Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 27.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Perusopetuksen opetussuunnitelmaan tehtävät muutokset koskien perusopetuksen painotetun opetuksen toteuttamista

JARDno-2024-223

Valmistelija

  • Jaana Jääskä, Opetuksen asiantuntija, jaana.jaaska@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perustelu

Lasten ja nuorten lautakunta on hyväksynyt Järvenpään perusopetuksen opetussuunnitelman kokouksessaan 20.4.2016. Opetussuunnitelma otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen vuosiluokilla 1–6 ja vuosien 2017–2019 aikana vaiheittain vuosiluokilla 7–9. Opetussuunnitelma on tällä hetkellä käytössä kaikilla luokka-asteilla. 

Järvenpään Yhteiskoulussa, Kartanon, Kinnarin ja Koivusaaren kouluissa järjestetään painotettua opetusta vuosiluokilla 7–9. Järvenpäässä tarjotaan musiikin, liikunnan, luonnontieteellis – matemaattista (LuMa) ja taideilmaisun painotettua opetusta.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 mukaan opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa, mitkä ovat opetuksen mahdolliset painotukset ja miten ne toteutetaan, miten painotus näkyy tuntijaossa sekä opetuksen tavoitteissa ja sisällöissä. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 mukaan taide- ja taitoaineiden valinnaisia tunteja ja valinnaisiin aineisiin osoitettuja vuosiviikkotunteja voidaan käyttää painotetun opetuksen järjestämiseen.

Painotettua opetusta toteutetaan Järvenpään perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan tällä hetkellä sekä taide- ja taitoaineiden valinnaisten tuntien että valinnaisten aineiden kautta. Taide- ja taitoaineiden painotettua opetusta (liikunta, musiikki) toteutetaan tällä hetkellä taide- ja taitoaineiden valinnaisten tuntien kautta, luonnontieteellis – matemaattista painotettua opetusta (LuMa) ja taideilmaisun painotettua opetusta toteutetaan valinnaisten aineiden kautta. Opetus- ja kasvatuslautakunta on edellisen kerran käsitellyt painotettua opetusta ja sen tuntijakoa kokouksessaan 2.2.2021.

Ehdotetaan, että taide- ja taitoaineiden painotettua opetusta (musiikki, liikunta) toteutetaan jatkossa vuosiluokilla 8 ja 9 luonnontieteellis – matemaattisen painotetun opetuksen (LuMa) ja taideilmaisun painotetun opetuksen kaltaisesti valinnaisten aineiden kautta ja painotettujen opintojen laajuus on 2 vuosiviikkotuntia vuosiluokalla 8 ja 9.

Muutos mahdollistaa

  • painotetussa opetuksessa opiskeleville oppilaille yhdenvertaisemmat arviointikäytänteet, sillä tällä hetkellä musiikin ja liikunnan painotetussa opetuksessa olevat oppilaat eivät saa todistuksiin erillistä sanallista arviota tai arvosanaa opiskellessaan painotettua opetusta taide- ja taitoaineiden valinnaisten tuntien kautta. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 mukaan taide- ja taitoaineiden valinnaisina tunteina tarjotuista ja suoritetuista opinnoista ei anneta todistuksiin erillistä sanallista arviota tai arvosanaa. Mikäli liikunnan ja musiikin painotettu opetus toteutetaan valinnaisten aineiden kautta, oppilaat saavat arvioinnin. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 mukaan ne valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin. Oppimäärältään alle kaksi vuosiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet ja tällaisista oppimääristä koostuvat kokonaisuudet arvioidaan sanallisesti hyväksytty- merkinnällä.
  • painotetun opetuksen sisällön monipuolisemmaksi. Tällä hetkellä, kun liikunnan ja musiikin painotettu opetus toteutetaan taide- ja taitoaineiden valinnaisten tuntien kautta, ne ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden oppimääriä, mikä myös sitoo painotetun opetuksen yhteisten oppiaineiden tavoitteisiin ja sisältöihin. Valinnaiset aineet voidaan toteuttaa monipuolisemmin.
  • yhteneväisen painotetun opetuksen laajuuden (2vvt) vuosiluokalla 8. Tällä hetkellä Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan taide- ja taitoaineiden painotettua opetusta (musiikki,liikunta) opiskellaan 8. vuosiluokalla 2,5 vuosiviikkotuntia. Matemaattis- luonnontieteellistä painotettua opetusta (LuMa) ja taideilmaisun painotettua opetusta opiskellaan 8. vuosiluokalla kaksi vuosiviikkotuntia. Muutos mahdollistaa painotetun opetuksen oppilaalle enemmän muuta valinnaisuutta 8. vuosiluokalla.

 

Ehdotetaan lisäksi, että muutos otetaan käyttöön porrastaen lukuvuodesta 2024-2025 siten, että nykyiset 8. luokkalaiset eli tulevat 9.luokkalaiset opiskelevat peruskoulun loppuun nykyisen valinnan mukaisesti eheän arvioinnin vuoksi. Lukuvuodesta 2025-2026 muutos on voimassa vuosiluokilla 8 ja 9 esityksen mukaisesti.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hyväksyä, että

  1. taide- ja taitoaineiden painotettu opetus (musiikki, liikunta) toteutetaan vuosiluokilla 8 ja 9 valinnaisten aineiden kautta 1.8.2024 alkaen
  2. taide- ja taitoaineiden painotettua opetusta (musiikki, liikunta) järjestetään 8. vuosiluokalla kaksi vuosiviikkotuntia (2vvt) 1.8.2024 alkaen
  3. muutos otetaan käyttöön porrastaen siten, että nykyiset 8. luokkalaiset eli tulevat 9. luokkalaiset opiskelevat peruskoulun loppuun nykyisen valinnan mukaisesti ja lukuvuodesta 2025-2026 muutos on käytössä vuosiluokilla 8 ja 9.
  4. liitteiden mukaiset muutokset tehdään Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan. Samassa yhteydessä lisätään Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan liitteen mukaiset puuttuvat painotetun opetuksen kuvaukset ja tehdään teknisiä korjauksia.

 

Käsittely:
​​
Opetusjohtaja Arja Korhonen ja opetuksen asiantuntija Jaana Jääskä selostivat asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

opetusjohtaja, opetuksen asiantuntija, perusopetuspalvelujen asiantuntija, perusopetuksen johtoryhmä, Koivusaaren koulun rehtori, Kartanon koulun rehtori