Henkilöstöjaosto, kokous 4.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Kotoutumisohjaajan virkojen perustaminen

JARDno-2024-7

Valmistelija

  • Henri Nordenswan, Henkilöstöjohtaja, henri.nordenswan@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perustelut

Kuntalain 87.2 § mukaan tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Kuntalain mukaan, vaikka henkilön tehtäviin sisältyisi julkisen vallan käyttöä vain vähäisessä määrin, henkilön tulee olla kuntaan virkasuhteessa. Laki kotoutumisen edistämisestä 96 § velvoittaa vuoden 2025 alkaen seuraavien laajentuvien ja uusien tehtävien hoitamisen virkatehtävinä: ohjaus ja neuvonta (10 §), osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointiin sisältyvä asiantuntija-arviointi (14 §), monialaiseen osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointiin sisältyvä asiantuntija-arviointi (15 §).

Laki asettaa kotoutumisen tehtävien suorituksille ajallisia tavoitteita. Vuodesta 2025 alkaen henkilön kotoutumisaikaa lyhennetään, jolloin alkuvaiheen palvelujen tulee käynnistyä riittävän nopeasti ja tehokkaasti työllistymisen edistämiseksi. Henkilön kotoutumisen viivästyessä tai estyessä aiheutuu negatiivisia taloudellisia vaikutuksia esimerkiksi toimeentulotuen kustannusten lisääntymisenä. Näiden lisäksi henkilölle aiheutuu palvelujen viivästyessä erilaisia haasteita, jotka lisäävät monialaisten palvelujen tarvetta.   

Kunta saa asetetulta kotoutumisajalta valtion osuuksia ja korvauksia tehtävien hoitamiseksi. Kotoutumispalvelujen rahoitus muuttuu 2025 alkaen. Edellä mainittuja tehtäviä katetaan pakolaisista saatavilla laskennallisilla korvauksilla ja valtionosuusjärjestelmällä. Toiminnan mitoituksessa vuodet 2025–2026 ovat kriittisiä tilapäistä suojelua tarvitsevien ukrainalaisten suuren määrän vuoksi. Näistä saadaan laskennalliset korvaukset, jotka kattavat palkkakustannukset.

Hallintosäännön 5 mukaan viran perustamisesta ja viran kelpoisuusehdoista päättää kaupunginhallitus. Henkilöstöjaosto valmistelee viran perustamisen (Hallintosääntö 15 § ja 59-60 §).

Kotoutumispalveluissa on tällä hetkellä yksi kotoutumisohjaajan vakituinen virka sekä yksi vakinainen ja kolme määräaikaista kotoutumisohjaajan työsuhteista vakanssia, jotka kaikki on täytetty. Lain mukaan näitä kotoutumisohjaajan tehtäviä ei 1.1.2025 alkaen voida hoitaa työsuhteessa ja virkojen perustaminen niitä varten on välttämätöntä. Työsuhteisten vakanssien muuttaminen viroiksi nostaa tehtävistä maksettavaa palkkaa noin 100 eurolla tehtävää kohden. Kustannusvaikutuksiin on varauduttu osana kotoutumistehtävien laskennallisia valtionkorvauksia ja valtionosuuksia.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Henkilöstöjaosto esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus päättää perustaa:

  1. kaksi kotoutumisohjaajan vakinaista virkaa 1.1.2025 alkaen  
  2. kaksi kotoutumisohjaajan määräaikaista virkaa ajalle 1.1.2025 – 31.12.2026.
    ​​​​​​

Virkojen kelpoisuusehtona on soveltuva toisen asteen tutkinto. Viran tehtäväkohtainen palkka KVTES:in palkkaluokittelun mukaisesti 2988,11 euroa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Kokouskäsittely

Hyvinvoinnin palvelualuejohtaja Kristiina Soots selosti asiaa.

Tiedoksi

Kh:n päätöksen jälkeen Hr-palvelut ja kotoutumispalvelujen erityisasiantuntija