§ 18 Vahingonkorvaushakemus/ Uunonraitti

Lataa 

JARDno-2023-1850

Päätöspäivämäärä

15.12.2023

Päätöksen tekijä

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (KV 21.6.2021 § 53)

Kaupunkikehityksen palvelualueen toimintaohje ja toimivallan siirtäminen(Kauke 21.9.2023 § 58)

Talouden rahamääräiset ratkaisuvaltarajat 1.12.2021 alkaen (Kauke 28.10.2021 § 97)

Kuvaus

Vahingonkärsinyt on liukastunut ja kaatunut Uunonraitilla 17.3.2023 klo 8.55. Kaatumisen seurauksena kädessä ollut puhelin putosi maahan ja rikkoontui. Vahingonkärsineen mukaan hän käveli puhelin kädessään varovasti, koska tie tuntui liukkaalta. Tästä huolimatta hän kaatui ja puhelin rikkoontui pudotessaan maahan. Vahingonkärsineen mukaan tie näytti siltä, ettei sitä oltu hiekoitettu laisinkaan. Vahingonkärsinyt vaatii Järvenpään kaupunkia korvaamaan rikkoutuneen puhelimen lunastusarvon tai puhelimen korjaukseen menevän kulun 179 euroa.

Uunonraitin kunnossapitovastuu on Järvenpään kaupungilla. Kadun kunnossapitoa hoitaa alueurakkana Alltime Infrapalvelut Oy. Katu kuuluu katukunnossapidon hoitoluokkaan B. Katujen kunnossapitotyöt hoidetaan urakkasopimukseen sisältyvien työkohtaisten tehtäväkorttien mukaisesti. Alueurakoitsijan raporttien mukaan Uunonraitti on hiekoitettu ennen vahinkoa 14.3 ja 15.3 (liite 6 ja 7) sekä 16.3.2023 (liite 4 ja 5). Ilman lämpötila on ollut 17.3 yöllä pakkasen puolella ja liukastumisajankohdan lämpötila on ollut n. -3,6 astetta.

Vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) 2 luvun 1§:n mukaan vahingonkorvausvelvollisuus syntyy sille, joka aiheuttaa tahallaan tai tuottamuksellaan toiselle vahingon. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. 

Saadun selvityksen perusteella voidaan katsoa, että vahinkoalueen kunnossapito ja liukkaudentorjunta on suoritettu annetun ohjeistuksen mukaisesti sekä olosuhteiden edellyttämällä tavalla. Liukastumisvahinko ei ole johtunut kaupungin vastuulla olevan kunnossapidon laiminlyönnistä tai muusta virheestä. Talviaikaan saattaa huolellisesta liukkaudentorjunnasta huolimatta esiintyä olosuhteiden aiheuttamaa liukkautta ja yksittäisiä, muita liukkaampia paikkoja. Edellä mainitun perusteella kaupunki ei ole korvausvelvollinen tässä vahinkoasiassa.

Päätös

Päätän hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen esitetyin perustein. Järvenpään kaupunki ei ole korvausvelvollinen ko. vahinkoasiassa.

Allekirjoitus

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö Aija Schukov

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka