Järvenpään Veden johtokunta, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Järvenpään Veden taksojen muuttaminen 1.4.2024 alkaen

JARDno-2023-1880

Valmistelija

  • Marketta Niemi, talousasiantuntija, marketta.niemi@jarvenpaa.fi
  • Ari Kaunisto, toimitusjohtaja, ari.kaunisto@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Marketta Niemi ja Ari Kaunisto

Järvenpään kaupungin hallintosäännön 23 §:n mukaisesti johtokunta päättää itsenäisesti laitoksen vesihuoltotaksasta. Järvenpään Veden vesihuoltotaksa koostuu perus- ja käyttömaksuista sekä liittymismaksuista.

Käyttömaksun perusteena on kiinteistön käyttämän veden määrä, joka mitataan laitoksen asentamalla vesimittarilla. Käyttö- ja perusmaksuja peritään erikseen talous- ja jätevedelle.

Perusmaksu on kiinteä kuukausimaksu ja määräytyy kiinteistön vesimittarin koon sekä liitettyjen palveluiden perusteella.

Liittymismaksu on rakennettavan tai verkostoon liitettävän rakennuksen tyypistä ja kerrosalasta riippuva kertaluonteinen maksu, joka on siirto- ja palautuskelpoinen.

Vesihuoltolain 18 §:n mukaan Vesihuollon maksujen tulee olla sellaiset, että pitkällä aikavälillä voidaan kattaa vesihuoltolaitoksen uus- ja korjausinvestoinnit ja kustannukset. Maksuihin saa sisältyä enintään kohtuullinen tuotto pääomalle. Maksujen tulee olla kohtuulliset ja tasapuoliset. Maksun suuruudessa voidaan ottaa huomioon tarve säädellä veden kulutusta, veden erityinen käyttötarkoitus taikka jäteveden poikkeuksellinen laatu tai määrä. Maksujen tulee tarpeen mukaan olla sellaiset, että ne edistävät veden säästäväistä käyttöä ja jäteveden määrän vähentämistä sekä ehkäisevät haitallisten aineiden johtamista viemäriin.

Järvenpään Veden talousarvioesitys vuodelle 2024 on hyväksytty ja se sisältää seuraavat taksojen korotukset vuodelle 2024:

  • Perusmaksujen osalta 6 %, perusmaksut muodostuvat mittarikoon mukaan ja tarkemmat tiedot mittarikokoluokittain on esitetty liitteessä.
  • ​​​​​​Liittymismaksujen osalta 10 %

Perusteita taksamuutoksiin

Korotuksien perusteena on investointien rahoittaminen ilman lainanottoa, yleiskustannusten nousu ja käsiteltävän jäteveden määrän ja käsittelyn kustannustason nousu.

Perusmaksut

Vuonna 2024 talouteen vaikuttavana muutoksena on aiempien vuosien yleiskustannuksien nousu ja mm. puhdistettavaksi toimitetun jäteveden kustannustason nousu. Lisäksi veden myynti on laskenut asiakkaiden kulutuskäyttäytymisien muutosten takia sekä asunto-osakeyhtiöiden siirryttyä huoneistokohtaiseen veden kulutuksen mittaukseen.

​​​​​​​​​​​​Vesilaitosyhdistyksen vesihuoltolaitosten maksuja koskevien suositusten mukaan vesihuoltolaitoksen tuloista 50 % tulisi perusmaksuista ja 50 % käyttömaksuista. Vuonna 2023 perusmaksujen osuus vesimaksuista on vain n. 14–15 %, vaikka 1.4.2023 alkaen perusmaksuja korotettiin 15 %. Perusmaksujen nostaminen on perusteltua sikälikin, koska suurin osa kuluista on kiinteitä kustannuksia. Lisäksi korotuksilla pienennetään veden myynnin vähenemisen vaikutusta Järvenpään Veden talouteen.

Liittymismaksut

Liittymismaksuilla katetaan vesihuoltoverkoston uudis- ja saneerausrakentamista. Verkostojen uusimisella taataan turvallinen ja toimiva vesihuoltoverkosto. Uusimisella pyritään myös vähentämään vesihuollon verkostojen vuotovesien määrää.

Investointien määrän tulevina vuosina 2024–2025 on arvioitu olevan 5,5 Me / vuosi ja vuodesta 2026 alkaen 6 Me/vuosi. Taksankorotuksilla varaudutaan myös osittain etupainotteisesti taloussuunnitelmakauden jälkeen alkavaan siirtoviemärihankkeeseen, jota on pyritty jo aikaisemmilla taksankorotuksilla huomioimaan, mutta edellisillä korotuksilla katettiin pääasiassa yllättävää kustannustason nousua.

Liittymismaksuissa on rakentamisen hiipumisen myötä tapahtunut selvä rahavirran pienentyminen, joka vaikuttaa myös liittymismaksujen korotustarpeeseen.

Taloudelliset vaikutukset

Perusmaksujen korotuksien vaikutus keskimääräiselle omakotikiinteistön neljähenkiselle perheelle vuonna 2024 (veden käyttö n.150 m³/a) on noin 11 e vuodessa (sis. alv).
Taloudessa käyttävän veden hinta on n. 0,6 senttiä/litra. Talousarviovuonna 2024 liikevaihto kasvaa noin 233 te edellä mainittujen perusmaksujen korotuksien myötä verrattuna vuoteen 2023.

Taksamuutokset 1.4.2024 alkaen ja Taksakorotusvaikutukset ovat liitteinä.

Toimivalta mihin päätös perustuu: Hallintosääntö 23 § Vesiliikelaitoksen johtokunnan tehtävät ja toimivalta.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Ari Kaunisto, toimitusjohtaja, ari.kaunisto@jarvenpaa.fi

Johtokunta päättää hyväksyä vesihuollon taksamuutokset 1.4.2024 alkaen liitteen mukaisina.

Käsittely:
Esittelijä esitteli asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Talouspalvelut