Kaupunkikehityslautakunta, kokous 15.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 93 Valtuustoaloite / Niittyjen perustaminen Järvenpäähän

JARDno-2021-1434

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä Pirjo Komulainen  ja 22 muuta valtuutettua jättivät liitteen mukaisen valtuustoaloitteen Niittyjen perustamisesta Järvenpäähän.

Ehdotus

Kaupunginvaltuuston merkitsee saapuneen valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukseen valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuuston päätti merkitä saapuneen valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukseen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Riitta Murtokare, hallinnon asiantuntija, riitta.murtokare@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto 21.6.2021 § 56

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää kaupunkikehityksen palvelualueelle valmisteltavaksi valtuustoaloitteen "Niittyjen perustaminen Järvenpäähän".

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Aija Schukov, ylläpidon rakennuttajapäällikkö, aija.schukov@jarvenpaa.fi
  • Viivi Tasso, suunnitteluhortonomi, viivi.tasso@jarvenpaa.fi

Perustelut

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä Pirjo Komulainen  ja 22 muuta valtuutettua jättivät liitteen mukaisen valtuustoaloitteen 21.6.2021 Niittyjen perustamisesta Järvenpäähän.

Valtuustoaloitteessa todetaan, että Järvenpäähän kaivataan enemmän niittyjä ja ketoja lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja elävöittämään kaupunkikuvaa.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Järvenpää kartoittaa sopivia keto- ja niittyalueita koko kaupungin alueelta sekä, että kaupunki tekee suunnitelman sopivien nurmialueiden muuttamisen kukkaniityiksi.

Vastauksena valtuustoaloitteeseen kaupunkikehityksen palvelualue esittää seuraavaa:

Järvenpään kaupunki pitää tärkeänä luonnon monimuotoisuuden vaalimista ja sen edistämistä. Tällä hetkellä kaupungin maanomistuksessa olevista puistoista ja muista viheralueista hoitoluokkaan B2 ja B3 (niityt, joita leikataan 1-2 kertaa vuodessa) kuuluu 59 hehtaaria. Hoitoluokkia arvioidaan vuosittain kokonaistilanteen mukaan, eli hoitoluokkia muutetaan tarvittaessa vähemmän hoitoa ja kustannuksia vaativiin. Viheralueiden kunnossapitoluokkia voi tarkastella Järvenpään kaupungin internetsivujen karttapalvelusta.

Järvenpään kaupunki on monessa kohteessa vaihtanut kunnossapitoluokkaa nurmikosta (A2 tai A3) niityksi (B2 tai B3). Nurmikon muuttaminen varsinaiseksi kukkivaksi niityksi vaatii useamman vuoden hoitotyön ja maaperän köyhdyttämisen. Kaupunkialueen niityillä kukkivien kasvien osuus saattaa jäädä vähäiseksi, mutta lajisto on monipuolistunut, tukien luonnon monimuotoisuutta. Vaihdettaessa kunnossapitoluokkaa nurmikosta niityksi, huomioidaan kohteen sijainti, käytettävyys (esim. virkistys, oleskelu, palloilu), turvallisuus ja maisemalliset tekijät. Lisäksi tulee huomioida alueen eläinlajisto, mm. pölyttäjät ja linnusto. Haasteena niittyalueilla on vieraslajien ja haittakasvien (esim. pujot) leviäminen sekä vesakoituminen.

Järvenpään kaupunki edistää avoimien maisemien säilyttämistä vuokraamalla peltoalueita viljelijöille. Peltojen reuna-alueet ovat tärkeitä niittykasvien elinympäristöjä. Lisäksi avoimia maisematiloja edistetään mm. palstaviljelyn ja laiduntamisen keinoin. Lampaiden laiduntaminen mm. Lemmenlaaksossa luo suotuisat olosuhteet myös harvinaisempien niittykasvien esiintymiselle. Kaavoitustyön yhteydessä selvitetään alueen arvokkaat luontotyypit. Näin Järvenpäässä on tunnistettu ja suojeltu monia arvokkaita niittyalueita, kuten Vanhankylänniemen kallioketo- ja niittyalue. Uusien kaavakohteiden rakentamistapaohjeissa voidaan antaa suosituksia tonttien istutuksista ja piha-alueiden hoidosta, mm. niittyjen suosimisesta piha-alueilla.

Uusissa suunnittelukohteissa on jo useamman vuoden ajan pyritty mahdollisuuksien mukaan suosimaan niittyjä nurmikoiden sijaan. Esimerkiksi Ristinummella ja Lepolassa on toteutettu rakentamalla laajat niittyalueet. Myös saneerattavissa puisto- ja katukohteissa pyritään suosimaan niittyjä nurmikoiden sijaan.

Järvenpään kaupunki on kommentoinut Ympäristöministeriön Pölyttäjästrategian luonnosta marraskuussa 2021. Vastauksessa todetaan, että kaupunki edistää yhtenäisiä ja monimuotoisia ekosysteemejä, pölyttäjille jätetään pesäpaikoiksi lahopuuta ja niitty-ympäristöjä pyritään lisäämään.

Vapaaehtoistyö niittyjen perustamiseksi on arvokasta ja paikallisesti merkittävää monimuotoisuuden kannalta. Tätä voimavaraa voisi hyödyntää nykyistä enemmän, esim. asukkaat voisivat kotipihoillaan suosia niittykasvillisuutta.

Järvenpään kaupungilla on jo tehty toimenpiteitä niittyalueiden lisäämiseksi kaavatasolta suunnitteluun, rakentamisen ja ylläpitoon. Työtä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi jatketaan joka tasolla määrätietoisesti.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

1. hyväksyä edellä selosteessa olevan vastineen vastauksena aloitteeseen "Niittyjen perustaminen Järvenpäähän".

2. todeta aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi.

3. esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää todeta aloitteen loppuun käsitellyksi.

4. todeta, että aloite ja siihen annettu vastaus saatetaan valtuustolle tiedoksi hallintosäännön 71.3 §:n mukaisesti kerran vuodessa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä valtuuston käsiteltäväksi toimitettavan koonnin yhteydessä.

Käsittely

Kaupunkitekniikanjohtaja Mikko Autere selosti asiaa.   

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

aloitteen tekijä