Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 24.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 LISÄPYKÄLÄ: Oikaisuvaatimus / Esiopetuksen järjestämisen paikat 2023-2024 (lisäpykälä)

JARDno-2023-8

Valmistelija

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Marju Niinisalo, Meiju-Leena Heinonen ja Merja Narvo-Akkola

 

Kotirannan päiväkotiyhdistys r.y. vaatii 12.1.2023 jättämässään oikaisuvaatimuksessaan vt.varhaiskasvatusjohtajan viranhaltijapäätöksen 10.1.2023 § 1 (JARDno-2023-8) kumoamista Kotirannan päiväkodin osalta ja esiopetusluvan myöntämistä Kotirannan päiväkodille kaudelle 2023-2024.

Esiopetuksen järjestämisen periaatteina ovat lakisääteisen palvelun tuottaminen riittävässä laajuudessa sekä Järvenpään kaupungin linjaus siitä,​ että esiopetusta järjestetään ensisijaisesti koulujen yhteydessä olevissa esiopetusryhmissä (Kaupunginvaltuuston päätös palveluverkkosuunnitelmasta 15.11.2021 §111). Lisäksi esiopetusta ostetaan vuosittain palvelutarpeen vaatimassa laajuudessa erillisellä korvauksella yksityisistä päiväkodeista,​ jotka ovat hakeutuneet esiopetuksen järjestämispaikoiksi ja jotka täyttävät esiopetuksen järjestämiseen liittyvät vaatimukset. Lähes kaikki Järvenpään yksityiset päiväkodit ovat ilmoittaneet halukkuutensa esiopetuksen järjestämiseen kaudella 2023-2024.

Järvenpään esiopetus on toiminut edelliset 2-​3 vuotta poikkeuksellisissa olosuhteissa,​ kun koulujen esiopetusryhmät ovat olleet monin osin pois käytöstä erilaisten sisäilma-​ ja rakennushankkeiden johdosta. Useiden hankkeiden valmistuessa ja uusia tiloja käyttöönotettaessa tavoitteeseen esiopetuksesta koulujen yhteydessä päästään jälleen kaikkien muiden paitsi Anttilan koulun osalta. Ensi toimintakaudella esiopetusta järjestetään vain kahdessa kunnallisessa päiväkodissa ja suomenkielisenä ostopalveluna kahdessa yksityisessä päiväkodissa. Perusteet luvan myöntämiselle Norlandia Kulma päiväkodille oli riittävien esiopetuspaikkojen puute läheisellä Kartanon koululla ja luvan myöntämiselle Steinerpäväkoti Pikkukarhulle oli steinerpedagogiikka.

Sekä kunnallisten että yksityisten päiväkotien esiopetukselta vapautuvat paikat tarvitaan lakisääteisen palvelun tuottamiseen, koska varhaiskasvatuksen palveluntarve kasvaa merkittävästi. Emme pysty vastaamaan varhaiskasvatuksen (0-5 -vuotiaat) palvelutarpeeseen lakisääteisessä ajassa ja laajuudessa, mikäli esiopetus siirtyisi yksityisiin ja kunnallisiin päiväkoteihin.

Järvenpään esiopetussuunnitelma noudattaa valtakunnallisia esiopetuksen opetussuunnitelman perusteita. Esiopetusvuoden aikana lasten on tärkeä saada kokemuksia suuremmassa vertaisryhmässä toimimisesta, luoda ystävyyssuhteita tuleviin luokkatovereihin ja opetella koulun toimintatapoja turvallisesti useamman aikuisen ohjauksessa.

Varhaiskasvatusjohtajan päätöksessä (10.1.2023 §1 JARDno2023-8) ilmoitettujen esiopetuspaikkojen määrittelyn perusteena on ollut alustava esiopetuspaikkojen tarve. Päätöksessä on huomioitu kokonaisten tai vähintään riittävien opetusryhmien muodostaminen sekä lasten mahdollinen tuleva lähikoulu ja sen myötä sujuva jatkumo esiopetuksesta perusopetukseen. Esiopetuksen järjestämisluvan myöntämisessä edellä mainittujen perusteiden lisäksi on noudatettu yhdenvertaisuuden perustetta. 

Perheille 9.11.2022 lähetetyssä tiedotteessa alustavista esiopetuksen järjestämispaikoista mainitaan myös Kotirannan päiväkoti. Samassa tiedotteessa on maininta esiopetuksen järjestämispaikkojen vahvistamisesta joulukuussa 2022, kun on tiedossa esiopetukseen osallistuvien lasten kokonaismäärät päiväkodeissa ja kouluissa. Marraskuun tiedotetta laadittaessa ei ollut vielä tiedossa, tuleeko esiopetus saamaan Haarajoen koululta käyttöön tilat yhdelle vai kahdelle lapsiryhmälle. Tämän jälkeen varhaiskasvatusjohtaja on keskustellut muuttuneesta tilanteesta sekä Kotirannan päiväkodin johtajan että hallituksen puheenjohtajan kanssa marraskuussa 2022. Mikäli esiopetukselle olisi saatu vain yhden ryhmän tilat koululta, olisi ollut perusteltua ostaa Kotirannan päiväkodista tarvittavat esiopetuspaikat. Joulukuun puolivälissä varmistui, että Haarajoen koululle saadaan kaksi esiopetusryhmää, ja näin kaikki Haarajoen alueen esiopetusikäiset lapset mahtuvat Haarajoen koulun esiopetukseen. Järjestämispaikkojen vahvistaminen tapahtui 10.1. 2023.

Esiopetuksessa ja 3-5 -vuotiaalla kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa olevilla lapsilla ei ole merkittävää eroa päiväkodin taloudellisiin toimintaedellytyksiin. Sekä esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa olevan lapsen palvelusetelin arvo on n.10€ pienempi kuin kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa olevan yli 3-vuotiaan lapsen palvelusetelin arvo. Tällä hetkellä Järvenpäässä on varhaiskasvatukseen hakijoita runsaasti, joten oletettavaa on, että varhaisella palveluohjauksella saadaan Kotirannan päiväkodin varhaiskasvatuspaikat täytettyä. Lisäksi yksityisten päiväkotien toimintaedellytykset paranevat 1.8.2023 toteutettavalla indeksikorotuksella, jonka ennustetaan olevan aiempia vuosia suurempi. Indeksikorotus tulee osaltaan helpottamaan yksityisten päiväkotien kasvaneita menoja.

Kotirannan päiväkoti on pitkäaikainen järvenpääläinen yksityinen päiväkotitoimija ja yhteinen tahtotilamme on, että päiväkoti voisi jatkossakin olla osa Järvenpään varhaiskasvatuksen palveluverkkoa. Kotirannan päiväkodin hallituksen kanssa on pidetty 19.1.2023 yhteinen tapaaminen, jossa etsittiin yhdessä vaihtoehtoja sille, miten Kotirannan päiväkotiyhdistys pystyy turvaamaan päiväkodin toimintaedellytykset jatkossakin ja miten varhaiskasvatuksen asiakasohjauksella voidaan tukea päiväkodin toimintaa.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hylätä Kotirannan päiväkotiyhdistys ry:n oikaisuvaatimuksen ja pitää voimassa vt.varhaiskasvatusjohtajan viranhaltijapäätöksen 10.1.2023 § 1 Esiopetuksen järjestämisen paikat 2023-2024 (JARDno-2023-8).

Käsittely

Lautakunta päätti yksimielisesti käsitellä tämän asian § 2 jälkeen. Palvelualuejohtaja Merja Narvo-Akkola selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin äänestyksen jälkeen päätösehdotuksen mukaisesti. 

Käsittely

 

Taru Salmivuori teki Erika Turusen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: "Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hyväksyä Kotirannan päiväkodin oikaisuvaatimuksen"

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin puheenjohtajan ehdotuksesta äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota tarvittaessa täydennetään nimenhuutoäänestyksellä, ja äänestysjärjestykseksi seuraava: 

Jaa: Esittelijän päätösehdotus

Ei: Muutosehdotus Salmivuori.

Äänestyksen tulos

JAA: 6

EI: 5

TYHJÄÄ: 0

Äänestyksen jälkeen puheenjohtaja totesi esittelijän päätösehdotuksen tulleen lautakunnan päätökseksi

Äänestystulokset

  • Kyllä 6 kpl 55%

    Petri Ovaska, Riitta Saarnivuo, Antti Taavila, Raimo Finér, Mikko Laakkonen, Jouni Takala

  • Ei 5 kpl 45%

    Taru Salmivuori, Elina Koivisto, Erika Turunen, Reetta Nick, Riitta Keinänen-Korpela

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, palvelualuejohtaja, varhaiskasvatusjohtaja