Hyvinvointilautakunta, kokous 6.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Hyte-avustusten myöntäminen vuosille 2021-2022

JARDno-2021-492

Valmistelija

  • Kirsi-Marja Karjalainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja, kirsi-marja.karjalainen@jarvenpaa.fi
  • Anne Honkanen, erikoissuunnittelija, anne.honkanen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupunki myöntää talousarvion puitteissa liikunta, nuoriso-, kulttuuri sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (Hyte) toiminta- ja kohdeavustuksia. Toiminta-avustukset myöntää toimialueesta vastaava palvelualuelautakunta seuraavaksi kahdeksi vuodeksi (2021 ja 2022). Toiminta- ja kohdeavustuksia myönnetään pääsääntöisesti järvenpääläisten rekisteröityjen yhdistysten ja muiden yleishyödyllisten yhteisöjen ja työryhmien toiminnan tukemiseen. 

Hyvinvointilautakunnan hyväksymien toiminta- ja kohdeavustuksia koskevien ohjeiden mukaan toiminta-avustusta myönnetään kokonaisharkinnan perusteella kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Päätös tehdään yhdistysten määräaikaan mennessä jättämien avustushakemusten, toimintasuunnitelman, talousarvioiden sekä edellisen vuoden toteutuneiden suoritteiden ja toiminnan perusteella. Lisäksi hakulomakkeissa kerättäviä tietoja painotetaan palvelukohtaisesti erilaisilla painokertoimilla.  

Hyte-avustuksina jaetaan ainoastaan toiminta-avustuksia. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toiminta-avustukset on tarkoitettu hyvinvointia ja terveyttä edistäville yhdistyksille ja järjestöille kuten kansanterveys- ja vammaisjärjestöille, eläkeläisjärjestöille, asukasyhdistyksille ja muille yhdistyksille.

Hyte-avustusten kriteerit on uudistettu osana kaupungin avustuskokonaisuutta. Toimintaa on arvioitu Järvenpään yleisten avustuskriteerien kautta ja hyvinvointisuunnitelman mukaisten painopisteiden perusteella. Hyte-avustuksilla tuettavan toiminnan tulee toteuttaa kaupunkistrategiaa, jonka mukaan hyvä elämä vahvistaa järvenpääläistä omaa osallisuutta ja vastuuta sekä identiteettiä, ja luo avointa, sallivaa ja toista arvostavaa kaupunkikulttuuria. Saavutettavuuden ja saatavuuden osalta arvioidaan, miten toiminta tukee laajasti osallisuutta ja miten kohderyhmät pyritään tavoittamaan sekä miten toiminta edistää ihmisten psyykkistä, fyysistä tai sosiaalista hyvinvointia ja missä laajuudessa toiminta vahvistaa yhteisöllisyyttä ja verkostomaista toimintatapaa. Lisäksi hyte-avustusten myöntämisessä arvioidaan, miten suunniteltu toiminta tukee valtuustokausittain hyväksytyn hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman painopisteitä:

1. Lasten ja nuorten mielenterveyden vahvistaminen,

2. Heikoimmassa asemassa olevien hyvinvoinnin edistäminen,

3. Liikkumisen lisääminen,

4. Kodin, lähiympäristön ja kaupunkiympäristön turvallisuus sekä

5. Palveluverkon uudistaminen sekä toimivat palveluketjut sosiaali-ja terveyspalvelujen kanssa.

Hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen palveluiden käyttösuunnitelmaan / talousarvioon 2021–2022 on varattu 30.000 euron määräraha/v, yhteensä 60 000 euroa järvenpääläisten hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan avustamista varten. Hyte-avustusten kokonaissummaa leikattiin  20 000 euroa/v (40%) osana valtuuston hyväksymiä liikkumavaratoimenpiteitä.Tämä on otettu huomioon esityksessä.

Hyte-avustuksia on haettu kahdelle vuodelle määräaikaan mennessä yhteenä 150 066 euroa. Määräaikaan mennessä avustushakemuksia tuli neljältä (4) eläkeläisyhdistykseltä, kolmelta (3) sotainvalidi- ja veteraaniyhdistykseltä sekä 19 muulta yhdistykseltä. Avustuksen myöntämisessä huomioitiin edellä kuvatut kriteerit. Toiminnan tulee olla vakiintunutta ja näkymä toiminnasta tulee olla useamman vuoden päähän.Toiminta-avustusta saavan tahon on raportoitava toiminnastaan hyte-palveluille, jotta seuraavan vuoden toiminta-avustus voidaan myöntää avustuksen saajalle.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toiminta-avustusten myöntäminen vuosille 2021-2022, 28 300v, yhteensä 60 000 euroa ( liitteen mukaisesti):

Eläkeläisyhdistykset

Hyte-avustuksia esitetään myönnettäväksi neljälle eläkeläisyhdistykselle yhteensä 4 900 euroa (haettu 17 206 euroa).

Muut yhdistykset

Hyte-avustuksia esitetään myönnettäväksi 19 yhdistykselle yhteensä 37 100 euroa (haettu 107 860 euroa)

Sotainvalidi- ja -veteraaniyhdistykset

Sotainvalidien Veljesliiton Uudenmaan piirin Järvenpään Seudun jaostolle esitetään myönnettäväksi 1 200 euroa (haettu 4 000 euroa) jäsenistön hyvinvoinnin tukemiseen.

Tila-avustuksen myöntäminen vuosille 2021-2022:

Lisäksi esitetään erillisenä veteraanijärjestöille kohdennettavasta määräaikaisesta tila-avustuksesta seuraavasti:

Järvenpään Sotaveteraanit ry:lle 9 200 euroa ja Järvenpään Rintamaveteraanit ry:lle 7 600 euroa veljesmajojen kiinteistöjen hoito- ja ylläpitokuluihin. 

Määräaikaisuus perustuu vuoteen 2027 voimassa olevaan maanvuokrasopimukseen kaupungin ja veteraanitoimijoiden välillä. Tila-avustus maksetaan osana hyte-avustuksiin varattua määrärahaa, koska muuta määrärahaa tälle kokonaisuudelle ei ole osoittaa.

Esityksen perusteluissa on huomioitu veteraanien, puolisoiden ja leskien hyvinvoinnin tukemiseen aiemmin kohdennettu erillinen harkinnanvarainen vuosittainen 5 000 euron määräraha vuosille 2021-2023. (Hyvo-lautakunta 15.4.2021, §27).

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Hannula, palvelualuejohtaja, kristiina.hannula@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää

  1. jakaa vuosille 2021-2022 hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toiminta-avustukset, yhteensä 42 000 euroa liitteen mukaisesti.
  2. veteraanijärjestöille kohdennettavasta ja määräaikaisesta tila-avustuksesta vuosille 2021-2022, yhteensä 16 800 euroa. Tila-avustus maksetaan osana hyte-avustuksiin varattua määrärahaa, koska muuta määrärahaa tälle kokonaisuudelle ei ole osoittaa. Tilannetta arvioidaan tulevaisuudessa osana Vanhankylänniemen kehittämissuunnitelmaa.

 

Vuoden 2022 päätös on ehdollinen vuotta 2022 koskevalle talousarvioesityksille eikä näin ollen ole sitova ennekuin valtuusto on hyväksynyt vuoden 2022 talousarvion.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Esteellisyys

  • Anne Kujasalo, esteellisyyden peruste: Yhteisöjäävi (hallintolaki 28.1 § 5-k) .

Kokouskäsittely

Ennen asian käsittelyä Anne Kujasalo poistui kokoustilasta esteellisenä, eikä osallistunut asiasta käytävään keskusteluun, eikä päätöksentekoon.

Palvelualuejohtaja Kristiina Hannula ja Kirsi Marja Karjalainen esittelivät asiaa.