Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Ateria- ja puhtauspalveluiden hinnankorotusehdotuksen hyväksyminen

JARDno-2022-1290

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti Ali-Sisto, Lakimies, antti.ali-sisto@jarvenpaa.fi

Perustelut

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Palmian esittämän hinnankorotusehdotuksen edellä kuvauskentässä esitetyn mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Kirsi Liete, kirsi.liete@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupunginhallitus on päätöksellään 24.5.2021 § 142 valinnut ateria- ja puhtauspalveluiden palveluntuottajaksi Palmia Oy:n.

Järvenpään kaupungin ja Palmia Oy:n välisen Palvelusopimus ateria- ja siivouspalveluiden tuottamisesta ja palveluiden kehittävästä kumppanuudesta kohdan 6.4.2. mukaan hintojen muuttaminen perustuu a) palveluihin sovittuihin muutoksiin; b) palvelujen tuotannon kustannusrakenteisiin; c) hyötyjen yhteiseen jakamiseen; ja d) todelliseen kustannuskehitykseen (indeksejä voidaan hyödyntää). Osapuolten tulee päästä yhtäaikaisesti ja tapauskohtaisesti sopimukseen palvelun sisällöistä ja hinnoista. Palveluntuottaja on toimittanut hinnankorotusehdotuksen (Liite 1) kaupungille JYSE 9.8 -ehdon mukaisesti kirjallisesti vähintään kolme (3) kuukautta ennen hinnanmuutoksen voimaantuloa. Hinnankorotusehdotuksessa esitetään, että uudet hinnat tulevat voimaan 1. syyskuuta 2023 alkaen.

Sopimuksen 6.4.2. d)-kohdan mukaan hintojen muuttamisen tulee edellä mainitulla tavalla perustua todelliseen kustannuskehitykseen, jossa indeksejä voidaan hyödyntää. Kaupungin perehdyttyä palveluntuottajan toimittamaan hinnantarkistusesitykseen havaittiin, etteivät edellisessä palveluntuottajan kanssa käydyssä hinnantarkastusneuvottelussa käytetyt indeksit vastaa palvelujen tuottamisen hintakehitystä. Tuolloin valitut laskentaperusteet ja indeksit eivät näin ollen kaupungin näkemyksen mukaan ole kestäviä ja ne johtavat mm. päällekkäisiin korotuksiin.

Järvenpään kaupungin ja palveluntuottajan välillä on käyty kaupungille toimitettua hinnankorotusehdotusta koskevat neuvottelut syksyllä 2023. Neuvottelujen perusteella ehdotetaan, että palveluntuottajalla on oikeus korottaa hintoja liitteen 2 mukaisesti. Lisäksi ehdotetaan, että hinnantarkistusneuvotteluissa lähtökohtana myös tulevissa sopimuksen mukaisissa neuvotteluissa pidettäisiin edellä mainittuja hinnantarkastusperusteitaKorotuksen voimaantulon ajankohdasta sopijapuolilla on ollut eriävä näkemys. Neuvottelujen lopputuloksena kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että uudet hinnat tulisivat voimaan takautuvasti 1.10.2023 alkaen. Hintoja voidaan sopimuksen mukaan tarkistaa seuraavan kerran aikaisintaan 1. syyskuuta 2024.

Kustannuskehitys huomioiden hallinto- ja talouspalvelut pitävät nyt esitettäviä hinnantarkistuksia perusteltuina sekä osapuolten välisen sopimuksen mukaisina.

Salassa pidettävissä liitteissä on esitetty ehdotetut hinnankorotukset.

Kaupunginhallitus on toimivaltainen päättämään asiasta Järvenpään kaupungin hallintosääntö 12 §:n mukaisesti.

LR

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. hyväksyä liitteessä 2 esitetyt hinnantarkistukset 1.10.2023 alkaen.
  2. että hinnantarkistusneuvotteluissa lähtökohtana myös tulevissa sopimuksen mukaisissa neuvotteluissa pidetään liitteessä 2 mainittuja hinnantarkistusperusteita.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Palmia Oy