§ 7 Korvausvaade vesivuodon aiheuttamasta vahingosta

Lataa 

JARDno-2024-626

Päätöspäivämäärä

4.6.2024

Päätöksen tekijä

Toimitusjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö § 45 Liikelaitosjohtajan ratkaisuvalta ja ratkaisuvaltarajat alle 10 000 € vahingonkorvauksissa.

Kuvaus

Järvenpään Veden asiakas on havainnut kiinteistössä vesimittarin putkiliitoksessa vesivuodon lokakuussa 2023. Järvenpään Vesi on käynyt asiakkaan ilmoituksen jälkeen korjaamassa vuotavan liitoksen 31.10.2023 ja vaihtamassa samalla vesimittarin. Kiinteistön vesimittari sijaitsee tuulikaapin ja saunan välissä levykotelossa. Vuoto aiheutti kosteusvaurion lattiarakenteisiin levykotelon ja tuulikaapin kohdalla. Kiinteistön omistaja on esittänyt Järvenpään Vedelle korvausvaatimuksen vuotovahingon korjauskuluista, yhteensä 5907,56€. Kiinteistön omistaja on hakenut korvausta omasta kiinteistövakuutusyhtiöstä. Vakuutusyhtiön korvauspäätös oli kielteinen, perustuen olettamukseen, että vesilaitos on velvollinen korvaamaan vesilaitoksen kunnossapitovastuulla olevan vesimittarin vuodosta aiheutuneen vahingon.

Vesihuollon liittymis- ja käyttösopimuksen mukaisesti Järvenpään Veden asiakas on sitoutunut noudattamaan kulloinkin voimassaolevia vesihuoltolaitoksen toimitusehtoja. Järvenpään Veden voimassa olevissa Vesihuoltolaitoksen yleisissä toimitusehdoissa (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 12.11.2001 § 138) kohdan 5.2 mukaisesti vesimittarin omistaa laitos, mutta asennukseen kuuluvat työt ja tarvikkeet venttiileineen, liitoskappaleineen jne. maksaa liittyjä, jonka omaisuudeksi nämä jäävät. Kyseessä oleva vesimittaritila ei ole viemäröity.

Toimitusehtojen kohta 5.3 mukaan:" Asiakas on velvollinen korvauksetta varaamaan vesimittarille viranomaisohjeiden mukaan rakennetun, laitoksen hyväksymän, lämpimän ja lattiakaivolla varustetun tilan. Vesimittarille voidaan kuitenkin erityisestä syystä varata sellainen tila, jossa ei ole lattiakaivoa. Asiakas on velvollinen huolehtimaan siitä, että laitos voi esteettä suorittaa mittarin lukemiseen, asentamiseen, huoltoon, vaihtamiseen yms. liittyvät toimenpiteet. Laitos ei vastaa viranomaisten ohjeiden vastaisesti rakennetussa ja kunnossapidetyssä mittaritilassa aiheutuvista vahingoista tai lattiakaivon puuttumisesta aiheutuvista vahingoista."

Järvenpään Veden näkemyksen lisäksi, kiinteistöllä on huolenpitovelvollisuus erityisesti piiloon levykotelotilaan asennetulle vesimittarille, seurata ennalta vesimittarin mahdollisesti aiheuttamia vuotoja.

 

Päätös

Päätän, että Järvenpään Vesi ei hyväksy esitettyä korvausvaadetta ja Järvenpään Vesi ei ole korvausvelvollinen vesimittaritilassa tapahtuneen vesivuodon korjauksesta aiheutuneisiin kuluihin. Vesilaitoksen toimitusehtojen kohdan 5.3. Mittaritila, Laitos ei vastaa viranomaisten ohjeiden vastaisesti rakennetussa ja kunnossapidetyssä mittaritilassa aiheutuvista vahingoista tai lattiakaivon puuttumisesta aiheutuvista vahingoista.

Allekirjoitus

Toimitusjohtaja Ari Kaunisto

Organisaatiotieto

Järvenpään Vesi