Järvenpään Veden johtokunta, kokous 5.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Järvenpään Veden kuukausiraportti 4/2024

JARDno-2024-790

Valmistelija

  • Marketta Niemi, talousasiantuntija, marketta.niemi@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Marketta Niemi ja Ari Kaunisto

Järvenpään Vesi liikelaitoksessa on valmisteltu kuukausiraportti 1.1. - 30.4.2024 väliseltä ajalta. Raportti kuvaa talouden ja toimintojen kehitystä ja toteutumaa.

Tilasto ostetusta ja puhdistettavaksi toimitettavista vesimääristä on oheismateriaalina.

Arvio talouden ja toiminnan kehittymisestä ja toteutumisesta

Käyttötalousosa

1.1.-30.4.2024 veden- ja jäteveden myynti osoittaa, että ollaan hieman jäljessä myyntitavoitteesta, vaikka myynti on noussut edellisestä vuodesta. Kasvua veden myyntimäärässä verrattuna vuoden 2023 samaan ajanjaksoon on n. 4-5 %. Perusmaksujen korotukset 1.4.2024 alkaen vaikuttaa vielä loppuvuoden toteumaan positiivisesti. Alkuvuoden vesivuodot ja niiden korjaamiset kasvattivat poikkeuksellisen paljon ostetun mittaamattoman talousveden määrää ja kulujua. Laskuttamaton talousvesi on nyt n.17 %.  Helmi-huhtikuun osalta jäteveden määrät olivat normaalia suuremmat johtuen runsaista sateista ja lumien sulamisista. Laskuttamaton jätevesi on nyt n. 49 %. Tammi-huhtikuun jätevesimäärä (vuotovesi) on mittaushistorian suurin määrä eli vuodesta 2006 alkaen. Riskinä on että tulostavoitetta ei saavuteta, jos vastaava suhde mittaamattomassa vedessä ja jäteveden määrän toimittamisessa jatkuu samansuuntaisena eikä veden myynti kasva suunnitellusti. Tällä hetkellä ennustetaan, että sitova tavoite tilikauden tulos 450 te saavutetaan.

Investointiosa

Kaupunkitekniikan ja Veden yhteishankkeista suurimpina hankkeina ovat Ainolan keskus, Sibeliuksenväylä, Sahankaari, Annitädinpiha. Omina hankkeina jatketaan Kaakkolan alueen saneerausta ja vesimittarien asennusta. Kaupunkitekniikan ja Veden urakointi on vasta alkamassa kevät-kesän aikana, joten toteumaa ole vielä muodostunut.  Investointien ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti 5,5 Me.


Toimivalta mihin päätös perustuu: Hallintosääntö 23 § Vesiliikelaitoksen johtokunnan tehtävät ja toimivalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Ari Kaunisto, toimitusjohtaja, ari.kaunisto@jarvenpaa.fi

Johtokunta päättää merkitä tiedoksi Järvenpään Veden kuukausiraportin 1.1.-30.4.2024.

Käsittely

Toimitusjohtaja Ari Kaunisto selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.