Kaupunkikehityslautakunta, kokous 17.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Lausunto ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi 1.5.2022 alkaen

JARDno-2022-161

Valmistelija

  • Mikko Autere, kaupunkitekniikan johtaja, mikko.autere@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Mikko Autere, kaupunkitekniikan johtaja, Aija Schukov, ylläpidon projektipäällikkö

Lausuntopyyntö ja päätöksenteon alustava aikataulu

Kuntien yhteinen jätelautakunta, jätelautakunta Kolmenkierto, on valmistellut ehdotuksen jätelain mukaisten jätehuoltomääräysten päivittämiseksi. Ehdotus koskee Hattulaa, Hausjärveä, Hyvinkäätä, Hämeenlinnaa, Janakkalaa, Järvenpäätä, Keravaa, Loppea, Mäntsälää, Nurmijärveä, Riihimäkeä, Tuusulaa ja Valkeakoskea.

Jätelautakunta päätti kokouksessaan 27.1.2022 § 5 pyytää lausuntoja jätehuoltomääräysten luonnoksesta Hämeen, Uudenmaan ja Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilta, toimialueen kunnilta, kuntien ympäristö- ja terveydensuojeluviranomaisilta, Kiertokapula Oy:ltä, Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy:ltä sekä alueen jätteenkuljettajilta ja varata hallintolain 41 §:n mukaisen vaikuttamismahdollisuuden mielipiteiden lausumiseen asiasta.

Ehdotus jätehuoltomääräysten päivittämiseksi on nähtävillä edellä mainittujen kuntien verkkosivuilla sekä jätelautakunta Kolmenkierron verkkosivuilla www.kolmenkierto.fi (katso etusivun tiedote).

Lausunnot pyydetään toimittamaan jätelautakunnalle viimeistään 9.3.2022 sähköpostitse jatelautakunta@hameenlinna.fi. tai otakantaa.fi -palvelussa.

Jätelautakunta käsittelee saapuneet lausunnot 7.4.2022 ja uudet määräykset tulevat voimaan 1.5.2022.

Taustaa ja tärkeimmät muutokset

Jätelain muutokset tulivat voimaan 19.7.2021 ja jätelakia täydentävä valtioneuvoston asetus jätteistä 1.12.2021. Jätehuoltomääräyksiin esitetään muutoksia uudistuneen jätelainsäädännön johdosta.

Tavoitteena on kierrätysasteen nostaminen 55 prosenttiin vuonna 2025, 60 prosenttiin 2030 ja 65 prosenttiin 2035.  Aiemmin asuinkiinteistöjen erilliskeräysvelvoitteet on annettu jätehuoltomääräyksissä, mistä johtuen ne ovat erilaiset ympäri Suomea. Lainsäädäntöuudistuksen myötä velvoitteet annetaan jäteasetuksessa.

Jätelautakunta Kolmenkierron alueen jätehuoltomääräysten perustelumuistiossa avataan säännösten perusteita ja annetaan soveltamisohjeita käytännön tilanteisiin. Tärkeimmät muutokset esitetään seuraaviin jätehuoltomääräyksen pykäliin:

2 § Määritelmät

13 § Erikseen lajiteltavat jätelajit

16 § Asumisessa syntyvien hyötyjätteiden lajittelu- ja erilliskeräysvelvoitteet

17 § Muilla kunnallisen yhdyskuntajätehuollon piirissä olevilla kiinteistöillä syntyvien hyötyjätteiden lajittelu- ja erilliskeräysvelvoitteet

19 § Kompostointi

26 § Tyhjennysvälit

33 § Kuljetusrekisteri ja tietojen toimittaminen

36 § Lietesäiliöiden tyhjennys, kunnon tarkistaminen ja lietteentoimittaminen käsiteltäväksi

Lisäksi jätehuoltomääräyksiin on tehty yksittäisiä pienempiä muutoksia.

Lausunto

Jätehuoltomääräysten perustelumuistiossa tärkeimmät muutokset on esitetty selkeästi.

Jätehuoltomääräykset 3 luku Jätteiden kerääminen kiinteistöillä 16 § Asumisessa syntyvien hyötyjätteiden lajittelu- ja erilliskeräysvelvoitteet kerrotaan, että Kiertokapula Oy ylläpitää verkkosivuillaan sähköistä karttaa alueista a ja b. Erilliskeräysvelvoitealueiden kartat tulee olla helposti löydettävissä verkkosivuilta.

Kierrätyskelpoisen hyötyjätteen erilliskeräysvelvoitteet asuinkiinteistöillä tiukentuvat. Uusien jätehuoltomääräysten käyttöönoton muutosvaihe vaatii hyvää viestintää ja aikatauluttamista asukkaille ja isännöitsijöille sekä tilojen ja toimenpiteiden suunnittelua. Asiakkaan tulee saada tarpeitaan vastaava ja sopiva astiavaihtoehto jätetiloihinsa kohtuullisin kustannuksin.

Kiertokapula Oy:n/ Kolmenkierron alueella suurimmat muutokset tulossa biojätteen erilliskeräykseen. Jos biojätteen, pakkausjätteiden ja pienmetallin kuljetus on ollut kiinteistön haltijan järjestämää, se siirtyy kunnan järjestämäksi. Tavoitteena tiivistyvässä kaupunkirakenteessa on liikennemäärien vähentäminen ja päästöttömän ajoneuvokaluston lisääminen. Logistiikan osalta tuleekin huomioida ympäristövaatimukset, ajoreittien suunnittelu ja urakoitsijoiden määrä siten, että liikennemääriä voidaan vähentää.

Jätehuoltomääräyksissä ja niiden muutoksissa tulee myös selvittää kuljetusmääriä ja niiden vaikutuksia/päästöjä nykyiseen tilanteeseen verrattuna.

Edelleen asukkaita tulee kannustaa jätemäärän vähentämiseen ja kierrätykseen.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää antaa edellä selostustekstistä ilmenevän lausunnon ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi 1.5.2022 alkaen.

Käsittely

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Asianosaiset