Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 14.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen toimintakertomus 2022

JARDno-2023-176

Valmistelija

  • Jarkko Virolainen, Talouspäällikkö, jarkko.virolainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Palvelualueet raportoivat palvelualueen talousarvion toiminnallisten tavoitteiden ja niiden mittareiden toteutumisesta hyväksytyn talousarvion mukaisesti. Toiminnasta ja tavoitteiden sekä määrärahojen käytöstä annetaan toimintakertomus, joka liitetään osaksi kaupungin vuoden 2022 toimintakertomusta, jonka kaupunginvaltuusto lopullisesti hyväksyy.

Toimintakertomus koostuu kahdesta osasta, olennaisista tapahtumista ja kokonaistalouden kehityksestä sekä talousarvion toteutumisvertailusta. Toimintakertomuksen erityisenä tehtävänä on selvittää, kuinka valtuuston asettamat taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet ovat toteutuneet. Toimintakertomuksessa esitetään tiedot myös olennaisista toimintaan vaikuttavista muutoksista ja tapahtumista tilikaudelta ja sen päättymisen jälkeen sekä arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä erityisesti talouden näkökulmasta. Arvioiden tulee tuoda esiin sellaiset seikat, jotka poikkeavat aikaisemmasta kehityssuunnasta ja ovat tulevaisuuden toiminnan suunnittelun kannalta merkittäviä. 

Tilinpäätös vuodelta 2022 ei ole vielä valmistunut, joten toimintakertomuksen toteumaeuroihin saattaa tulla lautakuntakäsittelyn jälkeen muutoksia. Muutokset eivät kuitenkaan olennaisesti muuta opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen toimintakatetta.Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen vuoden 2022 talousarviota muutettiin vuoden aikana kerran  KV 12.9.2022 § 67. Kaupunginvaltuuston päätöksen muutokset koskivat varhaiskasvatuspalveluiden palvelutarpeen lisäystä. Lisätalousarviolla palvelualueen määrärahoja lisättiin 855 000 eurolla. Lisäyksestä 650 000 euroa kohdistettiin kasvaneisiin palvelusetelikuluihin ja 205 000 euroa varhaiskasvatuksen henkilöstökuluihin.

Alustavan tilinpäätöksen mukaan opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen toimintakate oli -74.304.000 euroa, joka ylitti muutetun talousarvion 2.032.000 eurolla, toteumaprosentin ollessa 102,8 %. Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueella on ollut paljon avustushankkeita, jotka ovat lisänneet tuloja mutta vastaavasti myös menoja. Useisiin hankkeisiin sisältyy myös omavastuuosuus, joka on jäänyt kaupungille kuluksi. Tyypillisesti omavastuu hankkeissa on 20-30% hankkeen kokonaismenoista. Tämä, koronasijaistukset sekä palvelutarpeen kasvu, ovat lisänneet henkilöstökuluja. Palveluiden ostoissa, kuten palvelusetelimenoissa, siivouksessa ja puhtaanapidossa, ravitsemispalveluissa sekä oppilaskuljetuksissa, on ollut ylitystä. Ylityksistä 1.450.000 euroa aiheutui kasvaneesta palvelutarpeesta, sisältäen seuraavat menokohdat: 

  • Varhaiskasvatuksen ryhmien lisäämisestä aiheutuneet kulut
  • Palvelusetelikustannukset 
  • Asiakaspalvelujen ostot sekä kotikuntakorvaukset varhaiskasvatuksessa (muissa kunnissa varhaiskasvatuksessa olevat järvenpääläiset lapset)
  • Ateria- ja siivouspalvelut
  • Opiskelu- ja oppilashuollon kustannuksista 
  • Oppilaskuljetukset

Ylityksestä 600.000 euroa selvitetään vielä, mutta sisältää muun muassa hankkeiden omavastuut sekä ukrainalaisista aiheutuneet lisämenot. Tämän hetken toimintatuottojen toteumasta puuttuu 133.000 S2-kielen valtionavustusta, joka maksetaan keväällä 2023.

Nelivuotinen nettositovuus tarkoittaa, että yksittäisen vuoden talousarviomäärärahan ylittyminen tulee kattaa seuraavien vuosien määrärahasta. Palvelualueen määräraha ylittyi, joten lautakuntakunnan tulee esittää suunnitelma ylityksen kattamiseksi talousohjelmakaudella. Menoylityksestä osa on syntynyt eristä, joihin palvelualue ei ole suoraan voinut vaikuttaa, joten ylitys esitetään katettavaksi palvelualueen talousohjelmavuosien toimintakatteesta vain osittain. Tarkempi esitys sopeutuksen ajoituksesta ja kohdentamisesta tuodaan lautakunnan käsittelyyn kun lopulliset tilinpäätöseurot varmistuvat.  

Toimintakertomukseen liittyvä sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arvioinnista on esitetty selonteko, palvelualueen keskeisimpien riskien dokumentilomake esitellään kokouksessa. Sisäisen valvonnan järjestämisestä vastaa kaupunginhallitus. Liikkumavaratoimenpiteiden toteumatilanne on esitetty liitteissä.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuskunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää:

  1. hyväksyä opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen vuoden 2022 toimintakertomuksen liitteiden mukaisena.
  2. valtuuttaa vastuuhenkilöt tekemään tarvittavat tekniset korjaukset ja päivitykset toimintakertomukseen.

Lisäksi opetus- ja kasvatuslautakunta antaa kaupungin talouspalveluille oheismateriaalin mukaisen arviointinsa palvelualueen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toteutumisesta sekä alueiden keskeisempien riskien dokumentointien, toimenpiteiden vaikutuksesta riskin todennäköisyyteen tai merkitykseen vuoden 2022 lopun mukaisesti.

Käsittely

 

Lautakunta päätti yksimielisesti käsitellä tämän asian § 11 jälkeen.

Talouspäällikkö Jarkko Virolainen selosti asiaa.

Tauko 18.59-19.15.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.