Perustelut
Uuden kotoutumislain (681/2023) mukaan kunnassa tulee olla tarjolla 1.1.2025 kotoutumisohjelma ja siihen sisältyvät laissa säädetyt kotoutumisen alkuvaiheen palvelut. Kotoutumisohjelma tulee olla kirjattuna asiakirjaksi, jossa kuvataan kotoutumisen alkuvaiheen palvelut, palveluiden vastuutahot sekä palveluihin liittyvä yhteistyö muiden toimijoiden kanssa. Asiakirja on kotoutumislain mukaisten korvausten edellytys.
Keski-Uudenmaan alueellinen kotoutumisohjelma-asiakirja on laadittu yhdessä viiden muun kunnan kanssa kuvaamaan palveluja, jotka toteutuvat yhteistyönä tai rinnakkain kunnan, työllisyysalueen, hyvinvointialueen ja kesken. Kotoutumisohjelmakaudella 2025–2027 käynnistetään Keski-Uudenmaan työllisyysalueen toimintaa, joka vaatii jatkuvaa rakenteellista ja operatiivista yhteistä työtä kuntien, työllisyysalueen ja hyvinvointialueen kesken. Kelan palveluja tarjotaan työllisyysalueen ja kuntien yhteispalvelupisteissä. Alueen oppilaitokset tuottavat merkittävän osan kotoutumisen alkuvaiheiden opintotarjonnasta. Alueellinen kotoutumisohjelma kuvaa asiakkaalle tarjottavan palvelukokonaisuuden. Ohjelmassa sovitaan toimijoiden keskinäisestä yhteistyöstä.
Maahanmuuton kokonaiskuvaa ja kotoutumisohjelman toteutumista seuraa maahanmuuton ja kotoutumisen edistämisen yhteistyöryhmä, johan edustajansa nimeävät alueen kunnat, Keski-Uudenmaan työllisyysalue sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialue. Ryhmä toimii ohjausryhmän roolissa ja voi laajentaa kokoonpanoaan käsiteltävien asioiden pohjalta. Ryhmän puheenjohtajakuntana ohjelmakauden ajan Järvenpään kaupunki. Varapuheenjohtaja kuntana on Tuusula. Ryhmä kokoontuu vähintään 2 kertaa vuodessa. Kotoutumisohjelman operatiivisesta yhteistyöstä eri osa-alueiden osalta, tilastojen seurannasta sekä raporttien kokoamisesta vastaa koordinaatioryhmä, johon nimetään kuntien, työllisyysalueen ja hyvinvointialueen edustajat. Ryhmän kokoonpanoa laajennetaan käsiteltävien asioiden pohjalta esimerkiksi oppilaitos- ja järjestöyhteistyön osalta. Ryhmän puheenjohtajana toimii Tuusula. Varapuheenjohtajana Nurmijärvi.
Keski-Uudenmaan kotoutumisohjelma- asiakirjan lisäksi kunnat laativat kuntakohtaisia asiakirjoja tai suunnittelevat kotoutumista tukevia toimenpiteitä osaksi muuta ohjelmatyötä. Näissä asiakirjoissa kuvataan kunnan järjestämisvastuulla olevia työ- ja toimintakykyä, maahanmuuttajien hyvinvointia ja terveyttä tai kotoutumista edistäviä palveluita, järjestö-, yhdistys- tai yhteisötoimintaan tai muuhun yhteiskunnan tai kulttuuri- ja vapaa-ajan toimintaan tutustumista ja siihen osallistumista sekä rasismin ennalta ehkäisemistä ja hyvien väestösuhteita edistäviä toimenpiteitä. Järvenpään kuntakohtainen asiakirja on Linjaukset kotoutumisen edistämisestä Järvenpäässä. Linjausten mukaisesti kotoutumista tukevat tavoitteet asetetaan osana Järvenpään kaupungin hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa, jonka päivittäminen alkaa syksyllä 2024. Kotoutumista edistävälle työlle on asettava vähintään tavoitteet, toimenpiteet, yhteistyö ja seuranta kunnan järjestämisvastuulla olevissa palveluissa.
Linjaukset kotoutumista edistävälle työlle Järvenpäässä:
1.Asiakkaalle tarjottava kotoutumisohjelma palvelukokonaisuus kuvataan Keski-Uudenmaan alueellisessa kotoutumisohjelmassa.
2.Kotoutumisen edistäminen ja palveluiden suunnittelu kytketään Järvenpäässä vahvasti kaupungin strategiseen suunnitteluun ja ohjelmatyöhön. Maahanmuuttajien hyvinvointia, turvallisuutta, terveyttä ja osallisuutta edistävät tavoitteet ja mittarit asetetaan osana Järvenpään kaupungin hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa.
3. Kotoutumisen tavoitteista johdetut toimenpiteet asetetaan ja raportoidaan osana palvelualueiden ja konsernipalveluiden käyttösuunnitelmia, kuten muutkin hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman toimenpiteet.
4.Peruspalvelujen toimenpiteillä varmistetaan, että maahanmuuttanut pystyy asioimaan ja osallistumaan palveluissa kuten muutkin kuntalaiset.
5.Kohdennettuja, esimerkiksi eri ikäisille, suunnattuja kielen ja kulttuuriin oppimiseen liittyviä toimenpiteitä, suunnitellaan tarvelähtöisesti.
6.Kaupungin, vaikuttamistoimielinten, järjestöjen, yhdistysten ja yhteisötoiminnan yhteistyöllä edistetään osallisuutta, ennalta ehkäistään rasismia sekä edistetään hyviä väestösuhteita.
7.Osana kaupungin riskien arviointiprosessia tarkastellaan maahanmuuttokysymykset.
Toimivalta: Hallintosääntö 21 §
KS
Ehdotus
Esittelijä
-
Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi
Hyvinvointilautakunta päättää
- hyväksyä liitteenä 1 olevan Linjaukset kotoutumisen edistämisestä Järvenpäässä
- hyväksyä liitteenä 2 olevan Keski-Uudenmaan kotoutumisohjelman
- nimetä Keski-Uudenmaan kotoutumisohjelma-asiakirjassa esitettyyn Kotoutumisen ja maahanmuuton yhteistyöryhmään palvelualuejohtaja Kristiina Sootsin ja koordinaatioryhmään erityisasiantuntija Arja Loiman
Päätös
Hyväksyttiin esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.