Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 27.5.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 31 Järvenpään lukion opetussuunnitelman muutosten vahvistaminen 1.8.2025 alkaen

JARDno-2025-422

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marja-Liisa Lehtiniemi, rehtori, marja-liisa.lehtiniemi@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perustelut

Nuorten ja aikuisten lukiokoulutuksessa otettiin 1.8.2021 käyttöön uudet valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet (2019). Näiden valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukainen opetussuunnitelma on hyväksytty Järvenpään opetus- ja kasvatuslautakunnassa 25.5.2021 (§ 41). Tämän jälkeen opetussuunnitelmaan on tehty muutoksia, jotka on hyväksytty opetus – ja kasvatuslautakunnassa (13.9.2022/§ 39, 23.5.2023/§ 26, 6.6.2023/§ 37, 27.2.2024/§ 8).

Keskeiset esitettävät muutokset:

  • Sisällöllisiä muutoksia eri opintojaksoissa.
  • Vähennetty tarjonnasta yksi opintojakso (2 op).

Lisäykset:

a)     Tietotekniikkaan lisätty yksi opintojakso (2 op). Muutoksella ei ole vuositasolla vaikutusta opintojakson toteumamäärään, kun kaikkia oppiaineen opintojaksoja ei tarjota joka lukuvuosi.

b)    Draamalinjan nimen muuttaminen draama- ja teatterilinjaksi ja draama muutettu draama- ja teatteriopetukseksi.  Draama- ja teatteriopintoihin lisätty yksi opintojakso (2 op).

c)     A-ruotsin lisääminen opetussuunnitelmaan. Ylioppilastutkinnon suorittaminen edellyttää vähintään yhtä pitkän oppimäärän mukaista koetta (pitkä matematiikka tai A-kielen koe). Osalla opiskelijoista on lyhyt matematiikka, ja heille tarkoituksenmukaisempi valinta voi olla A-englannin kirjoittamisen sijaan A-ruotsi. Lisäksi v. 2026 muuttuvat yliopistojen valintaperusteet, jolloin riippuen hakukohteesta A-ruotsin kirjoittaminen voi tulla kyseeseen. Riippuen valintamääristä opetus voidaan tarjota B1-ruotsin opetusryhmien mukana, ja omana opetusryhmänä maksimissaan kolme opintojaksoa (6 op).

Muutokset liitteisiin on merkitty punaisella ja lisäykset kursiivilla. Muutokset toteutetaan nykyisen opetusresurssin tasolla eli niillä ei ole taloudellisia vaikutuksia.

 

Toimivalta: Järvenpään kaupungin hallintosääntö §19 (KV 27.5.2024 §34)

Ehdotus

Esittelijä

Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hyväksyä

  1. Järvenpään lukion opetussuunnitelman perustana olevan tuntijaon nuorten lukiokoulutukseen liitteen 1 mukaisena noudatettavaksi 1.8.2025 alkaen.
  2. Järvenpään lukion nuorten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman liitteen 2 mukaisena 1.8.2025 alkaen

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Opetusjohtaja Arja Korhonen selosti asiaa. 

Kokoustauko asian käsittelyn jälkeen klo 18.12-18.25.

Valmistelija

  • Marja-Liisa Lehtiniemi, rehtori, marja-liisa.lehtiniemi@jarvenpaa.fi

Perustelut

Taustaa

Voimassa olevat valtakunnalliset lukion opetussuunnitelman perusteet ovat vuodelta 2019 ja ne astuivat voimaan 1.8.2021. Näiden valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukainen opetussuunnitelma on hyväksytty Järvenpään opetus- ja kasvatuslautakunnassa 25.5.2021 (§ 41).

Opetushallitus on antanut määräyksen lukion opetussuunnitelman perusteiden muutoksista, jotka koskevat sekä nuorten lukiokoulutusta (20.3.2025/OPH-719-2025) että aikuisten lukiokoulutusta (20.3.2025/OPH-791-2025).  1.8.2025 voimaanastuvissa määräyksissä ei ole aiemmin tullut muutoksia vuonna 2019 julkaistuihin opetussuunnitelman perusteisiin.

Em. määräyksissä muutokset koskevat seuraavia osioita:

  • 1.1 Opetussuunnitelman laatiminen (ensimmäinen ja kolmas kappale)
  • 4.2 Oppimisen tuki ja erityisopetus (koko alaluku)
  • 5.5 Muutoksenhaku arviointia koskevaan päätökseen ja oppimäärän suorittamiseen liittyvä oikaisuvaatimus (kolmas, neljäs ja viides kappale)

Lisäksi nuorten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteisiin tulee muutos:

  • 3.5 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö (viimeinen kappale)


Keskeiset muutokset ja linjaukset valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa:

1) Kumottu lukiolain (714/2018) 13 §:n 4 momentti, jossa velvoitettiin koulutuksen järjestäjän laatimaan vuosisuunnitelma. Kuitenkin voidaan paikallisesti päätettävällä tavalla laatia suunnitelma opetussuunnitelman toimeenpanosta kutakin lukuvuotta varten.

2) Kumottu lukiolain (714/2018) 31 §:n mukainen koulutuksen järjestäjän velvollisuus selvittää määräajoin opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa näkemyksiä oppilaitoksen ja koulutuksen järjestäjän toiminnasta.

3) Oppimisen tuen ja erityisopetuksen järjestäminen:

  • Tukitoimia on annettava riittävästi, oikea-aikaisesti ja siten, että ne edistävät opiskelijoiden oppimista, osaamisen osoittamista, jatko-opintoihin siirtymistä ja hyvinvointia.
  • Lukiolain 28 §:n mukaan opiskelijan tuen tarvetta tulee arvioida opintojen alussa sekä säännöllisesti opintojen edetessä.
  • Opiskelija voi hakeutua itsenäisesti tai hänet voidaan ohjata tukitoimien pariin. Opiskelijalla ei kuitenkaan  ole velvollisuutta ottaa vastaan oppimisen tukea.
  • Tukitoimet toteutetaan opetushenkilöstön yhteistyönä, ja opiskelijan suostumuksella suunnitellaan yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa.
  • Opiskelijoilla on oikeus saada aineenopettajan antamaan tukipetusta.
  • Opiskelijalla on oikeus erityisopetukseen, jos oppimisen tuki ei ole riittävää opiskelijan tuen tarpeeseen nähden ja hän tarvitsee todennettujen oppimisvaikeuksien tai muun niihin rinnastettavan syyn vuoksi erityisopetusta lukion oppimäärän suorittamiseksi. Tästä erityisopettajan antamasta opetuksesta tehdään hallintopäätös, joka voi olla kielteinen tai myönteinen. Erityisopetuksesta on myös mahdollista luopua ja tuki lakkauttaa, mikäli tuen tarvetta ei enää ole. Tällöin lakkauttamisesta tehdään hallintopäätös.
  • Perusopetuksen järjestäjän on toimitettava lukiokoulutuksen järjestäjälle perusopetuslain mukainen perusopetuksen päättyessä voimassa oleva oppimisen tukea tai erityisopetusta koskeva hallintopäätös. Lukiokoulutuksen järjestäjän on tällöin selvitettävä ja arvioitava opiskelijan erityisopetuksen tarve perusopetuksen aikana tehdyn päätöksen pohjalta.
  • Ylioppilastutkinnossa käytettäviä yksilöllisiä erityisjärjestelyjä ovat esimerkiksi lisäajan antaminen, pienryhmätilan käyttäminen, materiaalin kirjasinkoon suurentaminen tai mahdollisuus käyttää erillistä näyttöä. Saadakseen em. järjestelyjä, tulee niitä kokeilla lukio-opintojen aikana. Näiden erityisjärjestelyjen käyttö ei edellytä koulutuksen järjestäjän hallintopäätöstä. Ylioppilaskokeissa käytettävistä erityisjärjestelyistä päättää Ylioppilastutkintolautakunta.
  • Lukioon hyväksyttävillä tulee olla riittävät edellytykset suoriutua lukion oppimäärän opinnoista. Lukiokoulutuksessa ei ole mahdollista poiketa oppimäärän mukaisista tavoitteista.

4) Lisätty mahdollisuus vaatia oikaisua aluehallintovirastolta erityisopetuspäätöksestä.


Opiskelijoilla, huoltajilla ja henkilökunnalla on ollut mahdollisuus vaikuttaa opetussuunnitelmaan ja lausua siitä mielipiteensä.

Liitteissä 1-2 on esitetty lukion nuorten ja aikuisten koulutuksen opetussuunnitelman tulleet muutokset  ja liitteet 3-4 päivitetyty lukion nuorten ja aikuisten koulutuksen opetussuunnitelmat 1.8.2025 alkaen. Oheismateriaalina ovat tällä hetkellä voimassa olevat opetussuunnitelmat. 


Toimivalta:
Järvenpään kaupungin hallintosäännön luku 2 § 19 kohta 6 mukaan opetus- ja kasvatuslautakunta päättää kaupunkitasoisen lukion opetussuunnitelman.  

AK, KS

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää

  1. hyväksyä Järvenpään lukion nuorten ja aikuisten koulutuksen opetussuunnitelmat liitteiden 3-4 mukaisesti noudatettavaksi 1.8.2025 alkaen.
  2. antaa valmistelijalle valtuudet tehdä tarvittaessa teknisiä korjauksia Järvenpään lukion nuorten ja aikuisten koulutuksen opetussuunnitelmiin.

Tiedoksi

oeptusjohtaja, Lukion rehtori