Kaupunkikehityslautakunta, kokous 15.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 95 Valtuustoaloite / Suunnitelma Järvenpään energiatehokkuuden lisäämiseksi ja asukkaiden energiatehokkuustoimien tukemiseksi

JARDno-2022-1611

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Järvenpään Vihreiden valtuustoryhmän valtuutettu Satu Karjalainen ja 27 muuta valtuutettua jättivät liitteen mukaisen valtuustoaloitteen: Suunnitelma Järvenpään energiatehokkuuden lisäämiseksi ja asukkaiden energiatehokkuustoimien tukemiseksi.

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä saapuneen valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. 

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti merkitä saapuneen valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

 

Valmistelija

Riitta Murtokare, hallinnon asiantuntija, riitta.murtokare@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto 12.9.2022 § 69

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää saapuneen valtuustoaloitteen koskien Suunnitelmaa Järvenpään energiatehokkuuden lisäämiseksi ja asukkaiden energiatehokkuustoimien tukemiseksi kaupunkikehityksen palvelualueelle valmisteltavaksi. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Essi Hämäläinen, projektiasiantuntija, essi.hamalainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään Vihreiden valtuustoryhmän valtuutettu Satu Karjalainen ja 27 muuta valtuutettua ovat jättäneet liitteen mukaisen valtuustoaloitteen: Suunnitelma Järvenpään energiatehokkuuden lisäämiseksi ja asukkaiden energiatehokkuustoimien tukemiseksi. Aloitteessa esitetään, että vuoden 2022 loppuun mennessä esitetään selvitys kaupungin energiatehokkuustoimista ja niiden vaikutuksesta huomioiden sekä akuutti energiakriisi että pidemmän aikavälin energiatehokkuusinvestoinnit. Selvityksestä tulee ilmetä jo toteutetut toimet, suunnitelma tulevista toimista sekä se, miten kaupungin asukkaita tuetaan energiatehokkuustekoihin. Osana suunnitelmaa tulee osoittaa myös toimet energiatehokkuutta parantavien toimenpiteiden seurantaan ja vaikuttavuuden raportointiin.

Vastauksena valtuustoaloitteeseen kaupunkikehityksen palvelualue esittää seuraavaa:

Kaupunki seuraa omistamiensa kiinteistöjen sisälämpötiloja mahdollisuuksien mukaan. Suurimmassa osassa kiinteistöjä ei ole reaaliaikaista etäluettavaa järjestelmää, joten käyttäjien ilmoitukset tilojen lämpötilasta ja sisäilmaolosuhteista ovat ensiarvoisessa asemassa. Kiinteistöjen LVI-järjestelmiä uusitaan ja uudistetaan tarpeen mukaan ja yleensä peruskorjausten tai isompien remonttien aikataulussa.

Kohteiden sisävalaistus sammutetaan, kun tiloja ei käytetä. Tämä on pääasiassa käyttäjän vastuulla. Ulkovalaistuksella pyritään vähentämään ilkivaltaa. Yleisten alueiden valaistus ja sulanapito on turvallisuuskysymys, mitä pitää harkita tarkoin. Kaupungin katuvalaistuksen säätäminen esimerkiksi himmentämällä tai sytyttämällä vain joka toinen katuvalo ei ole mahdollista vanhan tekniikan takia. Katuvalaistusta uudistetaan infran peruskorjauksen aikataulussa.

Katuvalaistuksen energiatehokkuuden parantamiseen on varattu vuosittain investointiohjelmassa 250 t€. Jokaisen uusitun valaisimen energiankulutus on noin 60-70% alkuperäisestä, jolloin valaisimien pienempi energiankulutus vaikuttaa syntyviä kustannuksia alentavasti. Energiatehokkaiden Led-valaisimien käyttöikä on rajattu ja niiden kestoon vaikuttaa myös sammuttaminen ja sytyttäminen, joten näiltä osinkin energiansäästötoimet voivat aiheuttaa teknistä kulumista, mikäli valaisimia joudutaan sammuttamaan ja sytyttämään useasti valaisuaikana.

Järvenpään kaupunki on mukana kuntien energiatehokkuussopimuksessa (KETS). KETSin tavoitteena on saada kunnat tehostamaan energiankäyttöään erilaisin toimenpitein. KETS-toimenpiteitä on takautuvasti lisätty Motiva Oy:n järjestelmään vuoden 2022 aikana, jolloin on saatu todenmukaisempi kuva vallitsevasta tilanteesta. Tehdyt ja suunnitellut toimenpiteet sekä tilannekatsaus esitellään luottamushenkilöille keväällä 2023.

Kaupunki on mukana Astetta alemmas -kampanjassa. Kaupunki on lupautunut tarkastamaan tilojen lämpötiloja sekä etsimään sähkönkäyttökohteita, joiden tarpeellisuutta voidaan arvioida uudestaan. Kohteita lisätään tarpeen mukaan. Osana kampanjaa ja sen jälkeenkin kaupunki viestii asukkaille erilaisista energiatehokkuustoimista ja mahdollisuuksista yksilötason toimenpiteisiin.

Järvenpään kaupunki ostaa vihreää sähköä. Suurin osa kookkaista rakennuksista lämpenee kaukolämmöllä, mikä on tulevaa energiakriisiä ajatellen paras ja edullisin lämmitysmuoto. Kaukolämpökohteiden lämpötiloja ei ole kaukolämpölaitoksen energiatasesyistä syytä dramaattisesti vähentää – jos laitos tuottaa vähemmän kaukolämpöä, myös sivutuotteena syntyvää sähköä tuotetaan vähemmän. Kaukolämmön säästämisellä on siis negatiivinen vaikutus sähköntuotantoon.

Kaupunki on tarkastellut omistamiensa rakennusten kattojen mahdollisuuksia aurinkoenergiantuotantoon. Suurin osa olemassa olevista kiinteistöistä ei energiantuotantoon sovellu. Uusiin kiinteistöihin rakennetaan mahdollisuuksien mukaan aurinkoenergiantuotantovalmius. Uudet kiinteistöt pyritään myös lämmittämään hybridienergialla, jolloin voidaan valita tilanteeseen sopivin lämmitysmuoto. Kaupunki tilaa uusiutuvan energian kuntakatselmuksen vuoden 2023 aikana.

Kaupunki on neuvotellut kysyntäjoustosta Vantaan Energia Keski-Uusimaan kanssa. Neuvottelut ovat vielä kesken.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

1. hyväksyä edellä kuvausosassa olevan vastineen vastauksena aloitteeseen "Suunnitelma Järvenpään energiatehokkuuden lisäämiseksi ja asukkaiden energiatehokkuustoimien tukemiseksi".

2. todeta aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi.

3. esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää todeta aloitteen loppuun käsitellyksi.

4. todeta, että aloite ja siihen annettu vastaus saatetaan valtuustolle tiedoksi hallintosäännön 71.3 §:n mukaisesti kerran vuodessa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä valtuuston käsiteltäväksi toimitettavan koonnin yhteydessä.

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

aloitteen tekijä