Kaupunginhallitus, kokous 29.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Tontin 186-17-1702-6 vuokraus- ja myyntipäätös Minkkikatu 20

JARDno-2023-1914

Valmistelija

  • Ville Paatsola, tonttipäällikkö, ville.paatsola@jarvenpaa.fi

Perustelut

TT-Estate Oy on pyytänyt saada vuokrata Järvenpään kaupungilta teollisuustontin 186-17-1702-6. TT Estate Oy on erikoistunut rakentamaan toimitiloja erilaisille yrityksille. Tontti sijaitsee asemakaavan mukaisella toimitilarakennusten korttelialueella (KTY-8), e=0,4. Tontin pinta-ala on 6 658 m2

Järvenpäässä toimii n. 3 000 yritystä. Valtaosa yrityksistä on pk-yrityksiä, joista mikroyritysten ja 1-5 henkilöä työllistävien yritysten osuus on korkea, jopa 85-90 %. Pienet yritykset eivät rakenna itselleen toimitiloja, vaan etsivät valmiita toimitiloja. Kaupungin yritys- ja elinkeino-ohjelman 2023-2030 yhtenä kärkitoimenpiteenä on yritysympäristön kehittäminen, joka tähtää yritystoiminnan edellytysten varmistamiseen ja edistämiseen.

Vahvistaaksemme kaupungin toimitilatarjontaa etenkin pk-yritystoimintaa varten, kaupunki on käynyt neuvottelut TT Estaten kanssa, jonka kanssa on hyvät kokemukset aiemmasta yhteistyöstä. Tavoitteena on ollut löytää ratkaisukeskeisesti molemmille osapuolille sopiva ratkaisu, jossa tärkeät asiat on huomioitu. Minkkikadun tontti soveltuu erinomaisesti TT Estaten hankkeelle muun muassa tontin sijainnin, saavutettavuuden, alueella olevan muun yritystoiminnan ja moottoritielle suuntautuvan näkyvyyden vuoksi. TT Estate on luvannut hankkia tontille kaupungin toiveen mukaisesti Järvenpään kärkialoihin kuuluvia yrityksiä (mm. teollisuus, elintarviketeollisuus ja KIRA-ala). TT Estate on suunnittelussaan ottanut hyvin huomioon kaupungin elinkeinoelämän, kaavoituksen, rakennusvalvonnan ja maankäytön sekä rakennuksen julkisivuun liittyvät huomiot.

TT Estate Oy on erikoistunut rakentamaan monipuolisia toimitiloja yritysille. Alla TT Estaten toimittama esittely toiminnastaan:

  1. Olemme rakentaneet Järvenpäähän TT Toimitilarakennuksen v. 2018 osoitteeseen Ahertajankuja 5a.
  2. Rakennamme energiatehokkaita (A-energialuokka) ja maalämmöllä varustettua kiinteistöjä, joissa oletuksena kiinteistön etähallinta eControl.
  3. Emme markkinoi tällä hetkellä kohteitamme ollenkaan kuluttajille ja rakentamamme kiinteistöt haetaan 100 % ALV -velvollisiksi, joka varmistaa sen, että tilojen käyttäjät ovat yrityksiä.
  4. Nykyinen asiakaskuntamme kohteistamme on yli 90 % yrityksiä.
  5. Konseptimme on myös kunnan/kaupungin elinkeinokehittämisen kannalta mielekäs, koska tyypilliseen TT Toimitilat -rakennukseen tulee n. 20-50 työpaikkaa yrityksistä riippuen.
  6. Haemme asiakkaita ensisijaisesti seuraavilta aloilta: KIRA, elintarvikeala, teollisuus. Nämä toimialat olivat Järvenpään tonttineuvotteluissa vahvasti esillä.
  7. TT Estate Oy toimii kohteen perustajaurakoitsijana ja hanke rahoitetaan yhtiölainalla sekä TT Estate Oy:n kassarahoituksella. Olemme toteuttaneet jo n. 15 hanketta onnistuneesti eri kaupungeissa samalla konseptilla ja kaikki ovat valmistuneet aikataulussa tai etuajassa.”

Catella Property Oy on 13.11.2019 arvioinut korttelin 1702 markkina-arvoksi 75 €/k-m2, hinta on sidottu elinkustannusindeksin pistelukuun 1975. Vuosivuokra on 5 % myyntihinnasta. Lokakuun 2023 elinkustannusindeksin pisteluvulla 2318 laskettuna tontin 186-17-1702-6 myyntihinnaksi saadaan 234 411 € ja vuosivuokraksi = 11 720 €

Vuokralaisella on oikeus ostaa vuokra-alue sen jälkeen, kun tontille on rakennettu vuokrasopimuksen tarkoittama rakennus. Kauppahinta on 3 vuoden ajan maanvuokrasopimuksen allekirjoittamisesta lukien 234 411 €. Tämän jälkeen kauppahinta määräytyy markkinahinnan mukaan. 

MA

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että:

  1. Järvenpään kaupunki vuokraa kiinteistön 186-17-1702-6 TT Estate Oy:lle tai perustettavan yhtiön lukuun liitteenä olevan vuokrasopimuksen mukaisin ehdoin
  2. Järvenpään kaupunki tekee kiinteistökaupan esisopimuksen kiinteistölle 186-17-1702-6 TT Estate Oy:lle, perustettavan yhtiön tai muun määräämänsä lukuun.
  3. Maankäyttöjohtaja valtuutetaan tekemään teknisiä korjauksia vuokrasopimukseen ja kiinteistökaupan esisopimukseen, kuitenkin siten, ettei kaupungin asema sopimuskumppanina heikkene.
  4. Päätös sitoo kaupunkia 6 kk päätöksenteosta.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.