Juhlavuositoimikunta, kokous 20.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Järvenpää 70-juhlavuosi / Kantaesitys: lasten musikaali

JARDno-2020-807

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Värinää-festivaali ja Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto tekevät kantaesityksenä lasten musikaalin vuoden 2021 maaliskuussa aiheena ”Järvenpää 70 vuotta”. Musikaalin säveltää säveltäjä kapellimestari Raine Ampuja. Käsikirjoituksen ja ohauksen toteuttavat yhdessä Raine Ampuja ja Tiina Häkkinen-Kohvakka.

Suunnitellun musikaalin kesto olisi noin 45 min ja mukana olisivat kaikki taiteen perusopetuksen toimijat Järvenpäästä ja mahdollisesti myös Tuusulasta. Taiteen perusopetuksen toimijat ovat kaikki sitoutuneet projektiin.

Musikaalin työnimi on JÄRVEN HELMI. Alla Raine Ampujan alustavaa kuvausta musikaalista:

'Tarun muotoinen juoni kasvaa symbolisesti Tuusulanjärveen, vaikkei sitä sanota ääneen. Tarinassa on kaksi päähenkilö, jotka etsivät tarunhohtoista helmeä. Tarina on eräänlaista modernisoitua Topeliusta, eräällä tavalla Adalminan helmi, mutta täysin eri elementeistä rakentuva perusjuoni. Järvi on tarinan keskiössä Järvenpään vuoksi ja myös koska järvi on ikuinen ja täynnä salaperäisyyttä. Tarina kestää siis aikaa myös ajatellen laulujen sisältöä.'

Musikaali on musiikillisesti elokuvamainen ja rakennettu siten, että tarinasta on irrotettavissa osia muuhun esityskäyttöön. Siinä on orkesteriosuuksien lisäksi jazz/pop komppiosuuksia sekä kuorosatseja, jotka on helppo esittää myös yksittäisinä numeroina ja eri yhteyksissä. 

Alkusoitto ja n. 12 kohtausta, kesto 45 min.

Musiikkiopiston sinfoniaorkesteri harjoittelee musikaalin osana musiikkiopiston toimintaa ja se integroidaan orkesterin opetusperiodiin.

Projektin hyötyjä ovat:

 • taiteen perusopetuksen kehittäminen Järvenpäässä (yhteistyöproduktio)
 • säveltämisen opintojen edistämistä musiikkiopistossa (lapset osallistuisivat säveltämiseen pienellä panoksella)
 • Yhteisöllinen toiminta
 • Kohtalaisen harvinaisen lastenmusikaalin kataesitys

Ehdotus

Esittelijä

Heli Vastamäki, viestintäjohtaja, heli.vastamaki@jarvenpaa.fi

Juhlavuositoimikunta päättää

 1. hyväksyä Värinää festivaalin ja taiteen perusopetusta antavien tahojen yhteisproduktion osaksi juhlavuoden ohjelmaa,
 2. antaa projektin toteuttamiseen 10 000 € juhlavuoden budjetista. 

 

Käsittely

Juhlavuositoimikunta päättää palauttaa asian valmisteluun ja edellyttää lasten musikaalin kantaesitykseltä: 

 • tarkempaa projektisuunnitelmaa
 • suunnitelmaa siitä, miten kaupungin perusopetuksen ja lukion painotettu musiikkiopetus otetaan projektiin mukaan.

Päätös

Juhlavuositoimikunta päätti palauttaa asian valmisteluun.

Valmistelija

 • Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Värinää-festivaali ja Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto tekevät kantaesityksenä lasten musikaalin vuoden 2021 maaliskuussa aiheena ”Järvenpää 70 vuotta”. Musikaalin säveltää säveltäjä kapellimestari Raine Ampuja. Käsikirjoituksen ja ohauksen toteuttavat yhdessä Raine Ampuja ja Tiina Häkkinen-Kohvakka.

Suunnitellun musikaalin kesto olisi noin 45 min ja mukana olisivat kaikki taiteen perusopetuksen toimijat Järvenpäästä. Musikaalin työnimi on JÄRVEN HELMI.

Asia palautettiin valmisteluun, jotta voidaan selvittää sekä Kartanon koulun musiikkipainotteisen luokan, että lukion muusiikkilinjan mukana olo produktiossa sekä tarkemman tuotantosuunnitelman tuottaminen. Lisämateriaalina työryhmän alustava tuotantosuunnitelma ja budjetti.  

Musikaalin toteuttavien tahojen (Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto ja Värinää festivaali) mukaan ei musiikkilinjan tai musiikkiluokkien mukaan ottaminen kyseiseen kokonaisuuteen ole produktion kokonaisuutta ajatellen toimiva ratkaisu. Tahojen perustelut alla:

 1. lukio ja Kartanon koulu ovat aiemmin teheet oman musikaali/musiikkiteatteri produktion ja tässä kyseisessä produktiossa olisi tarjolla vain osallistuminen kuoroihin vahvistavana tekijänä tai muu pienempi rooli. Tämä ei varmasti tyydyttäisi lukion/musiikkiluokkien tarvetta. Musiikkiopistolla on tekijöitä omasta takaa paljon, suurin osa on musiikkiluokkalaisia, ja on jo valtavan iso ponnistus saada pelkästään musiikkiopiston kaikki osastot tähän yhteistyöhön.
 2. lavalle ei yksinkertaisesti mahdu enempää tekijöitä. Tanssi ja orkesteri vievät paljon tilaa.
 3. Ison produktion koordinointi on todella vaativa tehtävä jo pelkästään musiikkiopiston Värinää festivaalin kesken. Jos mukaan tulisi peruskoulun musiikkiluokkia tai lukio, olisi aivan liian vaativaa yrittää koordinoida yhteisiä harjoitusaikoja (koulut haluaa aamuisin, musiikkiopisto iltaisin ja viikonloppuisin jne.) Tarvittaisiin ylimääräinen henkilö (ja hyvin paljon työtunteja) koordinoimaan niin isoja lapsimääriä. Todennäköisesti jouduttaisiin tekemään niin paljon kompromisseja että lopputulos kärsisi suuresti.

Oheismateriaalina olevassa alustavassa tuotantosuunnitelmassa kuvataan produktio, kuten työryhmä ehdottaa sen toteutettavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

 • Heli Vastamäki, viestintäjohtaja, heli.vastamaki@jarvenpaa.fi

Tuetaan työnimi Järven Helmi musikaalin toteutusta 5000 eurolla alustavan tuotantosuunnitelman mukaisesti.

 

Käsittely: 

Esittelijä muokkasi päätöstään kuulumaan seuraavasti:

Tuetaan työnimi Järven Helmi musikaalin toteutusta 5000 eurolla alustavan tuotantosuunnitelman mukaisesti. Musikaalin edellytetään,​ tuotantosuunnitelman mukaisesti,​ toteuttavan useamman esityksen. Musikaalin työryhmän tulee vahvistaa esitysten määrä juhlavuositoimikunnalle tuotantosuunnitelman edetessä.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muuttuneen päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

asianosaiset