§ 8 Lampurinraitti ja Kengittäjänpolku, katu- ja puistosuunnitelman hyväksyminen

Lataa 

JARDno-2023-2049

Päätöspäivämäärä

6.6.2024

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö

Päätöksen peruste

Toimivalta perustuu kaupunkikehityksen toimintasääntöön, jonka mukaan suunnittelupäällikkö päättää katusuunnitelmista, niihin liittyvistä liikenteenohjaussuunnitelmista ja muiden yleisten alueiden suunnitelmista sekä niiden muutoksista (MRL 85 §).

Kuvaus

Katu- ja puistosuunnitelmaehdotuksen sisältö

Suunnittelukohde sijaitsee Järvenpään 24. kaupunginosassa, Vanhakylä.

Katu- ja puistosuunnitelmaehdotus koskee Lampurinraitin jalankululle ja pyöräilylle varattua kadun osaa sekä Väärämäki (VL) ja Wilhelmiinan pelto (VL-1) -nimisille puistoalueille sijoittuvaa Kengittäjänpolkua ja sen ympäristöä. Nykyisellään alueella sijaitsee n. 3,0 metriä leveä jalankulku- ja pyöräilyväylä välillä Stålhanentie - Vanhakyläntie. Muutoin alue on rakentumatonta tai peltoa.

Katu- ja puistosuunnitelmaehdotus on voimassa olevan asemakaavan mukainen (JARDno-2022-100, Kaavatunnus 240001).

Katu- ja puistosuunnitelmaehdotuksessa Lampurinraitti on esitetty 4,5 metriä leveänä jalankululle ja pyöräilylle varattuna väylänä. Väylä sijoittuu Stålhanentien ja Vanhakyläntien väliselle osuudelle mukaillen nykyisen väylän sijaintia.

Lampurinraitti on esitetty asfalttipintaisena. Lampurinraitin varteen on esitetty penkkejä sekä roska-astioita. Reuna-alueet on esitetty nurmipintaisina.

Lampurinraitin länsipuolelle on esitetty painanne, jota pitkin hulevedet on esitetty johdettavaksi Vanhankyläntien ja Wilhelmiinan pellon suuntaan.

Lampurinraitin tasaus noudattelee nykyistä pinnantasausta. Raitti on esitetty yksipuolisesti sivukaltevana.

Lampurinraitti on esitetty valaistuna.

Väärämäen ja Wilhelmiinan puiston puistoalueelle on esitetty Kengittäjänpolku -niminen kulkuyhteys Stålhanentieltä Tilanomistajankadulle. Kengittäjänpolku on esitetty kivituhkapintaisena. Kengittäjänpolun leveydeksi on esitetty 1,5 metriä.

Suunnitelmehdotuksessa on esitetty Väärämäen ja Wilhelmiinan pellon puistoalueelle istutettavaksi lehti- sekä havupuita. Wilhelmiinan pellon alueelle on esitetty istutettavaksi niitty ja Väärämäen puistoalueen nykyinen metsä on esitetty säilyväksi.

Nykyistä männikköä on esitetty harvennettavaksi Stålhanentien ja Lampurinraitin kulmauksessä Väärämäen VL-alueella. Lisäksi Lampurinraitin varrelta on esitetty vesakkoa siistittäväksi ja poistettavaksi huomioiden suojelualue.

Lampurinraitilta on esitetty lisäksi 4,0 metriä leveä eroteltu jalankulun ja pyöräilyn yhteys Kapteeninkadulle.

Katu- ja puistosuunnitelmaehdotus ja nähtävilläolo

Lampurinraitin ja Kengittäjänpolun katu- ja puistosuunnitelmaehdotus piir.nro 6008-220-9 ja -16 on ollut julkisesti nähtävillä 6. - 19.6.2023 välisenä aikana.

Katusuunnitelmaehdotuksesta on jätetty 1 muistutus nähtävilläoloaikana.

Muistutuksessa 1 esitetään, että suunnitelman luettavuus parantuisi kun pyörätien ja jalkakäytävän leveydet löytyisivät asemapiirustuksesta esitetyn "jk+pp" -merkinnän sijaan. Lisäksi muistutuksessa mainitaan, ettei pyörätien ja jalkakäytän erottelutapaa ole esitetty. Muistutuksessa tuodaan esille, että noppakiviraita olisi parempi erottelutapa kuin pelkkä maaliviiva. Muistutuksessa ehdotetaan punaisen asfaltin käyttämistä pyörätien puolella.

Vastine: Nähtävilläolon jälkeen jalankulun- ja pyörätie -yhteyden osalta asemapiirustusta on korjattu merkitsemällä piirustuksiin jalankulun ja pyöräilyn erottelu ja leveydet. Erottelu toteutetaan maaliviivalla. Pyöräteille ei osoiteta punaista asfalttia kustannus- ja saatavuussyistä.

Nähtävilläoloajan jälkeen katusuunnitelmaehdotusta on päivitetty erottamalla jalankulku ja pyöräily toisistaan ja päivittämällä taustalle viimeisin asemakaava.

Lampurinraitin ja Kengittäjänpolun katu- ja puistosuunnitelmaehdotus piir.nro 6008-220-9B ja -16 on päätöksen liitteenä.

Taloudelliset vaikutukset

Lampurinraitin ja Kengittäjänpolun kunnallistekniikan rakentamiskustannukset ovat noin 150 000 euroa (alv. 0%).

Kohteen rakentaminen on ajoitettu kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2024-2025.

Päätös

Päätän hyväksyä Lampurinraitin ja Kengittäjänpolun katu- ja puistosuunnitelmaehdotuksen piir.nro 6008-220-9B ja -16 sekä siihen liittyvän liikenteenohjaussuunnitelman piir.nro 6008-340-1A.

Maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n nojalla tämä päätös on täytäntöönpanokelpoinen ennen muutoksenhakuajan päättymistä.

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikkö Miia Haikonen

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka