§ 17 Vahingonkorvaus/Takaisinsaantivaatimus liukastumisvahingosta Sibeliuksenkadun ja Ahomaanraitin risteyksessä

Lataa 

JARDno-2023-975

Päätöspäivämäärä

12.12.2023

Päätöksen tekijä

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (KV 21.6.2021 § 53)

Kaupunkikehityksen palvelualueen toimintaohje ja toimivallan siirtäminen (Kauke 21.9.2023 § 58)

Talouden rahamääräiset ratkaisuvaltarajat 1.12.2021 alkaen (Kauke 28.10.2021 § 97)

Kuvaus

Vahingonkärsinyt on loukannut itseään liukastuttuaan 9.3.2023 klo 9.20 Sibeliuksenkadun ja Ahomaanraitin risteyksessä. Vahingonkärsineen mukaan liukastuminen oli johtunut tien liukkaudesta. Liukastumisvahinko on tapahtunut kävelykatu Jannen alueella ja katu kuuluu katukunnossapidon hoitoluokkaan A. Kävelykatu Janne on vahinkokohdaltaan lämmitetty, mutta lämmitys ei ole ollut toiminnassa talvikaudella 2023. Liukkaudentorjunta on hoidettu hiekoittamalla. Kävelykadun pinnoite on betonilaattaa. Kadun kunnossapitovastuu on Järvenpään kaupungilla.

If Vahinkovakuutus Oyj on lähettänyt Järvenpään kaupungille takaisinsaantivaatimuksen 1.6.2023 liukastumisesta aiheutuneista kuluista, joita oli kertynyt 1.6.2023 mennessä 7 336,49 euroa.

Kaupungin vakuutusasioita käsittelevälle IF Vahinkovakuutusyhtiölle on toimitettu alueurakoitsija Alltime Infrapalvelut Oy:n tekemä lausunto kunnossapitotoimista vahinkoajankohdalta. Vakuutusyhtiö on käsitellyt asiaa ( vahinkonumero 23.0108525 ) ja toteaa seuraavaa:

Vahinkoa ei korvata vastuuvakuutuksesta, koska vakuutuksenottaja ei ole voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvelvollinen vahingosta. Asiassa saamiemme selvitysten perusteella katsomme, ettei liukastuminen ole tässä tapauksessa johtunut Järvenpään kaupungin vastuulla olevan kunnossapidon laiminlyönnistä tai muusta virheestä. Alueen kunnossapito ja liukkaudentorjunta on suoritettu huolellisesti ja olosuhteiden edellyttämällä tavalla. Liukkaudentorjunnan tarvetta ei ole havaittu välittömästi vahingon jälkeen suoritetun puhtaanapitokierroksen yhteydessä. Talviaikaan saattaa huolellisesta liukkaudentorjunnasta huolimatta esiintyä olosuhteiden aiheuttamaa liukkautta ja yksittäisiä, muita liukkaampia paikkoja. Näin ollen katsomme, ettei Järvenpään kaupungille ole syntynyt voimassa olevaan oikeuteen perustuvaa korvausvelvollisuutta vahingosta.

Vakuutusyhtiön korvausvelvollisuus ei ole vakuutuksenottajan korvausvelvollisuutta laajempi, joten vahinkoa ei voida korvata vastuuvakuutuksen perusteella.

 

Päätös

Päätän hylätä IF Vahinkovakuutus Oyj:n takaisinsaantivaatimuksen (23.0108525) edellä esitetyin perustein. Järvenpään kaupunki ei ole korvausvelvollinen ko. vahinkoasiassa.

Allekirjoitus

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö Aija Schukov

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka