§ 3 Yhteistoimintamenettelyn aloittaminen työllisyyspalveluissa

JARDno-2025-531

Päätöspäivämäärä

7.3.2025

Päätöksen tekijä

Henkilöstöjohtaja

Päätöksen peruste

Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain 4 §:n mukaisesti työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään ainakin sellaiset asiat, jotka koskevat:

1) henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa, kunnan tai hyvinvointialueen palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien tai hyvinvointialueiden tai näiden välisessä yhteistyössä;

2) palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla ulkopuolisen työvoiman käytöstä tai liikkeen luovutuksesta johtuvia tai muita olennaisia henkilöstövaikutuksia;

3) henkilöstöön, henkilöstön kehittämiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun sekä työyhteisön sisäiseen tietojenvaihtoon liittyviä periaatteita ja suunnitelmia;

4) taloudellisesta tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista. Ennen kuin työnantaja ratkaisee 4 §:ssä tarkoitetun asian, hänen on neuvoteltava yhteistoiminnan hengessä yksimielisyyden saavuttamiseksi valmisteilla olevan toimenpiteen perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista ainakin niiden työntekijöiden kanssa, joita asia koskee.

Neuvottelut on aloitettava niin ajoissa kuin mahdollista. Jos asia koskee vain osaa henkilöstöstä, voidaan asia käsitellä asianomaisten henkilöiden kanssa tai henkilöstön osan edustajien kanssa.

Ennen yhteistoimintamenettelyn aloittamista työnantajan tulee antaa asianomaisille työntekijöille sekä heidän edustajilleen yhteistoimintamenettelyssä käsiteltävän asian käsittelyn kannalta tarpeelliset tiedot siten, että he voivat riittävästi perehtyä ja valmistautua käsiteltävään asiaan (Kunnan ja hyvinvointialueen yhteistoimintalaki 6 §).

Jos työnantajan harkitsema irtisanominen, lomauttaminen tai osa-aikaistaminen kohdistuu alle kymmeneen työntekijään taikka enintään 90 päivää kestävä lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun neuvotteluja on käyty 14 päivän ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita (Kunnan ja hyvinvointialueen yhteistoimintalaki 13 §).

Kuvaus

Keski-Uudenmaan työllisyysalueen toiminta käynnistyi 1.1.2025. Järvenpään kaupunki toimii työllisyysalueen vastuukuntana. Liikkeen luovutuksessa henkilöstöä on siirtynyt valtiolta Järvenpään kaupungin palvelukseen. Henkilöstö on tehtäviensä mukaisesti sijoitettu työllisyysalueen organisaatioon tai sille tukipalveluita tuottaviin kaupungin konsernipalveluiden yksiköihin. Työllisyysalueelle on lisäksi rekrytoitu henkilöstöä mm. palvelupäällikön ja palveluvastaavan virkoihin.

Työllisyysalueen käynnistymiseen liittyen on valtakunnallisesti sovittu ns. aikaistussopimuksesta. Sen mukaan henkilöstö siirtyi KVTES:in sopimusalan piiriin 1.1.2025 alkaen. Aikaistussopimukseen sisältyy mm. palkkausta, työaikoja, vuosilomaa ja työkokemuslisää koskevia asioita. Valtakunnallisesti on lisäksi sovittu työllisyysalueen ja muun KVTES:in piirissä olevan henkilöstön siirtymisestä tasopalkkaukseen 1.10.2025 mennessä. Tasopalkkajärjestelmässä tehtävät sijoitetaan KVTES:in mukaisiin tasopalkkaryhmiin ja edelleen valtakunnallisten ja mahdollisten paikallisten tasokriteerien perusteella kunkin tasopalkkaryhmän osaamisen ja vastuun mukaisille alatasoille. Tasopalkkaryhmien ja niiden alatasojen edellyttämä osaamisen ja vastuun arviointi tehdään käyttöönottohetken tilanteen mukaisesti. Arviointia ei suoriteta takautuvasti.

Keski-Uudenmaan työllisyysalueen toiminnan käynnistymisen ja tasopalkkaukseen siirtymisen vuoksi on syytä tarkastella muutostarpeita toiminnan organisoitumisessa, palvelutuotannossa ja palvelutuotannon vaatimissa konsernipalveluissa. Muutokset voivat koskea henkilöstön tehtäväsisältöjä, virka- tai tehtävänimikkeitä, siirtymisiä työsopimussuhteeseen (mikäli tehtävään ei sisälly julkisen vallan käyttöä), toimipaikkoja, työaikaa ym. palvelussuhteen ehtoja.

Järvenpään kaupunginhallitus on (25.11.2024 § 290) valtuuttanut henkilöstöjohtajan aloittamaan yhteistoimintaneuvottelut työllisyysalueen tehtävien tehtäväsisältöjen ja sovellettavan työajan muutoksista, tehtävien sijoittamisesta Kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen mukaisiin tehtävän osaamisen ja vaativuuden mukaisiin taso- ja palkkausryhmiin, ja päättämään virkojen tehtäväkohtaisten palkkojen muutoksista palkkahinnoitteluryhmittelyn toteuttamiseksi.

Päätös

Henkilöstöjohtaja päätti aloittaa yhteistoimintamenettelyn koskien Keski-Uudenmaan työllisyyspalveluita.

Yhteistoimintamenettely- ja neuvottelu koskee valtiolta liikkeen luovutuksena siirtynyttä henkilöstöä ja työllisyysalueen tai sitä tukeviin konsernipalveluiden palvelukseen rekrytoitua henkilöstöä. Neuvotteluissa käsitellään toimintojen organisoitumista ja muutoksia henkilöstön tehtävissä, virkanimikkeissä, siirtymisissä työsopimussuhteeseen, virkapaikoissa ja työajoissa ym. palvelussuhteen ehdoissa. Tasopalkkaukseen siirtyminen käsitellään yhteistoiminnassa ja paikallisesti neuvotellen virkaehtosopimuksen ja sen soveltamisohjeiden mukaisesti.

Neuvottelujen tavoitteena ei ole henkilöstömäärän vähentäminen. Jos henkilölle ei ole tarjota työtehtävää työvoimapalveluissa, niitä tukevissa konsernipalveluissa tai muissa Järvenpään kaupungin tehtävissä tai asianosainen kieltäytyy vastaanottamasta tarjottua työtehtävää, voi vaihtoehtona olla irtisanominen.

Aloituskokous on pidetty 4.3.2025 kello 8.30 neuvotteluhuone Sinfoniassa. Aloitusneuvottelussa käsiteltiin tasopalkkauksen käyttöönottoon ja työaikamuutoksiin liittyvää valmisteluprosessia ja sen aikataulua sekä yleisellä tasolla tehtyjä havaintoja tarpeista järjestellä neuvotteluiden piirissä olevaa palvelutuotantoa tai organisaatiota.

Yhteistoiminnan on suunniteltu päättyvän 30.9.2025 mennessä.

 

Allekirjoitus

Henri Nordenswan, henkilöstöjohtaja

Organisaatiotieto

HR-palvelut