Kaupunkikehityslautakunta, kokous 10.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Oikaisuvaatimus / Autovahinko 28.3.2024 Satukukankatu

JARDno-2024-762

Valmistelija

  • Aija Schukov, ylläpidon rakennuttajapäällikkö, aija.schukov@jarvenpaa.fi

Perustelut

Ylläpidon rakennuttajapäällikön päätöksestä 20.6.2024 §  6 / autovahinko Satukukankadulla on esitetty oikaisuvaatimus 20.6.2024. Oikaisuvaatimus on toimitettu määräajassa muutoksenhakuohjeiden mukaisesti. 

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii Järvenpään kaupunkia korvaamaan ajoneuvolle aiheutuneet vahingot tien ylläpidon laiminlyönnistä seuraavin perustein:

1. Tiestötarkastus on vastauksessanne liitteenä olleen otteen mukaan toteutettu 17.2.2024 ja todettu olevan liikennöitävässä kunnossa. Tielle aiheutuneita routavaurioita ei ole voitu paikantaa ja korjata, sillä tiellä on tällöin ollut paksu kerros jäätä ja lunta, mikä on peittänyt kyseisen kuopan. Ajoneuvon vahingoittuminen tapahtui heti kuopan esiin sulamisen jälkeen (liite) eikä sitä oltu paikattu 14.3. 2024 paikkauskierroksella (kuva liitteenä).

2. Kuopan sijainnin takia sitä on hyvin vaikea kiertää, sekä sen ollessa teräväreunainen ei ajonopeuden tarvitse olla edes lähellä nopeusrajoitusta, että vahinkoa ajoneuvolle syntyy. Kuopasta on naapureiden kesken monesti juteltu ja sen on todettu olevan hyvin vaikeassa paikassa keskellä tietä, ajouran kohdalla, teräväreunainen sekä syvyydeltään yIi kävelykengän korkuinen (15cm).

3. Ajoneuvoon kohdistunut vahinko on syntynyt renkaan pudotessa suoraan kuoppaan, eikä otteessa mainitulla tavalla: ” Auton putoaminen sivusuunnassa 30 km/h vaikuttaa mahdottomalta”. Ajoneuvoa on kuljetettu liikennesääntöjen mukaisesti, sekä ajettu suoraan tietä kuten kuuluukin.

Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan otteessa mainitut kunnossapitotyöt ovat siis laiminlyöty ja kyseistä rengasvahinkoa ei olisi koskaan päässyt tulemaan, mikäli kuoppa olisi paikattu, kuten on ilmoitettu.

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii Järvenpään kaupunkia korvaamaan ajoneuvoon kohdistuneet vahingot: 835,60 euroa (sis. työ+ materiaalikustannukset).

Vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) 2 luvun 1 §:n mukaan vahingonkorvausvelvollisuus syntyy sille, joka aiheuttaa tahallaan tai tuottamuksellaan toiselle vahingon. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Vahingonkorvauslain tuottamusperiaatteesta johtuen kadun pelkkä huono kunto ei aikaansaa vastuuta kadunpitäjälle, vaan lisäedellytyksenä on, että kadunhoito on tehty virheellisesti tai huolimattomasti sekä tehtäviä on jätetty kokonaan tekemättä. Tuottamusperiaatteesta johtuen tienpitäjällä on oltava kohtuullinen aika saattaa kadut liikennettä tyydyttävään kuntoon.

Tieliikennelain 3 §:n mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Lain 5 §:n mukaan ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa. Vahinkoalue on yleistä katualuetta, jolla tapahtuvaan liikenteeseen sovelletaan tieliikennelain säännöksiä.

Satukukankadun kunnossapitovastuu on Järvenpään kaupungilla. Kadun kunnossapitoa hoitaa alueurakkana Alltime Suomi Oy. Katujen kunnossapitotyöt hoidetaan urakkasopimukseen sisältyvien työkohtaisten tehtäväkorttien mukaisesti. Ohjeistuksen mukaan liikenteelle vaaraa aiheuttavat päällystevauriot tulee korjata välittömästi vaurion havaitsemisesta. Alueurakoitsijan lausunnon mukaan Satukukankadulla on tehty asfaltin paikkaustyötä 14.3.2024, jolloin ei vielä ollut havaintoa vahingonkärsineen mainitsemasta kuopasta. Kuopat saattavat muodostua säätilan ja liikenteen rasituksen vaikutuksesta hyvinkin lyhyessä ajassa. Vahingonkärsineen mainitsema kuoppa paikattiin 11.4.2024.  

Kadunpitäjä ei ole saanut muita palautteita tien kunnosta vahinkopaikalta vahingon ajalta. 

Saadun selvityksen perusteella ei voida katsoa, että kaupunki kadunpitäjänä olisi syyllistynyt huolimattomuuteen tai laiminlyöntiin kadun kunnossapidossa Satukukankadulla.

Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille mitään sellaista uutta selvitystä, jonka perusteella tehtyä päätöstä olisi syytä muuttaa.

MA

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Autere, vt. kaupunkikehitysjohtaja, mikko.autere@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää edellä kuvaustekstissä mainituin perustein hylätä ylläpidon rakennuttajapäällikön 20.6.2024 § 6 päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen.

 

Käsittely

Vt. Kaupunkikehitysjohtaja Mikko Autere selosti asiaa.

 

 

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.