JARDno-2025-1284
Järvenpään kaupungin Hallintosääntö § 39 (KV 27.5.2024 § 34)
Keski-Uudenmaan työllisyysasiantuntijan virka on ollut haettavana 27.6.-11.7.2025. Virka on ollut haettavana Järvenpään kaupungin nettisivuilla, julkisella ilmoitustaululla ja Työmarkkinatori sivuilla sekä Kuntarekry-työnhakupalveluissa ja Työmarkkinatori sivuilla sekä Kuntarekry-työnhakupalveluissa. Työllisyysasiantuntijan viran kelpoisuusehtona on ollut korkeakoulututkinto tai vastaava opistotasoinen tutkinto ja vähintään 5 vuoden soveltuva työkokemus. Virkaa täytettäessä on erityisten kelpoisuusehtojen lisäksi huomioitava perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.
Virkaan haki määräajassa 35 hakijaa. Hakijoiden koulutus- ja työkokemustiedot kokonaisuudessaan löytyvät sähköisistä hakemuksista. Hakijoista 33 täytti virassa säädetyt kelpoisuusehdot. Hakijoiden antamiin tietoihin pohjautuvan ansiovertailun perusteella haastatteluun kutsuttiin viisi hakijaa.
Haastattelijoina toimivat palveluvastaava Mia Salin ja Palvelupäällikkö Varpu Siivonen.
Kelpoisuusvaatimuksena olevan korkeakoulututkinnon tai vastaavan opistotasoisen tutkinnon ja vähintään viiden vuoden työkokemuksen lisäksi hakuilmoituksessa hakijalta odotettiin kokemusta ja/tai näkemystä yritysten palvelutarpeiden arvioinnista ja toteutuksesta, kiinnostusta yritysten parissa työskentelemisestä ja halua auttaa työnantajia löytämään parhaan mahdollisen työntekijän, asiakaspalveluorientoitunutta työotetta ja hyviä asiakaspalvelutaitoja, erinomaisia viestintä-, vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, itsenäistä työotetta ja kykyä johtaa omaa työtä, hyvää ajantasaista rekrytointiosaamista ja erinomaista tietoteknistä osaamista, esiintymistaitoa- ja valmiutta, sekä kykyä toimia vaihtelevissa työelämän tilanteissa, kokemusta työvoimaviranomaisen myöntämistä taloudellisista tuista, erityisesti palkkatuen substanssiosaaminen katsotaan eduksi, YA-järjestelmän (yleinen avustusjärjestelmä) ja A-TMT-järjestelmän tuntemusta, työnvälitysosaamista ja markkinointitaitoja, TE-palvelujen ja Keski-Uudenmaan työmarkkinoiden ajantasaista tuntemusta sekä valmiutta työskennellä asetettujen tulostavoitteiden mukaisesti hektisessä työympäristössä. Lisäksi yrityspalveluasiantuntijan tulee hallita ja osata soveltaa työtä ohjaavaa lainsäädäntöä. Eduksi katsottiin Työttömyysturvaosaaminen.
Hakemusten, haastattelujen ja ansiovertailun nojalla soveltuvin ja sopivin Keski- Uudenmaan työllisyyspalveluiden yrityspalvelusiantuntijan virkaan on KTM Riikka Ristimäki. Ristimäki on lisäksi laajan soveltuvan työkokemuksensa ja osaamisensa sekä henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella kyvykkäin hoitamaan avoinna olevaa virkaa. Ristimäellä on aiempaa vahvaa, tehtävää tukevaa työkokemusta rekrytoinnista ja yritysten kanssa työskentelystä esimerkiksi rekrytointikonsultin tehtävistä, jotka ovat sisältäneet myyntiä ja yritysten palvelutarpeiden arviointia ja toteutusta, sekä viimeisimpänä työkokemuksena työllisyyspalveluista asiantuntijan tehtävästä, jossa Ristimäki on työskennellyt sekä henkilöasiakkaiden että työnantajien kanssa. Ristimäen eduksi luettiin myös ajantasainen tuntemus työmarkkinoista ja työllisyyspalveluista. Hän tuntee julkisen työvoimaviranomaisen toimintaa ohjaavaa lainsäädäntöä sekä työttömyysturvan että esimerkiksi taloudellisten tukien osalta. Ristimäen paikallistuntemus ja verkostot alan toimijoihin ovat niinikään vankat ja hänen osaamisensa kattaa myös ajantasaisesti työvoimaviranomaisilla käytössään olevat ohjelmistot, kuten A-TMT:n. Lisäksi haastattelussa Ristimäki toi esille kattavan osaamisensa ja motivaationsa yritysten kanssa työskentelyyn Keski-Uudenmaan alueella.
Päätän