Keskusvaalilautakunta, kokous 18.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Europarlamenttivaalit 2024, ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoiden nimeäminen

JARDno-2024-232

Valmistelija

  • Eveliina Taipale, lakimies, eveliina.taipale@jarvenpaa.fi

Perustelut

Vaalilain (714/1998) 17 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunta määrää vaalitoimitsijat ennakkoäänestykseen.

Ilmoittautumisia vaalitoimitsijaksi vuoden 2024 europarlamenttivaaleihin saapui asetettuun määräaikaan 27.3.2024 mennessä yhteensä 67. Vuoden 2024 presidentinvaalissa ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoina työskenteli noin 70 henkilöä. EU-vaalit ovat äänestysaktiivisuudeltaan noin puolet pienemmät kuin presidentinvaali, joten ennakkoäänestyspaikkojen resurssitarve suhteutetaan odotusarvoiseen äänestysaktiivisuuteen ja täten vaalitoimitsijoita tarvitaan myös noin puolet vähemmän kuin presidentinvaalissa. Vaalitoimitsijaksi hakeutuville tiedotettiin etukäteen edellistä vaalia pienemmästä resurssitarpeesta sekä ilmoitettiin valintaperusteet, mikäli ilmoittautumisia saapuu määräaikaan mennessä tarvetta enemmän. Vaalitoimitsijoiden valinnassa perusteina ovat monipuolinen kokemus vaalitöistä ja vaalitietojärjestelmän käytöstä sekä laaja käytettävyys. Riskienhallinnan näkökulmasta on perusteltua, että vaalitoimitsijaksi nimetään hieman suurempi henkilömäärä kuin ennakoitu todellinen tarve on. Näin ollen on mahdollista, että kaikille vaalitoimitsijoiksi nimetyille ei voida tarjota työvuoroja ennakkoäänestysajanjaksolla. 

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta päättää

1. vaalilain 17 §:n perusteella määrätä vuoden 2024 europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoiksi liitteen mukaiset, vaalityöhön suostumuksensa antaneet henkilöt.

2. todeta, etteivät edellä mainitut henkilöt, eivätkä heidän puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa, ole ehdokkaana vaaleissa.

3. todeta, että Järvenpään kaupungin talous- ja hallintojohtaja on päätöksellään 1.12.2017 § 11 päättänyt, että vaalitoimitsijoille maksetaan tuntipalkkiota, joka on suuruudeltaan 22,27 € / tunti.

4. valtuuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerin laatimaan vaalitoimitsijoille työvuorot sekä

5. valtuuttaa kiireellisessä tilanteessa keskusvaalilautakunnan sihteerin täydentämään liitteen mukaista vaalitoimitsijalistaa asianmukaisen koulutuksen saaneilla vaalitoimitsijoilla. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

ilmoittautuneet