Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 14.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksu-uudistus 1.3.2023

JARDno-2023-190

Valmistelija

  • Ulla Lehtonen, varhaiskasvatusjohtaja, ulla.lehtonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perustelut

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut perustuvat lakiin varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista (1503/2016). Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain perusteella maksun suuruus määräytyy varhaiskasvatukseen varatun ajan, perheen koon ja perheen tulojen perusteella. Eduskunta on päättänyt varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetun lain 5 §:n muuttamisesta 1.3.2023 alkaen. Laki on vahvistettu 29.12.2022. Päätöksellä alennetaan asiakasmaksuja korottamalla laskennassa käytettäviä tulorajoja 33 prosenttia. Uudet maksut tulivat voimaan 1.8.2022.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen tulorajat muuttuvat 1.3.2023 alkaen seuraavasti: 

Jos perheen koko on suurempi kuin kuusi, on maksun määräämisen perusteena olevan tulorajan lisäys 262 euroa kustakin seuraavasta perheen alaikäisestä lapsesta. Lakimuutos koskee vain tulorajoja. Asiakasmaksu määritellään siten, että tulorajan ylittävästä osasta lasketaan 10,7 %, joka on perheen maksama varhaiskasvatusmaksu. Korkein kokoaikaisesta varhaiskasvatuksesta perittävä maksu on edelleen 295 euroa ja pienin perittävä maksu 28 euroa kuukaudessa. Ikäjärjestyksessä seuraavaksi nuorimman varhaiskasvatuksessa olevan lapsen asiakasmaksu on 40 % nuorimman lapsen maksusta, enintään 118 euroa, ja muista lapsista 20 % nuorimman lapsen maksusta, enintään 58 euroa kuukaudessa.

Vaikutusten arviointi:

Maksut alenevat erityisesti pieni- ja keskituloisilta perheiltä sekä niiltä perheiltä, joilla on varhaiskasvatuksen piirissä useampia lapsia. Uudistuksen tavoitteena on parantaa työllisyyttä ja lisätä varhaiskasvatuksen osallistumisastetta. 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja alennetaan korottamalla maksujen perusteena olevia tulorajoja 33 prosenttia. Lisäksi sisaruksilta perittäviä maksuja alennetaan siten, että toisesta lapsesta perittävä maksu on 40 prosenttia nuorimman lapsen laskennallisesta kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta entisen 50 %:n sijaan. Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluseteliin tehdään vastaavat muutokset. 

Esitetyn muutoksen arvioidaan Järvenpään varhaiskasvatuksen nykyinen asiakasprofiili huomioiden laskevan maksutuottoja noin 0,3 milj. euroa vuodessa. Vuoden 2022 varhaiskasvatuksen talousarviossa asiakasmaksutuotto-odotus on 2,45 milj. euroa. Päätöksenteon aikataulusta johtuen muutosta ei ole ollut mahdollista huomioida vuoden 2023 talousarviovalmistelussa. Arviossa on otettu huomioon asiakasmaksujen väheneminen ja yhteisöveron lisäkohdistuksesta saatu kompensaatio. Arvion pohjana on käytetty vuoden 2019 lukuja ja laskelma on vain suuntaa antava, sillä asiaan vaikuttavat mm. yhteisöverotuottojen kertymä, lasten määrän kehitys ja asiakkaiden tuloprofiili. Muutoksen tavoitteena on, että työllisyys parantuisi vuoteen 2024 mennessä, mikä kompensoisi osaltaan tulojen vähentymistä.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksumuutoksesta lisätietoa opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta: https://okm.fi/varhaiskasvatusmaksut.

Hallintosäänön § 18 (KV 21.6.2021 § 53) mukaan lautakunta päättää alaisestaan toiminnasta perittävistä maksuista.

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää asiakasmaksulain (1052/2020) perusteella 1.3.2023 voimaan tulevat muutokset;

  1. merkitä tiedoksi varhaiskasvatuksen tulorajojen korottaminen 33%.
  2. merkitä tiedoksi perheen ikäjärjestyksessä toisesta lapsesta perittävä maksu enintään 40 prosenttia nuorimman lapsen laskennallisesta kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta.
  3. yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvo päivitetään uusia tulorajoja ja maksuja vastaavaksi. 
  4.  varhaiskasvatuksen asiakasmaksuohje päivitetään uusia tulorajoja ja maksuja vastaavaksi.

Käsittely

Varhaiskasvatusjohtaja Ulla Lehtonen selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Varhaiskasvatuksen aluepäälliköt/palvelupäällikkö, palveluohjaus, varhaiskasvatussihteerit