§ 8 Autovahinko / Kirjastokatu

Lataa 

JARDno-2024-430

Päätöspäivämäärä

20.6.2024

Päätöksen tekijä

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (KV 21.6.2021 § 53)

Kaupunkikehityksen palvelualueen organisaatiorakenne ja viranhaltijoiden päätösvalta 1.1.2024 alkaen (Kauke 14.12.2023, § 80)

Talouden rahamääräiset ratkaisuvaltarajat 1.12.2021 alkaen (Kauke 28.10.2021 § 97)

Kuvaus

Vahingonkärsinyt kertoo ajaneensa keskiviikkona 6.3.2024 Kirjastokadulta oikealle parkkialueelle ja kääntyneensä oikealle S-Marketin parkkialueelle. Rengas osui kääntökulmassa olevaan rikkinäiseen ja irtonaiseen kadun reunakivetykseen sillä seurauksella, että rengas rikkoutui käyttökelvottomaksi. Korvausvaatimuksen liitteenä on kuvat vahingosta sekä tapahtumapaikasta. Vahingonkärsinyt vaatii Järvenpään kaupunkia korvaamaan rikki menneen renkaan aiheutuvista kustannuksista. Rengasliikkeen kustannusarvio on tästä noin 300 euroa.

Kyseessä oleva pysäköintialue sijaitsee Pöytäalhon kaupunginosassa ja sitä hoidetaan kunnossapitoluokka 3 mukaisesti. Kunnossapitovastuu on Järvenpään kaupungilla ja kunnossapitoa hoitaa alueurakkana Alltime Infrapalvelut Oy. Urakkasopimuksen mukaan alueurakoitsija on velvollinen tekemään ja dokumentoimaan katualueiden järjestelmälliset työt ja tarkastukset.

Vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) 2 luvun 1 §:n mukaan vahingonkorvausvelvollisuus syntyy sille, joka aiheuttaa tahallaan tai tuottamuksellaan toiselle vahingon. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Vahingonkorvauslain tuottamusperiaatteen mukaan kadun pelkkä huono kunto ei aikaansaa vastuuta tienpitäjälle, vaan lisäedellytyksenä on, että kadunhoito on tehty virheellisesti tai huolimattomasti sekä tehtäviä on jätetty kokonaan tekemättä. Lisäksi vahinkoa kärsineen on näytettävä, että hänelle on syntynyt korvattavaa lajia oleva vahinko, vastuuperusteen ja vahingon välillä on syy-yhteys sekä aiheutuneen vahingon määrä. Vaikka kaupunki on tienpitäjänä vastuussa ko. vahinkopaikasta, kyseessä ei kuitenkaan ole ankara vastuu.

Tieliikennelain 3 §:n mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Alueurakoitsijalta saadun selvityksen mukaan paikoitusalue on aurattu 22.02.2024 ja se on hiekoitettu 26.02.2024. Tiestötarkastus kohteessa on tehty 04.03.2024. Tarkastuksen yhteydessä on todettu parkkialueen olevan liikennöitävässä kunnossa. Alueurakoitsijalle ei ole tullut tietoon muita palautteita kyseiseltä parkkialueelta.

Saadun selvityksen perusteella ei voida katsoa, että kaupunki kadunpitäjänä olisi syyllistynyt huolimattomuuteen tai laiminlyöntiin. Reunakivien irtoaminen on voinut johtua yllättävästä tapahtumasta johon kaupunki ei ole voinut ennakolta varautua. Vahingonkärsineeltä saadun valokuvan perusteella vastaava renkaan tyhjeneminen olisi ehkä ollut mahdollista myös liimakiveen törmäyksen johdosta.

Vahinkoa kärsinyt ei ole osoittanut aiheutuneen vahingon liittyvän olennaisesti Järvenpään kaupungin toimintaan tai laiminlyöntiin, joten syy-yhteyttä ei voida pitää riittävän todennäköisenä saadun selvityksen perusteella.

Edellä mainitun perusteella kaupunki ei ole korvausvelvollinen tässä vahinkoasiassa.

Päätös

Päätän hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen esitetyin perustein. Järvenpään kaupunki ei ole korvausvelvollinen ko. vahinkoasiassa.

Allekirjoitus

ylläpidon rakennuttajapäällikkö Aija Schukov

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka