Valmistelija
Katja Kneckt, lakimies, katja.kneckt@jarvenpaa.fi
Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi
Perustelut
Suomessa vakinaisesti asuvat lapset ovat oppivelvollisia. Oppivelvollisuus alkaa pääsääntöisesti perusopetuslaissa (628/1998) tarkoitetun lukuvuoden alkaessa sinä vuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta.
Oppivelvollisuus päättyy, kun oppivelvollinen täyttää 18 vuotta tai kun oppivelvollinen on tätä ennen hyväksytysti suorittanut ylioppilastutkinnosta annetussa laissa (502/2019) tai ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitetun tutkinnon taikka niitä vastaavan Ahvenanmaalla suoritetun tai ulkomaisen koulutuksen. Oppivelvollisen on perusopetuslaissa tarkoitetun perusopetuksen oppimäärän suoritettuaan suoritettava lukiolaissa (714/2018) tarkoitettua lukiokoulutuksen oppimäärää taikka ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitettua ammatillista perustutkintoa tai ammattitutkintoa. Oppivelvollinen voi suorittaa myös ylioppilastutkinnosta annetussa laissa tarkoitettua ylioppilastutkintoa tai osallistua muuhun oppivelvollisuuslaissa tarkoitettuun koulutukseen. Jos oppivelvollinen on oppivelvollisuuslain 4 §:ssä tarkoitetussa koulutuksessa määräaikaisesti erotettu oppilaitoksesta tai hänen opiskeluoikeutensa on pidätetty, koulutuksen järjestäjän tulee yhdessä oppivelvollisen ja tämän huoltajan tai muun laillisen edustajan kanssa laatia suunnitelma oppivelvollisuuden suorittamisesta määräaikaisen erottamisen tai opiskeluoikeuden pidättämisen aikana. Oppivelvollisen tulee suunnitelman mukaisesti edistää opintojaan itsenäisesti tai muissa oppimisympäristöissä kuin oppilaitoksessa tai työpaikalla.
Laki ammatillisesta koulutuksesta 85§ mukaan oppilas voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi. Oppivelvollisuuslaissa tarkoitettu oppivelvollinen voidaan kuitenkin erottaa enintään kolmeksi kuukaudeksi.
Lailla 164/2022 muutettu menettely ammatillisten oppilaitosten opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista koskevassa asiassa ja kurinpitoasiassa tulee voimaan 1.8.2022. Uusi 93§ kuuluu seuraavasti:
Opiskelijalle annettavasta kirjallisesta varoituksesta päättää rehtori. Opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja palauttamisesta, määräaikaisesta erottamisesta, asuntolasta erottamisesta sekä opiskeluoikeuden pidättämisestä päättää koulutuksen järjestäjän asettama monijäseninen toimielin. Rekisteröidyn yhteisön tai säätiön tässä laissa järjestämässä koulutuksessa olevan oppivelvollisen opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja palauttamisesta, määräaikaisesta erottamisesta, asuntolasta erottamisesta sekä opiskeluoikeuden pidättämisestä päättää kuitenkin kyseisen koulutuksen järjestäjän kotipaikan mukaisen kunnan asettama monijäseninen toimielin rehtorin esityksestä. Kunnan monijäsenisen toimielimen on annettava kyseinen päätös tiedoksi koulutuksen järjestäjälle. Muiden kuin oppivelvollisuuslaissa tarkoitettujen oppivelvollisten osalta korkeintaan kolmen kuukauden määräaikaisesta erottamisesta ja asuntolasta erottamisesta voi koulutuksen järjestäjän niin päättäessä päättää rehtori. (11.3.2022/164)
Edellä 1 momentissa tarkoitetussa monijäsenisessä toimielimessä tulee olla ainakin koulutuksen järjestäjän, opiskelijahuollon, opettajien, työelämän ja opiskelijoiden edustus. Koulutuksen järjestäjä tai kunta nimeää toimielimen puheenjohtajan ja muut jäsenet enintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista koskevassa asiassa koulutuksen järjestäjä tai kunta nimeää toimielimeen lisäksi tutkinnon suorittajan koulutussopimustyöpaikan tai oppisopimuskoulutuksen osalta työnantajan edustajan. Toimielimen puheenjohtajaksi tulee nimetä muu kuin opiskelijoita edustava jäsen. Opiskelijoita edustavan jäsenen tulee olla 15 vuotta täyttänyt. Opiskelijoita edustavalla jäsenellä on läsnäolo- ja puheoikeus toimielimen kokouksessa. Toimielimen äänivaltaiset jäsenet toimivat virkavastuulla. Koulutuksen järjestäjä tai kunta päättää tarkemmin toimielimen toimintatavoista ja päätöksenteosta. Toimielin voi olla myös kahden tai useamman koulutuksen järjestäjän yhteinen. (11.3.2022/164)
Rekisteröidyn yhteisön tai säätiön järjestämässä koulutuksessa olevan oppivelvollisen opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja palauttamisesta, määräaikaisesta erottamisesta, asuntolasta erottamisesta sekä opiskeluoikeuden pidättämisestä monijäsenisen toimielimen koulutuksen järjestäjän, opettajien ja opiskelijoiden edustuksella, tarkoitetaan yksityisen koulutuksen järjestäjän edustusta ja yksityisen ammatillisen koulutuksen järjestäjän opettajien ja opiskelijoiden edustusta. Lain muutoksesta johtuen hallintosääntöön tulee kirjata menettely laissa tarkoitetun monijäsenisen toimielimen nimittämisestä sekä toimielimen päätösvalta ja toimintatavat.
Hallintosäännön § 19 sisältää säännökset yksilöasiainjaostosta. Tekstiä esitetään täydennettäväksi seuraavasti (täydennykset kursiivilla):
Opetus- ja kasvatuslautakunnan alaisuudessa on yksilöasiainjaosto. Jaosto on yksityisten henkilöiden etuusasioissa oikaisuvaatimuksia käsittelevä elin.
Yksilöasiainjaosto päättää oppivelvollisen enintään kolmen kuukauden sekä lukion ja ammatillisen oppilaitoksen opiskelijan enintään vuoden määräaikaisesta erottamisesta ja päättää, että erottaminen voidaan panna täytäntöön ennen kuin päätös on lainvoimainen sekä täytäntöönpanon aloittamisajankohdasta. Yksilöasiain jaosto päättää oppilaalle annettavasta erityisestä tuesta vastoin huoltajan suostumusta.Opetus ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja toimii jaoston puheenjohtajana ja hänen varahenkilönään lautakunnan varapuheenjohtaja. Lautakunta valitsee keskuudestaan jaostoon kaksi jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet. Jaoston esittelijä on sen avainalueen johtaja, jonka alaiseen toimintaan asia kuuluu ja hänen ollessa estynyt palvelualueen johtaja tai nimeämänsä muu viranhaltija. Jaosto kokoontuu puheenjohtajan kutsusta puheenjohtajan päättämällä tavalla, aikana ja paikassa esittelijän esityksestä.
Ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, opetus- ja kasvatuslautakunta päättää yksilöasioiden jaoston laajentamisesta ammatillisen koulutuksen toimikunnaksi ja asettamisesta päättämään ammatillisen opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja palauttamisesta ja kurinpidosta. Ammatillisen koulutuksen toimikunta kokoontuu puheenjohtajan kutsusta, tämän päättämällä tavalla, aikana ja paikassa ja ottaa asian käsiteltäväkseen ja päätettäväkseen oppilaitoksen rehtorin esityksestä. Opetus- ja kasvatuslautakunta nimeää toimielimen puheenjohtajan ja muut jäsenet enintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan.
Koolle kutsumisen osalta ei noudateta muiden tässä hallintosäännössä mainittujen toimielinten menettelyjä.
MN-A
Ehdotus
Esittelijä
Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi
Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä hallintosäännön § 19 muutoksen liitteen mukaisesti.
Päätös
Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.