Kaupunginhallitus, kokous 15.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Vammaisneuvoston toimintasääntö

JARDno-2022-2103

Valmistelija

  • Pilvi Kallio-Meriläinen, osallisuuden erityisasiantuntija, pilvi.kallio-merilainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kunnan vaikuttamistoimielimistä säädetään kuntalaissa (410/2015). Kuntalain mukaisia vaikuttamistoimielimiä ovat nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto.

Vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vammaisneuvosto. Vammaisneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen. Vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus. Kunnanhallituksen on huolehdittava vammaisneuvoston toimintaedellytyksistä.

Vammaisneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

Järvenpään kaupungin vammaisneuvosto aloitti toimintansa 1.1.1989 kaupunginhallituksen päätöksellä. Vammaisneuvosto on kunnan ja sen alueella toimivien vammaisten henkilöiden, heidän omaistensa ja vammaisjärjestöjen yhteistyöelin.

Vammaisneuvoston toimintasääntö

Kunnanhallitus voi hyväksyä vammaisneuvostolle toimintasäännön, jossa todetaan neuvoston lakisääteiset ja mahdolliset muut tehtävät, jäsenten lukumäärä, mitä tahoja jäsenet edustavat, vammaisneuvoston toimikausi, kokousten koollekutsuminen, puheenjohtajan valinta ja sihteerin tehtävien hoitaminen sekä toimintasuunnitelman laatiminen ja toimintakertomuksen antaminen.

Järvenpään vammaisneuvosto on toimittanut kaupungille luonnoksen eläkeläisneuvoston toimintasäännöksi kaupunginhallituksen käsittelyä varten. Toimintasääntö korvaa vuonna 2013 laaditun, nyt jo vanhentuneita tietoja sisältävän toimintasäännön.
 

HK

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. hyväksyä liitteenä olevan vammaisneuvoston toimintasäännön
  2. että uusi toimintasääntö tulee voimaan 1.4.2023

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Järvenpään vammaisneuvoston puheenjohtaja, Järvenpään vammaisneuvosto