Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 24.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkon tarkastelu syksyllä 2022

JARDno-2020-2395

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Nora Saarlemo, erityisasiantuntija, nora.saarlemo@jarvenpaa.fi

Perustelut

Nykyinen Järvenpään kaupungin palveluverkkosuunnitelma 2019-2028 (KVALT 10.12.2018, §103) ja osana suunnittelua Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkon erillisselvitys valmistuivat vuonna 2018.

Kevään 2020 väestösuunnitteen ennustama huomattavasti pienentynyt väestönkasvu ja tiukentunut taloustilanne edellyttivät palveluverkon tarkistamista ja suunniteltujen päiväkoti- ja kouluinvestointien pienentämistä.   Opetus- ja kasvatuslautakunta käsitteli Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoehdotusta vuosille 2021-2030 kokouksessaan (OPKALTK 6.10.2020, §42) ja päätti palauttaa ehdotuksen uudelleen valmisteluun.

Palveluverkkosuunnitelmaa on tarkasteltu kuluvan vuoden aikana yhteistyönä eri toimijoiden kesken. Palveluverkkosuunnitelmaa laadittaessa on tehty vaikutusten ennakkoarviointia ja siihen on osallistettu kuntalaisia, huoltajia ja henkilöstöä kyselyn ja kuntalaisraadin avulla. Palveluverkkosuunnitelmavaihtoehtoja, vaikutusten ennakkoarviointia, taloudellisia vertailuja, kiinteistöjen kuntoluokituksia ja väestösuunnitteita on käsitelty Opetus- ja kasvatuslautakunnan iltakouluissa sekä kaupunginhallituksen seminaareissa. Henkilöstölle, vanhempainyhdistykselle ja nuorisovaltuustolle on järjestetty tilaisuuksia, joissa ehdotuksia ja materiaalia on esitelty. Lisäksi on saatu erillisiä lausuntoja ja selvityspyyntöjä. Kaikki kerätty ja saatu materiaali on otettu valmistelussa huomioon ja toimitettu lautakunnalle oheismateriaalina.

Käsittelyssä ja vertailussa on ollut sekä varhaiskasvatuksen että opetuksen osalta kolme eri vaihtoehtoa (VE0, VE1 ja VE2). VE0 on nykyinen palveluverkkosuunnitelma, VE1 syksyllä 2020 esitelty suunnitelmaehdotus pienin tarkennuksin ja VE2 keväällä 2021 valmisteltu uusi palveluverkkoehdotus. VE0 (nykyinen palveluverkko) ei vastaa muuttuneeseen palvelutarpeeseen eikä tarpeeseen pienentää päiväkoti- ja kouluinvestointeja.

Tehtyjen selvitysten ja muiden aineistojen, vaikutusten ennakkoarviointien ja eri foorumeilta saatujen palautteiden pohjalta esitetään :

  • Varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelmaksi vuosille 2022-2031 vaihtoehto 1:tä (VE1)

Perusteet:

  • Palveluverkko riittää palvelutarpeen kattamiseen vuoteen 2032 asti, jolloin lisäinvestointitarve siirtyy myöhemmäksi
  • Kassavirta paranee nykyverkkoon verrattuna ja isommat yksiköt mahdollistavat taloudelliset hyödyt
  • Päästään eroon tiloista, joiden kunto aiheuttaa riskin pidemmällä aikavälillä (Satusauna, Keskusta, Iso-Antti)
  • Hyväkuntoisia tiloja ei jää tyhjilleen (Vihtakatu)
  • Vihtakadun tilojen jääminen palveluverkkoon lisää yhteiskäyttötiloja kuntalaisille

 

  • Opetuksen palveluverkkosuunnitelmaksi vuosille 2022-2031 vaihtoehto 2:ta (VE2)

Perusteet:

  • Palveluverkko riittää palvelutarpeen kattamiseen 2030-luvun loppupuolelle asti. Kartanon yläkoulu, Saunakallion yhtenäiskoulu ja Ainolan koulu toimivat kapasiteetin säätelyssä, mikäli väestösuunnitteet eivät toteudu odotetusti.
  • Lisäinvestointitarve siirtyy myöhemmäksi.
  • Kassavirta paranee nykyverkkoon verrattuna. Oppilassijoittelulla ja ryhmien muodostuksella tehostetaan tilan- ja resurssienkäyttöä.
  • Päästään eroon tiloista, joiden kunto aiheuttaa riskin pidemmällä aikavälillä (Anttilan lisäsiipi)
  • Mankalan koulun jääminen palveluverkkoon lisää yhteiskäyttötiloja kuntalaisille

Ehdotus

Esittelijä

Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hyväksyä osaltaan varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelmaksi vuosille 2022-2031 liitteen palveluverkkosuunnitelma 2022_2031 mukaisen varhaiskasvatuksen vaihtoehdon 1 (VE1) ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelmaksi vuosille 2022-2031 liitteen palveluverkkosuunnitelma 2022_2031 mukaisen perusopetuksen vaihtoehdon 2 (VE2).

Käsittely

Tämä pykälä käsiteltiin § 58 jälkeen.

Palvelualuejohtaja Merja Narvo-Akkola esitteli asiaa.

Käsittelyn kuluessa tehtiin seuraavat muutosehdotukset ja toimenpidealoitteet:

Muutosehdotus Suvi Pohjonen (kannatti Ville Sihvo): ”Muutetaan valmistelussa olevaa opetuksen palveluverkkosuunnitelmaa kauttaaltaan niin, että suunnitelmaksi esitetään nykytilaa kuvaavaa vaihtoehto VE0 eli ns. nollavaihtoehto. Se sisältää sekä Mankalan koulun peruskorjauksen että Anttilan koulun lisäsiiven kunnostamisen.”

Muutosehdotus Reetta Nick 1 (kannatti Riitta Keinänen-Korpela): ”Lisätään palveluverkkosuunnitelmaan kappale suunnitelman seurannasta, arvioinnista ja päivittämisestä sisältäen ainakin kohdat vuosittaisesta seurannasta ja päivittämismahdollisuudesta sekä laajemmasta väliarvioinnista, joka sisältää lapsivaikutusten arvioinnin.”

Muutosehdotus Reetta Nick 2 (kannatti Riitta Keinänen-Korpela): ”Palveluverkkosuunnitelmaan lisätään joustavuutta mainintoihin Haarajoen koulun opetuksen toteuttamisesta. Muutoksen myötä suunnitelmasta käy selkeästi ilmi, että Haarajoen koulussa opetusta toteutetaan palvelutarpeen (lapsimäärän) mukaisesti 1-, 1,5- tai 2-sarjaisena, ja näin ollen jatkossakin turvataan koulupaikka Haarajoen koulusta Haarajoen alueen lapsille.”

Muutosehdotus Erika Turunen 1 (kannatti Reetta Nick): ”Ennen tulevaa valtuuston kokousta 15.11., ennakkovaikutusten arviointia täydennetään huomioimaan lautakunnalle ja palvelualueelle lähetetyt lausunnot. Nyt nämä eivät näy ennakkovaikutusten arvioinneissa. Lapsivaikutusten arviointi tulee tehdä kuulemalla myös lapsia. Myös arvioidut vaikutukset henkilöstöön tulee tarkastaa uudelleen, jotta päätöksenteko perustuu parhaaseen mahdolliseen tietoon. Näin tehtyjä päätöksiä voidaan paremmin myös arvioida prosessin edetessä.”

Muutosehdotus Erika Turunen 2: ”Aloitetaan välittömästi virkamiesvalmistelu, jotta Anttilan koululaisille varmistetaan riittävästi tilaa, esimerkiksi moduuliratkaisuin, lasten hyvinvoinnin ja pedagogiikan varmistamiseksi, kunnes oppilasmäärä on laskenut koulun kapasiteetin kantokyvyn mukaiseksi (kaksisarjainen koulu).”

Toimenpidealoite (ponsi) Mikko Laakkonen (kannatti Reetta Nick ja Antti Taavila): ”Lisätään: Palveluverkon toimeenpanon yhteydessä laaditaan koulukohtaiset selvitykset turvallisen koulutien takaamisesta kaikkialla Järvenpäässä. Selvityksen perusteella tuodaan myöhemmin investointiohjelman päivityksessä koulutien turvallisuutta parantavia ratkaisuja.”

Kokoustauko 18.55-19.20.

Puheenjohtaja totesi, että koska käsittelyn kuluessa on tehty kannatettuja muutosehdotuksia, asiasta on äänestettävä. Hyväksyttiin puheenjohtajan ehdotuksesta äänestystavaksi sähköinen äänestys ja puheenjohtajan ehdottama äänestysjärjestys. Puheenjohtaja totesi, että Erika Turusen muutosehdotus 1 koskee asian valmistelua olematta kuitenkaan ehdotus asian palauttamisesta valmisteluun, minkä vuoksi ehdotusta ei otettu mukaan yksimielisesti hyväksyttyyn äänestysjärjestykseen.

Puheenjohtaja tiedusteli lautakunnalta, että voidaanko Reetta Nickin muutosehdotus 1 hyväksyä yksimielisesti. Tämä sopi lautakunnalle.

Puheenjohtaja tiedusteli lautakunnalta, että voidaanko Reetta Nickin muutosehdotus 2 hyväksyä yksimielisesti. Tämä sopi lautakunnalle.

Puheenjohtaja tiedusteli lautakunnalta, että voidaanko Mikko Laakkosen toimenpidealoite (ponsi) hyväksyä yksimielisesti liitettäväksi päätökseen. Tämä sopi lautakunnalle.

Erika Turusen muutosehdotus 2 raukesi kannattamattomana.

 

Päätös

Hyväksyttiin äänestykseen jälkeen äänin 8 JAA ääntä 3 EI ääntä ja 0 TYHJÄÄ ääntä esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti. 

Päätettiin lisäksi yksimielisesti hyväksyä Reetta Nickin seuraavat muutosehdotukset: ”Lisätään palveluverkkosuunnitelmaan kappale suunnitelman seurannasta, arvioinnista ja päivittämisestä sisältäen ainakin kohdat vuosittaisesta seurannasta ja päivittämismahdollisuudesta sekä laajemmasta väliarvioinnista, joka sisältää lapsivaikutusten arvioinnin.” ja ”Palveluverkkosuunnitelmaan lisätään joustavuutta mainintoihin Haarajoen koulun opetuksen toteuttamisesta. Muutoksen myötä suunnitelmasta käy selkeästi ilmi, että Haarajoen koulussa opetusta toteutetaan palvelutarpeen (lapsimäärän) mukaisesti 1-, 1,5- tai 2-sarjaisena, ja näin ollen jatkossakin turvataan koulupaikka Haarajoen koulusta Haarajoen alueen lapsille.”

Päätettiin lisäksi yksimielisesti liittää päätökseen seuraava ponsi: "Palveluverkon toimeenpanon yhteydessä laaditaan koulukohtaiset selvitykset turvallisen koulutien takaamisesta kaikkialla Järvenpäässä. Selvityksen perusteella tuodaan myöhemmin investointiohjelman päivityksessä koulutien turvallisuutta parantavia ratkaisuja.”

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 73%

    Elina Koivisto, Mikko Laakkonen, Reetta Nick, Antti Taavila, Raimo Finér, Taru Salmivuori, Riitta Keinänen-Korpela, Jouni Takala

  • Ei 3 kpl 27%

    Suvi Pohjonen, Erika Turunen, Ville Sihvo

Valmistelija

Nora Saarlemo, erityisasiantuntija, nora.saarlemo@jarvenpaa.fi

Perustelut

Opetus- ja kasvatuslautakunta 26.10.2021 § 62

Opetus- ja kasvatuslautakunnan päättämät muutokset on viety asiakirjaan ”palveluverkkosuunnitelma 2022 – 2031” tekstiin. Samalla on teknisenä korjauksena nimetty asiakirjan liitteet oheismateriaaliksi. Palveluverkkosuunnitelman liitteet ovat tämän asian oheismateriaalina.

 

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy vuosien 2022 – 2031 varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelman seuraavasti:

  1. varhaiskasvatuksen osalta vaihtoehdon 1 (VE1)
  2. perusopetuksen osalta vaihtoehdon 2 (VE2).

Vaihtoehdot ilmenevät liitteestä ”Palveluverkkosuunnitelma 2022_2031".

 

Käsittely

Kaupunginjohtaja täydensi päätösehdotustaan seuraavasti: "Kaupunginhallitus päättää Anttilan koulun koulurakennuksen lisäsiiven ratkaisuista erillisen tarkastelun jälkeen."

 

Muutettu päätösehdotus kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:

Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy vuosien 2022 – 2031 varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelman seuraavasti:

  1. varhaiskasvatuksen osalta vaihtoehdon 1 (VE1)
  2. perusopetuksen osalta vaihtoehdon 2 (VE2).

Vaihtoehdot ilmenevät liitteestä ”Palveluverkkosuunnitelma 2022_2031.

Kaupunginhallitus päättää Anttilan koulun koulurakennuksen lisäsiiven ratkaisuista erillisen tarkastelun jälkeen.

Päätös

Hyväksyttiin muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 1.11.2021 § 292. 

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy vuosien 2022 – 2031 varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelman seuraavasti:

  1. varhaiskasvatuksen osalta vaihtoehdon 1 (VE1)
  2. perusopetuksen osalta vaihtoehdon 2 (VE2).

Vaihtoehdot ilmenevät liitteestä ”Palveluverkkosuunnitelma 2022_2031.

Kaupunginhallitus päättää Anttilan koulun koulurakennuksen lisäsiiven ratkaisuista erillisen tarkastelun jälkeen.


Käsittely:

Palvelualuejohtaja Merja Narvo-Akkola ja kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen selostivat palveluverkkosuunnitelmaa.

Muutosehdotus Luuk (kannatti Lassi Markkanen): Palveluverkkosuunnitelmaa muutetaan Oinaskadun koulun osalta siten, että taataan ala-asteopetus 1 - 6 luokka-asteille myös uuden koulurakennuksen valmistuttua.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota tarvittaessa täydennetään nimenhuutoäänestyksellä, ja äänestysjärjestykseksi seuraava:

JAA: Kaupunginhallituksen pohjaehdotus

EI: Muutosehdotus Luuk.

Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen esityksen tulleen valtuuston päätökseksi äänin 43 jaa, 5 ei, 2 tyhjä, 1 poissa.

 

Päätös

Hyväksyttiin äänestyksen jälkeen päätösehdotuksen mukaisesti.

Äänestystulokset

  • Kyllä 43 kpl 86%

    Hanna Graeffe, Eemeli Peltonen, Seppo Heino, Markku Tenhunen, Arto Luukkanen, Ismo Nöjd, Riikka Juuma, Henri Kontkin, Laura Virkkunen, Pirjo Komulainen, Willem van Schevikhoven, Satu Tuominen, Mimmi Launiala, Jenni Marttinen, Mikko Taavitsainen, Anne Uotinen, Nea Karenius, Vesa Müller, Jorma Piisinen, Raimo Finér, Katri Kuusikallio, Katja Repo, Petri Perta, Sean McLoughlin, Petri Graeffe, Tuija Kuusisto, Hanna Partanen, Suvi Pohjonen, Mia Rundgren, Tarja Edry, Tiia Lintula, Henry Berg, Ville Mustonen, Esko Lappalainen, Riina Kurkinen, Peter Osipow, Seppo Fahlström, Timo Ijäs, Taru Deniz, Erika Turunen, Tom Boman, Anna Pulkkinen, Tomi Passi

  • Ei 5 kpl 10%

    Peter Hagman, Lassi Markkanen, Satu Haaparanta, Mikko Perkoila, Pekka Luuk

  • Tyhjä 2 kpl 4%

    Rita Kostama, Reetta Nick

Valmistelija

  • Nora Saarlemo, erityisasiantuntija, nora.saarlemo@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupungin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelma on hyväksytty vuosille 2022-2031 (Opka 26.10.2021 § 62 / KV 15.11.2021 § 111). Suunnitelmassa on määritelty, että palveluverkon toteutumista seurataan vuosittain. Vuoden 2022 tarkastelu on tehty loppuvuodesta 2022.

Palveluverkon hyväksymisen jälkeen etenkin varhaiskasvatuksen toimintaympäristössä on tapahtunut muutoksia, joiden takia eräiden yksiköiden palveluverkosta poistamista on lykätty ja toisaalta varhaiskasvatuksen esiopetusryhmien siirtämistä kouluille on aikaistettu. Osa toimenpiteistä on ollut välttämätöntä toteuttaa välittömästi.

Syksyllä 2022 valmistuneessa Järvenpään kaupungin tilaamassa väestösuunnitteessa väestönkehitys on hidastunut edelliseen suunnitteeseen verrattuna. Lisäksi varhaiskasvatuksen osallistumisaste on toteutunut ennakoitua suurempana, mikä on valtakunnallinen ilmiö. Osallistumisasteen kasvun takia palveluverkkosuunnitelmasta on poikettu ennen tämän tarkastelun valmistumista, jotta lakisääteinen velvoite palvelutarpeen toteuttamiseksi on pystytty täyttämään. Varhaiskasvatuksen osalta kapasiteettia on lisätty perustamalla esiopetusryhmiä Mankalan ja Haarajoen kouluille ja siirtämällä Närekadun päiväkodista luopumista.

Palveluverkkosuunnitelman tarkastelussa on täsmennetty aluejakoa. Aluejako noudattaa alkuperäistä ryhmittelyä pohjoinen-keskinen-eteläinen. Tässä tarkastelussa nämä alueet on edelleen jaettu pienempiin alueisiin kouluverkon perusteella. Lisäksi toimintayksiköiden kapasiteetit on tarkistettu ja laskelmiin on tehty tarvittavat päivitykset.

Nykyinen opetuksen ja kasvatuksen palveluverkko tässä suunnitelmassa tehtyine muutoksineen riittää kattamaan palvelutarpeen varhaiskasvatuksen osalta 2030-luvun alkuun ja opetuksen osalta vuoteen 2035 asti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää merkitä tiedoksi liitteenä olevan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkon 2022 tarkastelun. Seuraava tarkastelu tehdään syksyllä 2023.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Käsittely

Nora Saarlemo selosti asiaa.

Tiedoksi

Opka/palvelualuejohtaja, johtava asiantuntija