Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 21.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Esi- ja perusopetuksen koulukuljetukset

JARDno-2024-689

Valmistelija

  • Jenni Kettunen, Perusopetuspalvelujen asiantuntija, jenni.kettunen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupungin oppilaskuljetukset järjestetään niille kaupungin osoittamaa esi- ja peruskoulua käyville oppilaille, joilla jokin perusopetuslain 32 §:n mukaisista edellytyksistä täyttyy.

  • Jos perusopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen.
  • Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen tai varhaiskasvatuslaissa tarkoitetusta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen tai varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai varhaiskasvatukseen.
  • Perusopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi.

Järvenpään Sivistyslautakunta on päättänyt 20.9.2006 § 65, että 1.8.2007 alkaen oppilaskuljetukset on järjestetty myös niille ensimmäisen vuosiluokan oppilaille, joiden koulumatka on yli kolme kilometriä.

Jos oppilas otetaan Järvenpäässä muuhun kuin kunnan hänelle osoittamaan kouluun ei kaupunki vastaa koulukuljetus/saattamiskustannuksista. Tuolloin puhutaan toissijaisesta oppilaaksiotosta perusopetuslain 28 § mukaan. Toissijainen koulu ei ole perusopetuslain määrittämä lähikoulu eli huoltaja vastaa mahdollisista koulumatkojen järjestämisestä ja matkakustannuksista. Poikkeuksena voidaan huomioida ne oppilaat, joille syntyisi myös lähikouluun oikeus koulumatkaetuuteen, eivätkä aiheutuvat kustannukset ylitä koulumatkakustannuksia ensisijaiseen lähikouluun.

Kuljetus suoritetaan yleisellä kulkuneuvolla tai huoltajalle maksettavana kuljetusavustuksena. Korvaus oman auton käytöstä maksetaan pääsääntöisesti Kelan matkakorvauksen (km) tai joukkoliikenteen matkustusvyöhykkeen hinnan mukaisesti kunnalle edullisimman vaihtoehdon mukaan. Korvaus maksetaan huoltajalle laskutuksen perusteella jälkikäteen oppilaan poissaolopäivät vähentäen.

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen toimintavallan siirron mukaan esiopetuksen kuljetuksista päättää varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö, perusopetuksen oppilaskuljetuksista päättää koulun rehtori ja/tai opetusjohtaja lautakunnan vahvistamien perusteiden mukaisesti.

Järvenpään esi- ja perusopetuksen koulukuljetuksen toimintaperiaatteet on nyt päivitetty yhteen ohjeeseen. Myöntämisperusteet ovat säilyneet ennallaan, mutta toimintatapoja on tarkennettu ja ohjeissa on määritelty selkeämmät linjaukset päätöksenteolle sekä huomioitu muuttuneet toiminnot kuljetusten osalta. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hyväksyä Järvenpään kaupungin esi- ja perusopetuksen oppilaskuljetusten toimintaperiaatteet liitteen 1 mukaisena.

Käsittely:

Perusopetuspalveluiden asiantuntija Jenni Kettunen selosti asiaa. Hän poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen klo 17.31.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Opka/opetusjohtaja, varhaiskasvatusjohtaja,  perusopetuspalveluiden asiantuntija