Lupajaosto, kokous 22.7.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Oikaisuvaatimus / Sijoituslupapäätös 20.5.2024 § 132 / LP-186-2024-00481 / Mannilantie 2

JARDno-2024-860

Valmistelija

  • Ville Voima, tarkastaja, ville.voima@jarvenpaa.fi

Perustelut

OIKAISUVAATIMUS SIJOITUSLUPAPÄÄTÖKSESTÄ   20.5.2024 § 132 (LP-186-2024-00481)

 

Asia: Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksen tekijä: Luvan hakija Caruna Oy

Kiinteistö jota päätös koskee: 186-1-110-2

 Asemakaava: AL-4 Asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

Asia, vaatimus ja sen peruste

Caruna Oy on jättänyt Järvenpään rakennusvalvontaan maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 161 §:n mukaisen hakemuksen, jossa se hakee lupaa maakaapelin sijoittamiselle kiinteistölle 186-1-110-2 , jonka omistaa As Oy Järvenpään Villa Aalto. Kiinteistöllä sijaitsevalta muuntamolta on tarkoitus viedä sähköä naapurissa sijaitsevalle urheilukentälle, kiinteistötunnus 186-1-110-5. Caruna Oy on käynyt taloyhtiön kanssa neuvotteluja maakaapelin sijoittamisesta kiinteistölle, mutta sopimukseen asiassa ei ole päästy. Tämän vuoksi asia on tuotu kaupungin rakennusvalvontaviranomaisen ratkaistavaksi MRL 161 § mukaisesti.

Järvenpään kaupungin rakennusvalvonta on päätöksellään 20.5.2024 § 132 (jäljempänä ”Päätös”) myöntänyt maakaapelille sijoitusluvan. Päätöksen ehtona määrättiin (muun ohessa) muuntamon siistimisvelvoitteesta maalaamalla. Caruna Oy:n oikaisuvaatimus koskee mainittua lupaehtoa, jossa todetaan, että ”Muuntamo on julkisivuiltaan epäsiisti. Se tulee maalata siistiksi kaapelointityön yhteydessä.” Caruna Oy vaatii sanotun lupaehdon poistamista päätöksestä kokonaisuudessaan. Carunan vaatimuksessa todetaan, että päätökseen soveltuvan lainsäädännön mukaan jo aiemmin rakennettua muuntamoa koskevia ehtoja ei voida asettaa maakaapelin sijoittamista koskevassa sijoitusluvassa. Todettakoon, että Caruna Oy on hakenut lupamenettelyn yhteydessä oikeutta aloittaa kaapelin sijoitustyöt valitusaikana. 

Rakennusvalvonnan vastine Carunan oikaisuvaatimukseen:

Maankäyttö -ja rakennuslain 167 §:n mukaan:  

Rakennettu ympäristö on pidettävä rakennusluvan mukaisessa käytössä ja siistissä kunnossa.

Kunnan määräämä viranomainen osaltaan valvoo, että liikenneväylät, kadut, torit ja katuaukiot sekä puistot ja oleskeluun tarkoitetut ulkotilat täyttävät hyvän kaupunkikuvan ja viihtyisyyden vaatimukset. Kevyen liikenteen väylät tulee säilyttää liikkumiselle esteettöminä ja turvallisina.

Järvenpään kaupungin hallinto- ja johtosäännöissä rakennetun ympäristön siisteyden valvonta on osoitettu rakennusvalvonnalle.  Todettakoon kuitenkin, että pykälä koskee ns. jälkivalvontaa, jota suoritetaan  lupakäsittelyn jälkeen, ja jälkivalvonta on lupakäsittelystä irrallinen valvontaprosessi. On siis  tulkinnanvaraista voidaanko tämän pykälän perusteella määrätä ko. muutamon siistimisestä, joten tästä syystä ko. määräys poistetaan. 

Kuuleminen

Lupamenettelyn yhteydessä on pidetty paikan päällä katselmus, jonka yhteydessä on kuultu asianosaisia. Caruna oy:n edustaja ei saapunut paikalle, vaikka Caruna oy:lle on ilmoitettu katselmuksen pitämisestä.  Oikaisuvaatimuksen käsittelyn aikana rakennusvalvonta on ollut puhelimitse yhteydessä asianosaisiin ja heille on selostettu prosessin yksityiskohdat, ja lisäksi taloyhtiötä As Oy Villa Aalto Mannilantie 2 on kuultu vielä erikseen kirjallisesti. 

Oikeusohjeet: Hallintolain 49 g 

                        Maankäyttö- ja rakennuslain 161 § , 144§

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouni Vastamäki, johtava rakennustarkastaja, jouni.vastamaki@jarvenpaa.fi

Lupajaosto päättää: 

1)hyväksyä oikaisuvaatimuksen, ja lupaa muutetaan siltä osin, kun se koskee muuntamon siistimistä koskevaa lupaehtoa. Eli vaatimus muuntamon maalaamisesta poistetaan, mutta muilta osin lupa ehtoineen pysyy ennallaan.

2) hyväksyä liitteenä olevan muutetun luvan( LP-186-2024-00481 - Lupapäätös - 22.7.2._.pdf ) § 209 22.7.2024  ja samalla myöntää oikeuden aloittaa kaapelin sijotustyöt mahdollisen valituksen aikana.Todettakoon, ettei täytöntöönpano tee valitusta hyödyttämäksi ,ja työlle on olemassa vakuus. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Asianosaiset