Kaupunginhallitus, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Kartanon koulun hankkeen toteuttamisvaihtoehdon hyväksyminen

JARDno-2024-49

Valmistelija

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Mestaritoiminta Oy:n toimitusjohtaja Jani Kervinen, opetuksen- ja kasvatuksen palvelualuejohtaja Merja Narvo-Akkola

Tausta ja Tarve

Järvenpään keskistä aluetta palveleva Kartanon koulun investointi on osa Järvenpään kaupungin Opetuksen- ja kasvatuksen palvelualueen suunnitelmaa. Nykyinen Kartanon koulun yläkouluosa on rakennusosiltaan elinkaarensa päässä. Palvelutuotannon osalta kohde tarvitsee toimenpiteitä, jotta palvelutarve pystytään kattamaan myös jatkossa. Tämänhetkisessä investointiohjelmassa hankkeen toteutusvuosiksi on arvioitu 2024-2027 ja kustannuksiksi noin 22 M€.

Vuonna 2021 hankkeen toteutusvaihtoehdoiksi tunnistettiin 2 vaihtoehtoa:

  1. koulutoimintojen sijoittaminen Seutulantie 12 rakennukseen, joka peruskorjataan ja koulutoimintojen edellyttämä laajennus
  2. uudisrakennus koulun nykyiselle tontille.

Vuonna 2021 arvioitiin, että Seutulantalon peruskorjaus ja laajennus olisivat taloudellisesti edullisempi vaihtoehto. Arvioinnissa ei kuitenkaan huomioitu kaikkia kustannusvaikutuksia (mm. muutokset katuverkkoon.), mistä johtuen selvitystä on tarkennettu vuonna 2023. 

2023 selvitys

Kartanon koko koulukampuksen ennakoitu laajuus on jatkossa 42 opetustilaa, 915 oppilasta ja noin 90 henkilökunnan edustajaa. 2023 selvityksen pohjana käytetyssä tilaohjelmassa huomioitiin tilat 593 oppilaalle. Yleisten tilojen mitoituksessa huomioitiin myös alakoulun oppilaat, jotka jatkavat nykyisessä alakoulurakennuksessa. Huomioitavaa on, että tämä selvitys on tehty tarveselvityksen pohjaksi.

Selvityksessä tarkasteltiin yhteensä 8 erilaista sijoittelu-/toteutusvaihtoehtoa. Tarkemmin selvitettäväksi valikoitui vaihtoehto, jossa uusi rakennusmassa sijoittuu liikuntahallin ja Kartanontien väliin. Uuden massa sijoittelu tontilla on sama sekä peruskorjaus+uudisrakennus että uudisrakennusvaihtoehdossa. Sijoitteluun päädyttiin, koska ratkaisu turvaa turvallisen yhtenäisen piha-alueen ja koulutien, merivesilinjaa ei tarvitse siirtää ja väistötiloja ei tarvita.

Seutulantaloon tehdyssä tarkastelussa selvisi, että Seutulantie 12 kiinteistöön ei pystytä sijoittamaan tiloja vuonna 2021 oletetussa laajuudessa. Suunnitellusta 4686 hyötyneliöstä pystyttiin kohteeseen sijoittamaan vain 1614, minkä lisäksi selvisi, että myös Seutulantalon kellarikerros on korjattava, mikä kasvattaa hankelaajuutta. Peruskorjaus + laajennusvaihtoehdon hankelaajuus olisi näin ollen noin 1500 brm2 suurempi kuin uudisrakennusvaihtoehdossa. Vuonna 2021 arvioituu hankelaajuuteen verrattuna Seutulantalo-vaihtoehdon laajuus kasvoi 2405brm2.

Hankelaajuuden kasvaessa ja huomioitaessa myös kunnallistekniset investointitarpeet Seutulantalon peruskorjaus + laajennus vaihtoehdon kustannustaso nousee selvästi uudisrakennusvaihtoehtoa korkeammiksi, eikä perustetta koulutoimintojen toteuttamiselle rakennukseen enää ole. Toiminnallisesti Seutulantalon peruskorjaus + laajennus on alusta alkaen arvioitu uudisrakennusta heikommaksi.  

Yhteenveto

Kohteen toteuttamisvaihtoehtoja on arvioitu tarveselvitykseen tarvittavalla tarkkuudella kaikkien vaihtoehtojen osalta. Päätösehdotus pohjautuu tarkennettuun selvitykseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että

  1. Kartanon koulun tarveselvitys laaditaan ja jatkovalmistelua edistetään uudisrakennusvaihtoehdon pohjalta. 
  2. Alueen kaavoitusta jatketaan siten, että koulutoiminnot sijoittuvat Kartanon koulun nykyiselle tontille.
  3. Seutulantie 12 kiinteistöä ei jalosteta koulukäyttöön.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Mestaritoiminta, tilaomistus, Opkan palvelualuejohtaja ja pedagoginen kehittämispäällikkö