Valmistelija
Pirre Raijas, kulttuurijohtaja, pirre.raijas@jarvenpaa.fi
Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi
Kirsi-Marja Karjalainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja, kirsi-marja.karjalainen@jarvenpaa.fi
Perustelut
Korona on lisännyt huolta, yksinäisyyttä ja hyvinvointia uhkaavia tekijöitä sekä tuen tarpeita. Poikkeuksellinen tianne on vaikuttanut heikentävästi eri ikäisten hyvinvointiin kansallisten tutkimusten ja selvitysten mukaan. Toimenpiteitä ja resursseja tulee kohdistaa koronan aiheuttaman hyvinvointivajeen korjaamiseen.
Lasten ja nuorten hyvinvointi
Vaikkakin valtaosa nuorista voi hyvin, vuoden 2021 kouluterveyskyselyn tuloksista voidaan todeta, että yksinäisyys on lisääntynyt liki 7 % perusopetuksen 8.–9. luokkalaisten osalta ja ahdistuneisuus on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä. Lisäksi järvenpääläiset nuoret ovat muihin Keski-Uudenmaan kuntiin verrattuna tyytymättömämpiä elämäänsä ja nuorisopalveluista raportoidaan jopa nuorten lisääntyneestä aggressiivisesta käyttäytymisestä. Nuorten palveluissa ei ole resursseja kasvattaa palvelujen määrää vastaamaan tällä hetkellä kaikkea tarvetta.
Osallisuus voimavarana, yhdistysten toiminnan tukeminen
Poikkeuksellisella ajalla on ollut vaikutusta yhdistysten toimintaan, jäseniin ja talouteen. Osallistumismahdollisuudet toimintaan ja erilaisiin tapahtumiin ovat vaikeutuneet, jäsenkato on aiheuttanut tulomenetyksiä ja vapaaehtoisten määrä on vähentynyt. Korona on heikentänyt erityisesti sellaisten yhdistysten tuloja, joilla on myymälä- tai kahvilatoimintaa tulojen kattamiseksi. Kaupunki on samaan aikaan toteuttanut säästötavoitteisiin liittyviä toiminta-avustusten leikkauksia. Esimerkiksi nuorisojärjestöjen avustuksista on leikattu noin puolet.
Vuoden 2023 alussa järjestöt hakevat toimintaansa avustuksia vuosille 2023-2024 ns. normaalin avustushaun kautta. Avustuksia hakevat niin hyte-, nuoriso-, liikunta- kuin kulttuuritoimijat ja nämä toimijat tukevat kaupunkilaisten hyvinvointia monin eri tavoin.
Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan resurssien kohdentamisesta käytävään keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuvaa budjetointia voidaan käyttää monissa erilaisissa tilanteissa, monenlaisten tarpeiden ja ongelmien ratkaisemisessa. Sitä voidaan hyödyntää, kun suunnitellaan ja tehdään päätöksiä esimerkiksi investoinneista tai palveluista. Poikkeuksellisessa ajassa tarvitaan yhteisöllisyyttä yhteisten asioiden hoitamiseksi.
Kaupunki tapahtuma-alustana
Kaupunki on tapahtumien toteuttajille (yhteisöt, yhdistykset, taiteilijat ja yritykset) tärkeä yhteistyökumppani. Kaupungin on tärkeää pystyä tarjoamaan puitteita erilaisille tapahtumille ja toimijoille. Tapahtumatoiminnan mahdollistamiseksi on tärkeää olla sekä pysyviä että liikuteltavia tapahtumatuotantoja helpottavia rakenteita (mm. infra, lavat, äänentoisto jne.).
Siirtomäärärahaesitys vuodelle 2023
Vuoden 2022 talousarvioon sisällytettiin konsernipalveluille 500 000 € suuruinen summa, joka on ollut myöhemmin kohdennettavissa koronan jälkihoitoon kulttuuri- ja yhteisötoimintaan. Vuoden 2022 aikana on tästä kokonaisuudesta kohdennettu 131 000 euroa tapahtumien ja yhdistystoimijoiden tukemiseen. Menot on maksettu hyvinvoinnin palvelualueen menoista ja vastaava määräraha on siirretty talousarviomuutoksilla palvelualueelle.
Määrärahasta jää käyttämättä 2022 vuonna 369 000 euroa, joka esitetään siirrettäväksi vuodelle 2023. Siirrettävällä rahalla toteutetaan kaupunkistrategian kohtia ajoissa auttaminen ja vireä kaupunkielämä aikaisemmasta linjauksesta laajemmin myöhemmin tarkentuvilla toimilla seuraavasti:
Avustukset järjestöille ja yhteisöille, kohdeavustukset 170 000 (70 000 euroa hyvinvoinnin palvelualue, 100 000 euroa konsernipalvelut)
Osallistuva budjetointi, osa suurempaa kokonaisuutta 40 000 (konsernipalvelut)
Nuorten hyvinvoinnin edistäminen, nuorisopalvelut 119 000 (hyvinvoinnin palvelualue)
Kaupunki tapahtuma-alustana 40 000 (hyvinvoinnin palvelualue)
___________________________________________________________________________
Yhteensä 369 000
Määrärahasta 229 000 esitetään siirrettäväksi Hyvinvoinnin palvelualueelle vuodelle 2023 ja 140 000 euroa Konsernipalveluihin, johon osallistuva budjetointi on vuodesta 2023 alkaen keskitetty.
KS
Ehdotus
Esittelijä
Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi
Kaupunginhallitus päättää myöntää 369 000 € konsernipalveluihin sisältyvästä määrärahasta kohdennettavaksi koronan jälkihoitoon kulttuuri-, nuoriso- ja yhteisötoimintaan kuvaustekstissä esitetyllä tavalla. Päätös on ehdollinen sille, että valtuusto hyväksyy käyttämättömän määrärahan siirron vuodelle 2023 hyvinvoinnin palvelualueelle ja konsernipalveluihin esityksen mukaisesti.
Kaupunginhallitus päättää määrärahan käyttämisestä hyvinvointilautakunnan esityksestä.
Päätös
Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.