§ 16 Lintujen ruokinnan kieltäminen kaupungin omistamilla maa-alueilla

Lataa 

JARDno-2024-1518

Päätöspäivämäärä

14.10.2024

Päätöksen tekijä

Kaupunkikehitysjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 53 § 6. kohta (KV 27.5.2024 §34) 

Kuvaus

Järvenpään kaupungin asukkailta ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselta on tullut vuoden 2023 ja 2024 aikana lukuisia yhteydenottoja rottahavainnoista erityisesti Järvenpään keskustan alueelta ja Rantapuistosta. Osasyynä rottien lisääntymiseen epäillään olevan lintujen ruokinta, joka houkuttelee paikalle tuhoeläimiä (mm. rottia). Lintujen talviruokintaa ei tällä hetkellä ole Järvenpäässä kielletty, ja ihmiset ovat ruokkineet vesilintuja etenkin Rantapuistossa. Kaupunki maanomistajana on jo kieltänyt lintujen ruokinnan kesäisin, koska linnut löytävät silloin riittävästi ruokaa. 

Lintujen ruokinta houkuttelee rottia ja lisää rottien ja tuhoeläinten aiheuttamaa terveysriskiä. Lintujen ruokinnasta saattaa aiheutua myös hygieniahaittaa Rantapuistossa sijaitsevalle uimarannalle ja ravintoloiden terasseille. Rottien torjunnasta aiheutuu kustannuksia kaupungille ja kiinteistönomistajille.  

Järvenpään kaupunki pyysi tammikuussa 2024 Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveysvalvonnalta lausuntoa siitä, olisiko vesilintujen talviruokinta kiellettävä kokonaan. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveysvalvonta toteaa lausunnossaan (5.2.2024), että vesilintujen ruokinta tulisi kieltää Rantapuistossa myös talviaikaan. 

Terveysvalvonnan lausunnossa myös todetaan, että lintujen ruokinta houkuttelee paikalle paljon lintuja, mikä lisää lintupopulaation tiheyttä ja altistaa ne tällöin tarttuville taudeille (esim. salmonella). Lisäksi terveysvalvonnan mukaan lintujen ruokinta talviuintipaikan välittömässä läheisyydessä voi olla riski uimaveden laadulle. Terveysvalvonta toteaa lausunnossaan, että ruokinta houkuttelee paikalle myös haittaeläimiä, kuten rottia. Täten lintujen ruokinta Rantapuiston alueella lisää terveysvalvonnan lausunnon mukaan myös riskiä rottaongelmalle ja rottien aiheuttamille tuhoille. Terveysvalvonnan lausunnon mukaan sorsat ovat lähtökohtaisesti muuttolintuja, jotka eivät yleensä luonnostaan talvehdi Suomen oloissa. 

Edellä kuvatuista syistä lintujen ruokinta tulee kieltää Rantapuistossa sekä kaupungin omistamilla muilla maa-alueilla. Näin toimimalla ruokinnan aiheuttamilta haitoilta voidaan välttyä kaupungissa. 

Päätöksestä tullaan tiedottamaan kaupungin verkkosivuilla. Lisäksi Rantapuistoon ja tarvittaessa muihin puistoihin tullaan asentamaan kyltit lintujen ruokintakiellosta. 

Päätös

Päätän edellä esitetyin perustein, että Järvenpään kaupunki kieltää lintujen ruokinnan Rantapuistossa sekä muilla kaupungin omistamilla maa-alueilla. 

Allekirjoitus

vt. Kaupunkikehitysjohtaja, Mikko Autere 

Organisaatiotieto

Yhdyskuntasuunnittelu