, eläkeläisneuvoston tiedustelu

JARDno-2019-3730

Valmistelija

  • Laura Kattelmäki, kaupunginlakimies, laura.kattelmaki@jarvenpaa.fi

Perustelut

Eläkeläisneuvoston yhteydenotto

Järvenpään kaupungin eläkeläisneuvo on toimittanut kaupungille 12.12.2019 päivätyn asiakirjan, jossa on tiedusteltu mahdollisuutta saada neuvostotyöskentelykäyttöön kaupungilta tablettilaitteet tai kannettavat tietokoneet.

Luottamushenkilöiden palkkiot

Kuntalain (410/2015) 14.2 §:n 11-kohdan mukaan valtuusto päättää luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteista. Luottamushenkilöllä on oikeus saada palkkiota toimensa hoitamisesta sekä korvausta aiheutuneista kustannuksista. Laissa ei kuitenkaan ole otettu kantaa siihen, millä tavoin tämä tehdään. Perinteinen tapa on ollut, että valtuusto on hyväksynyt erillisen luottamushenkilöiden palkkiosäännön, johon on koottu palkkio- ja korvausperusteet.

Järvenpään kaupungin voimassa olevan palkkiosäännön (valtuusto hyväksynyt 23.10.2017 § 60) 7.7 §:n mukaan luottamushenkilöllä on oikeus korvaukseen oman tietokoneen käytöstä. Korvauksen suuruus on 10,30 €/kk. Kaupunginhallituksella on palkkiosäännön mukaan oikeus tarvittaessa tarkistaa korvauksen suuruutta. Palkkiosäännössä ei säädetä luottamushenkilöiden oikeudesta saada käyttöönsä tablettilaite, kannettava tietokone tai muu kannettava päätelaite.

Kunnan luottamushenkilöitä ovat kuntalain 69 §:n mukaan valtuutetut ja varavaltuutetut, kunnan toimielimiin valitut jäsenet, kunnan kuntayhtymän toimielimiin valitsemat jäsenet sekä muut kunnan luottamustoimiin valitut henkilöt. Vaikuttamistoimielinten tarkoitus on toimia edustamansa ryhmän osallistumis- ja vaikuttamiskanavina. Vaikuttamistoimielimiin (nuorisovaltuusto, eläkeläis-/vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto) valitut eivät ole kuntalain tarkoittamia luottamushenkilöitä, eikä heihin siten sovelleta kuntalain mukaisia luottamushenkilöitä koskevia säännöksiä.

Sähköisen asianhallintajärjestelmän käyttöönotto

Järvenpään kaupungissa on otettu kesäkuussa 2017 käyttöön uusi sähköinen asianhallintajärjestelmä CaseM. Uuden asianhallintajärjestelmän yhteydessä on nopealla aikataululla otettu käyttöön myös uusi sähköinen kokoustyötila. Uuden sähköisen työskentelytavan käyttöönoton helpottamiseksi Järvenpään kaupungin silloinen talous- ja hallintojohtaja on 29.5.2017 § 2 päättänyt, että kaupungille hankitaan 30 tablettilaitetta sekä 5 varalaitetta. Tällä hetkellä kannettava päätelaite on käytössä osalla kaupunginvaltuuston ja nuorisovaltuuston jäsenistä.

Sähköinen kokoustyötila on tällä hetkellä käytössä kaikissa kaupungin kuntalain mukaisissa toimielimissä sekä vaikuttamistoimielimistä nuorisovaltuustossa. Eläkeläis- ja vammaisneuvosto eivät käytä sähköistä kokoustyötilaa, eikä siihen siirtymistä pidetä tarkoituksenmukaisena, kun kyse on vaikuttamistoimielimistä. Nuorisovaltuuston muista vaikuttamistoimielimistä osittain poikkeavaa asemaa on perusteltu useassa eri yhteydessä muun muassa sillä, ettei alle 18-vuotiailla kuntalaisilla ole mahdollisuutta vaikuttaa äänestämällä kaupunginvaltuuston kokoonpanoon. Nuoria on kuitenkin haluttu kannustaa osallistumaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, muun muassa myöntämällä läsnäolo- ja puheoikeuksia toimielinten kokouksiin nuorisovaltuuston edustajille. Läsnäolo- ja puheoikeuden käyttäminen on edellyttänyt edustajien mahdollisuutta osallistua toimielinten kokouksiin sähköisessä työtilassa, joten kannettavien päätelaitteiden tarjoamista tarvittaessa myös heidän käyttöönsä on pidetty perusteltuna.

Kannettavista päätelaitteista saatu palaute

Kaupungin saaman palautteen perusteella vaikuttaa siltä, etteivät kaupungin luottamushenkilöiden käyttöön tarjoamat kannettavat päätelaitteet täysin vastaa luottamushenkilöiden tarpeisiin vaan monet käyttävät sähköistä kokoustyötilaa omalta itselleen tutulta laitteelta. Sähköisen asianhallintajärjestelmän toimittaja on lisäksi kehittänyt sähköistä kokoustyötilaa kuluneiden kolmen vuoden aikana siten, että kokoustyötilan käyttö on tällä hetkellä mahdollista myös mobiililaitteella. Ottaen huomioon myös sen, ettei eläkeläisneuvoston ja vammaisneuvoston käytössä ole sähköistä kokoustyötilaa sekä kaupungin tämänhetkisen taloustilanteen, ei kannettavien päätelaitteiden tarjoamisen laajentamista myös näiden vaikuttamistoimielinten käyttöön, voida pitää ainakaan kesken valtuustokauden tarkoituksenmukaisena.

Perusteita sille, tarjoaako kaupunki myös seuraavalla valtuustokaudella kannettavia päätelaitteita kuntalain mukaisiin toimielimiin valittujen luottamushenkilöiden ja vaikuttamistoimielimiin valittujen henkilöiden käyttöön vai ei, arvioidaan kokonaisuutena uudelleen ennen seuraavan valtuustokauden alkua. Asia tuodaan päätöksentekoon tältä osin myöhemmin erikseen.

Toimivallan peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (valtuusto hyväksynyt 25.3.2019 § 11) § 2.4 ja 27, Kaupunginhallitus johtaa kaupungin toimintaa, hallintoa ja taloutta sekä päättää eläkeläisneuvoston toimintaedellytyksistä. 

/IL

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää,

  1. ettei luottamushenkilöiden ja vaikuttamistoimielimiin valittujen henkilöiden käyttöön siirtymäkaudeksi hankittujen kannettavien päätelaitteiden määrää ole kesken nykyisen valtuustokauden perusteltua kasvattaa.
  2. että perusteet sille, tarjoaako kaupunki myös seuraavalla valtuustokaudella kannettavia päätelaitteita kuntalain mukaisiin toimielimiin valittujen luottamushenkilöiden ja vaikuttamistoimielimiin valittujen henkilöiden käyttöön vai ei, arvioidaan kokonaisuutena uudelleen ennen seuraavan valtuustokauden alkua, ja että asia tuodaan päätöksentekoon tältä osin myöhemmin erikseen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Eläkeläisneuvosto