Talousjaosto, kokous 5.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Kaupungin lainat ja rahoitusjärjestelyt

JARDno-2024-364

Valmistelija

  • Kirsi Rinne, talousjohtaja, kirsi.rinne@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 12.2.2024 § 43 kaupungin varainhankinnan ja sijoitustoiminnan periaatteet. Periaatteiden mukaisesti talousjohtaja vastaa varainhankinnan raportoinnista kaupunginhallitukselle ja valtuustolle vuosittain sekä silloin, kun lainojen ja niitä suojaavien johdannaisten yhteenlasketun nettoposition ja markkinakorkojen potentiaalisten muutosten vaikutuksesta aiheutuu merkittäviä muutoksia rahoitusmenoihin ja tuloslaskelmaan. 

Kaupungin korkean lainamäärän vuoksi korko- ja rahoitusriskejä on tarkoituksenmukaista seurata aktiivisesti ja tehdä markkinatilanteen mukaan suojauksia korkojohdannaisilla korkoriskien hallitsemiseksi. Läpinäkyvyyden lisäämiseksi kaupungin laina- ja rahoitusjärjestelyistä raportoidaan jatkossa säännöllisesti talousjaostolle. 

Raporttiin on sisällytetty tiedot kaupungin lainasalkusta ja suojauksista sekä suunnitelluista rahoitusjärjestelyistä. Raportointia jatkojalostetaan tarpeiden mukaisesti käytäntöjen vakiintuessa. 

Yhteenveto tilanteesta

Kaupungilla on tällä hetkellä lainaa 249 miljoonaa euroa. Lainoista 176 miljoonaa on pitkäaikaista rahalaitoslainaa ja 73 miljoonaa euroa toukokuussa 2024 erääntyvää joukkovelkakirjalainaa. Lainoista 54,7% on tällä hetkellä suojattu. Kuntatodistuslainaa käytetään tarvittaessa maksuvalmiuden varmistamiseen. Tällä hetkellä kuntatodistuksia ei ole avoinna. 

Erääntyvä joukkovelkakirjalaina tullaan jälleenrahoittamaan kevään 2024 aikana nostamalla rahalaitoslainaa. Nostettavia lainoja on jo osin suojattu korkean korkotason vuoksi syksyllä 2023 ja keväällä 2024. Kaupungin muista lainoista erääntyy maksettavaksi noin 15 miljoonaa euroa vuoden 2024 aikana, minkä lisäksi talousarvion mukaisten investointien rahoittamiseksi joudutaan ottamaan uutta lainaa. Investointihankkeiden aikatauluviipeiden vuoksi lisärahoitustarpeet ajoittunevat loppuvuodelle. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Talousjaosto päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Kokouskäsittely

Talousjohtaja Kirsi Rinne selosti asiaa. 

Tiedoksi

KH