Kaupunkikehityslautakunta, kokous 8.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Asemakaavaehdotuksen nähtäville asettaminen / Asemakaavan muutos Mannilantie 26-28

JARDno-2021-2346

Valmistelija

  • Juho Mattila, projektipäällikkö, juho.mattila@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat:

Sanna Matkaselkä Sitowise Oy, Kaavan laatija, sanna.matkaselka@sitowise.com

Paula Kinnunen, asemakaava-arkkitehti, paula.kinnunen@jarvenpaa.fi

Juho Mattila, projektipäällikkö, juho.mattila@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaavamuutoshankkeen tavoitteena on tutkia suunnittelualueen maankäytön tiivistämismahdollisuuksia sekä uudisrakentamisen että purkavan saneerauksen kautta. Valtion virastotaloa esitetään suojeltavaksi. Tontin keskiosasta purettavan rakennuksen paikalle ja sen eteläosaan nykyiselle pysäköintialueelle suunnitellaan aiempaa tehokkaampaa uudisrakentamista: rakennus poliisin tarpeisiin, pysäköintiä ja asuinkerrostaloja. Hanke toteuttaa osaltaan Keskustan osayleiskaavan tavoitteita kehittää ekotehokas, taloudellinen ja toimiva kaupunkirakenne eheyttämällä ja tiivistämällä keskusta-aluetta.

Kaavamuutoksen myötä tontille suunnitellaan osoitettavan kerrosalaa yhteensä noin 11 600 k-m2, josta on liike-, palvelu- ja toimistotilaa yhteensä noin 4 600 k-m2 ja asuintilaa korkeintaan 7 000 k-m2. Kaavamuutoksen myötä työpaikkojen määrän alueella arvioidaan kasvavan 290 työpaikkaan. Uusia asuntoja arvioidaan tulevan noin 120 kpl ja noin 230 uutta asukasta. Kaavamuutos mahdollistaa osaltaan laadukkaamman ja monipuolisemman kaupunkiympäristön rakentumisen sekä poliisin toimintojen säilymisen Järvenpäässä.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Kaavamuutosprosessiin on ryhdytty maanomistajan Suomen valtion / Senaatti-kiinteistöjen aloitteesta. Kaavoitusjohtaja on hyväksynyt puitesopimuksen 22.11.2021 § 7. Asemakaavan muutos laaditaan konsulttikaavoituksena yhteistyössä Järvenpään kaupungin kanssa. Asemakaavatyö on sisältynyt kaavoitussuunnitelmaan vuodesta 2022 alkaen.

Asemakaavan vireilletulosta ilmoitettiin kuulutuksella 20.4.2022 kaupungin ilmoitustaululla ja internetsivuilla, Viikkouutiset Keski-Uusimaa-lehdessä sekä lähettämällä kirje kaava-alueen ja kaava-alueeseen rajoittuvien alueiden maanomistajille ja haltijoille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta on saatu 1 kirjallinen mielipide.

Asemakaavan muutosluonnos on ollut nähtävänä 1.2.2023-2.3.2023 välisen ajan Järvenpää-infossa ja Järvenpään kaupungin verkkosivuilla. Nähtävilläolosta on ilmoitettu kuulutuksella 25.1.2023 ja kirjeellä suunnittelualueen maanomistajille ja naapurikiinteistöjen omistajille. Nähtävilläoloaikana osallisilla oli mahdollisuus jättää mielipide kaavaluonnoksesta. Luonnosvaiheessa lähetettiin lausuntopyyntö seuraaville tahoille: Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Helsingin kaupunginmuseo/Keski-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo, Väylävirasto, Järvenpään rakennusvalvonta, Järvenpään kaupunkitekniikan suunnittelu, Järvenpään Vesi, Elisa Oyj, Telia Oyj, DNA Finland Oy, FNE Finland Oy, Caruna Oy, GasGrid Finland Oy, Suomen Kaasuenergia Oy, Vantaan Energia Keski-Uusimaa Oy ja Järvenpää-Seura ry. Asiasta on pidetty yleisötilaisuus 14.2.2023 Järvenpää-infossa. Asemakaavaluonnoksesta on saatu nähtävilläoloaikana 6 lausuntoa ja yksi kirjallinen mielipide.

Lyhennelmät mielipiteistä ja lausunnoista sekä kaavoituksen vastineet esitetään asemakaavaselostuksen liitteessä 4. Asemakaava-aineistoa on tarkistettu ja täydennetty palautteen pohjalta.

Asemakaavan kuvaus

Asemakaava koostuu osasta korttelia 126, joka osoitetaan kaavamuutoksella toimistorakennusten korttelialueeksi (KT-3) ja osittain asuinkerrostalojen korttelialueeksi (AK-67). Mannilantien ja Huvilakadun kulmaukseen osoitetaan uusi katuaukio, joka nimetään asemakaavassa Tapiola-aukioksi.

Kaavamuutos mahdollistaa asumisen kaava-alueella, jota ei voimassa olevassa asemakaavassa ole. Asemakaavamuutos täydentää, monipuolistaa ja uudistaa nykyistä kaupunkirakennetta keskeisellä sijainnilla Järvenpään keskustan alueella ja tuo lisää asukkaita ja työpaikkoja nykyisten palveluiden piiriin. Asukkaiden määrän lisääntyessä myös käyttäjämäärät keskusta-alueen palveluille ja liiketoiminnoille lisääntyvät, jolla on myönteisiä vaikutuksia keskusta-alueen elinvoimaisuudelle, alueen palveluiden paranemiselle ja verotulojen kasvulle.

Kaavaselostuksessa on esitetty asemakaavan tarkempi kuvaus ja asemakaavan toteuttamisen vaikutukset.

Kaupungin ja yksityisten kiinteistönomistajien väliset maankäyttösopimukset valmistellaan kaupunginhallituksen hyväksymiskäsittelyyn asemakaavaehdotuksen nähtävilläolon jälkeen. Asemakaavan korttelialueille laaditaan erillinen tonttijako kaavamuutosprosessin jälkeen.

 

Järvenpään kaupungin hallintosäännön (21§) mukaan kaupunkikehityslautakunta päättää asemakaavaehdotuksen nähtävillepanosta.

MA

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Autere, kaupunkitekniikan johtaja, vs. kaupunkikehitysjohtaja, mikko.autere@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. asettaa 1. kaupunginosan eli Keskus korttelin 126 tonttia 10 koskevan asemakaavan muutosehdotuksen julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 mukaisesti ja
  2. pyytää asemakaavan muutosehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta: Uudenmaan ELY-keskus, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Helsingin kaupunginmuseo/Keski-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo, Järvenpään Vesi, Elisa Oyj, Telia Oyj, Caruna Oy, Vantaan Energia Keski-Uusimaa Oy ja Suomen luonnonsuojeluliitto Järvenpää ry.

 

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Hannele Selin selosti asiaa.  

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Erillisen tiedoksiantolistan mukaan