Kaupunkikehityslautakunta, kokous 15.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Asemakaavamuutoksen hyväksyminen / Vähänummentien alikulku (osat 895-2-4 ja 401-40-2)

JARDno-2023-67

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Paula Sidoroff-Eskelinen, kaavasuunnittelija, paula.sidoroff-eskelinen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Paula Sidoroff-Eskelinen, kaavasuunnittelija, paula.sidoroff-eskelinen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Asemakaavan muutoksella tutkitaan Maantien 1452 Vähänummentie liittymän parantaminen Pohjoisväylän (mt 1456) kohdalla tiesuunnitelman edellyttämien jalankulun ja pyöräilyn aluevarausmerkintöjen osoittaminen Yrittäjänpuiston lähivirkistysalueelle ja Vähänummentien tiealueelle. Kaavamuutos käsitellään vaikutuksiltaan vähäisenä, koska nykyinen maankäyttö ei muutu, eivätkä asemakaavaan tehdyt muutokset ole laajemmin ympäristöönsä vaikuttavia. Järvenpään kaupungin hallintosäännön mukaan asemakaavaehdotuksen nähtäville asettamisesta ja muun kuin vaikutukseltaan merkittävän asemakaavan muutoksen hyväksymisestä päättää kaupunkikehityslautakunta.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavan muutoksen laadintaan on ryhdytty Uudenmaan ELY-keskuksen tiesuunnitelman johdosta ja kaavamuutos laaditaan yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa. Asemakaavan muutos on esitelty kaavoituskatsauksessa 2023, vuonna 2023 hyväksyttävänä hankkeena. Asemakaavan muutoksen vireilletulosta ja luonnoksen nähtävilläolosta on ilmoitettu kuulutuksella 8.2.2023 Järvenpään kaupungin verkkosivuilla sekä lähettämällä kirje kaava-alueen ja kaava-alueeseen rajoittuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.

Asemakaavan muutosluonnos on ollut nähtävänä 15.2.-28.2.2023 Järvenpää-infossa sekä Järvenpään kaupungin verkkosivuilla. Nähtävilläoloaikana osallisilla oli mahdollisuus jättää luonnoksesta mielipide. Asemakaavan muutosluonnoksesta on pyydetty ennakkolausunnot seuraavilta tahoilta: Uudenmaan ELY-keskus, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Fingrid Oyj, Gasgrid Finland Oy, Caruna Oy, Vantaan Energia Keski-Uusimaa Oy, lämpöverkot, Suomen kaasuenergia, FNE-Finland Oy, Elisa Oyj, Telia Oyj, DNA Finland Oy. Asemakaavan muutos lähetettiin tiedoksi Järvenpään kaupungin kaupunkitekniikan suunnittelupalveluille, rakennusvalvonnalle, Järvenpään Vedelle, Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymälle, Uudenmaan liitolle sekä Keski-Uudenmaan polkijat ry:lle.

Luonnoksesta saatiin nähtävilläoloaikana kuusi lausuntoa. Kirjallisia mielipiteitä ei esitetty. Lyhennelmät luonnosvaiheen lausunnoista sekä kaavoituksen laatimat vastineet ovat kaavaselostuksen liitteessä 2. Alkuperäiset lausunnot ovat kokouksen oheismateriaalina. Asemakaavakarttaa on luonnosvaiheen jälkeen tarkistettu Fingridin lausunnon johdosta poistamalla vaara-alue -merkintä (va) johtoa varten varatulta alueen osalta (z). Kaavaselostusta on täydennetty.

Asemakaavan kuvaus

Kaavamuutosalueen pinta-ala on noin 4833 m2, josta 2833 m2 on yleisen tien aluetta ja noin 2000 m2 lähivirkistysaluetta. Asemakaavan muutoksella lisätään yleisen tien alueelle tiesuunnitelman mukainen varaus kevyen liikenteen alikululle sekä lähivirkistysalueelle tiesuunnitelman mukaiset jalankulun ja pyöräilyn yhteysvaraukset. Samassa yhteydessä asemakaavan voimajohtolinjan vaara-alue -merkintä poistetaan tarpeettomana, tarkistetaan johtoa varten varattu alueen osa nykyisen voimajohdon käyttörajoitusalueen rajan mukaiseksi sekä ajantasaistetaan Yleisen tien alue -kaavamääräysteksti.

Asemakaavan muutos toteutetaan tiesuunnitelman aikataulun mukaisesti. Toteuttaminen on mahdollista, kun kaavan hyväksymistä koskeva päätös on saanut lainvoiman ja kaava kuulutettu voimaan.

Asemakaavan tarkempi kuvaus on esitetty kaavaselostuksessa.

HP

Ehdotus

Esittelijä

Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää 

  1. asettaa 11. eli Nummenkylän kaupunginosan osaa Yrittäjänpuiston lähivirkistysalueesta ja 12. eli Peltolan kaupunginosan osaa Vähänummen tien kauttakulku- tai sisääntulotiestä suoja- ja näkemäalueineen koskevan Vähänummentien alikulun asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta päivätty 14.4.2023 ja asemakaavaselostus päivätty 14.4.2023) julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 § mukaisesti ja
  2. pyytää asemakaavan muutosehdotuksesta lausunnot Uudenmaan ELY-keskukselta, Fingrid Oyj:ltä, Nivos Verkot Oy:ltä, Gasgrid Finland Oy:ltä ja Caruna Oy:ltä.

 

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula selosti asiaa.  

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Paula Sidoroff-Eskelinen, kaavasuunnittelija, paula.sidoroff-eskelinen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelija: Paula Sidoroff-Eskelinen, kaavasuunnittelija, paula.sidoroff-eskelinen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Osaa Yrittäjänpuiston lähivirkistysalueesta ja osaa Vähänummen tien kauttakulku- tai sisääntulotiestä suoja- ja näkemäalueineen koskeva Vähänummentien alikulun asemakaavan muutosehdotus on ollut MRL 65 § ja MRA 27 § mukaisesti julkisesti nähtävillä 10.-23.5.2023 Järvenpää-infossa ja Järvenpään kaupungin verkkosivuilla. Nähtävilläolosta on ilmoitettu kuulutuksella 3.5.2023 sekä kirjeellä suunnittelualueen maanomistajille, naapurikiinteistöjen omistajille ja vuokralaisille. Asemakaavaehdotuksesta on pyydetty lausunnot kaupunkikehityslautakunnan päätöksen mukaisesti ja lähetetty tiedoksi luonnosvaiheessa kuulluille tahoille sekä asukasyhdistykselle. Ehdotuksesta on saatu viisi lausuntoa. Muistutuksia ei jätetty.

Telia viittasi lausunnossaan luonnosvaiheen lausuntoonsa ja ilmoitti että tilanne on pysynyt ehdotusvaiheessa samana. Nivos-verkot ilmoitti että muutokset ja toiminta ei saa haitata voimajohtoa, jonka lisäksi maansiirtotöissä on huomioitava tarvittavat suojaetäisyydet sekä pylväiden maadoituskuparit. Carunalla ei ollut lisättävää luonnosvaiheen lausuntoon, eikä kaavamuutoksella pitäisi olla vaikutusta sähkönjakeluun. Fingrid Oyj muistutti edelleen että kaavalausunnossa ei voida ottaa kantaa liittymän, alikulun tai liikennejärjestelyjen tekniseen toteutukseen vaan asemakaavoituksen taustalla olevista suunnitelmista tulisi pyytää erillinen risteämälausunto. Järvenpään Vesi totesi lausunnossaan että Pohjoisväylän hulevesiviemärin kapasiteetti on rajallinen, joten alikulussa ja liittymäalueella tulee varautua huleveden viivytyksiin ja painanteisiin.

Lyhennelmät palautteesta sekä kaavoituksen vastineet esitetään asemakaavaselostuksen liitteessä 2.
Kaavaehdotukseen ei saadun palautteen johdosta ole ollut tarpeen tehdä muutoksia. Selostusta on täydennetty asiaankuuluvilta osin. Asemakaavan tarkempi kuvaus on esitetty kaavaselostuksessa.

Asemakaavan muutos käsitellään vaikutuksiltaan vähäisenä, koska nykyinen maankäyttö ei muutu, eivätkä asemakaavaan tehdyt muutokset ole laajemmin ympäristöönsä vaikuttavia. Järvenpään kaupungin hallintosäännön mukaan muun kuin vaikutukseltaan merkittävän asemakaavan muutoksen hyväksymisestä päättää kaupunkikehityslautakunta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. hyväksyä Kaavoitus ja liikenne -yksikön laatimat vastineet (kaavaselostuksen liite 2) asemakaavan muutosehdotuksesta annettuihin lausuntoihin, ja
  2. hyväksyä 11. eli Nummenkylän kaupunginosan osaa Yrittäjänpuiston lähivirkistysalueesta ja 12. eli Peltolan kaupunginosan osaa Vähänummen tien kauttakulku- tai sisääntulotiestä suoja- ja näkemäalueineen koskevan Vähänummentien alikulun asemakaavan muutoksen (asemakaavakartta päivätty 14.4.2023 ja asemakaavaselostus päivätty 14.4.2023, täydennetty 2.6.2023)

 

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula selosti asiaa.   

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kaavoitusjohtaja, kaavasuunnittelija, suunnitteluavustaja, kaupunkitekniikan suunnittelupalvelujen projektipäällikkö, Uudenmaan ELY-keskus, muut asianosaiset