§ 13 Järvenpään kaupungin valvontatapa sekä ohjeet koskien valtion tukemien arava- ja korkotukivuokra-asuntojen sekä erityisryhmäkohteiden asukkaiden valintaa 2024

Lataa 

JARDno-2023-1901

Päätöspäivämäärä

7.12.2023

Päätöksen tekijä

Johdon erityisasiantuntija

Päätöksen peruste

Kaupunkikehitys lautakunta 21.9.2023 § 58

Kuvaus

Järvenpään kaupunginhallitus on 15.8.2011 § 245 päättänyt arava- ja korkotukivuokra-asuntojen valvontatavasta. Valvonta tapahtuu jälkikäteisvalvontana. Valvontatapapäätöstä päivitetään ARA:n asukasvalintaohjetta noudattaen. ARA suosittelee, että kunnat määrittävät vuosittain varallisuuden enimmäisrajat. Varallisuusrajat on tarkastettu joulukuussa 2023.

ARA:n ohjaus ja valvontavastuut

ARA:n tehtäviin kuuluu antaa kunnille ja lainansaajille yleistä ohjausta arava- korkotukivuokra-asuntojen asukasvalinnoista sekä yhteishallintolaissa tarkoitetusta asukasdemonratiasta.ARA valvoo yleishyödyllisyyden toteutumista ja rajoitusten alaisten vuokratalojen vuokranmääritystä sekä valtiontuella rakennettavien asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeiden määräytymistä.

ARA:n ohjauksen tavoitteena on, että omistajilla olisi riittävän yhtenäinen käytäntö, kun ne valitsevat asukkaita ja kun ne määrittävät omaksutannusvuokraa sekä toteuttavat asukkaiden kanssa yhteishallintalaissa tarkoitettua asukasdemokratiaa. ARA:n tahtotilana on myös, että kunnilla olisi yhtenäiset valvontaperiaatteet.

Asukasvalintojen valvonta kunnilla

Arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukasvalinnan yleisestä ohjauksesta vastaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA). ARA on toimittanut kuntiin ja Hyvinvointialueille 30.5.2023 päivätyn ohjauskirjeen koskien Ara-rahoitteisten asuntojen asukasvalintoja valvonnasta (Dnro ARA-05.02.00-2023-2). Tämän lisäksi Ara on antanut Hyvinvointialueille erillisen ohjeen (Dnro ARA- 05.00.00-2023-2) Ara-kohteita koskevista säännöksistä erityisryhmien palveluasumisen asukasvalinnoista. Valtion tukemien erityisryhmäkohteiden asukasvalinnat sekä niihin liittyvät valvontatehtävät siirtyivät Hyvinvointialueen hoidettavaksi 1.9.2023 alkaen. Keusoten kanssa on sovittu siirron valmistelun lisäajasta 30.9.2023 saakka. Siirron valmistelun lisäaika on hyväksytetty Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlla.

Asukkaiden valintaperusteista on perussäännökset valtioneuvoston asetuksessa asukkaiden valinnasta arava- ja korkotukivuokra-asuntoihin (166/2008).

Asukasvalinnan tavoitteista on säädetty aravarajoituslain 4 a §:ssä ja korkotuki-lain 11 a §:ssä. Tavoitteena on, että valtion tukemat arava- ja korkotukivuokra-asunnot osoitetaan vuokra-asuntoa eniten tarvitseville ruokakunnille ja samalla pyritään vuokratalon monipuoliseen asukasrakenteeseen ja sosiaalisesti tasa-painoiseen asuinalueeseen.

Asukasvalinnan perusteina ovat hakijaruokakunnan asunnontarve, kiireellisyys-luokitus, varallisuus ja tulot. Vaikka Valtioneuvoston asetuksessa ei ole enää vahvistettu tulorajoja, on tuloarvostelu edelleen voimassa. Hakijaruokakunnan tulot kuuluvat edelleen asukasvalintaperusteisiin tasavertaisena tekijänä hakija-ruokakunnan asunnontarpeen ja varallisuuden kanssa ja ne on otettava huomioon hakijoita etusijajärjestykseen asetettaessa.

Asukasvalinnan poikkeuksista on säädetty valtioneuvoston asetuksen 6 §:ssä, tilapäisistä poikkeuksista asukasvalinnassa 7 §:ssä ja asukkaiden valitsemisesta, kun edellytykset täyttäviä hakijoita ei ole, 8 §:ssä. Asukasvalinnan perusteista ja poikkeuksista sekä palveluasuntojen asukasvalinnasta ja lyhyen korkotuen asukasvalintaperusteista on kattava selvitys ARAn asukasvalintaoppaassa.

Ohjeen mukaan kuntien tehtävänä on valvoa valtion tuella rakennettujen vuokra- ja osaomistusasuntojen asukasvalintoja. ARA on ohjeessaan esittänyt, että kunnan on tehtävä asukasvalintojen valvontatavasta päätös (valvontatapapäätös). Valvontatapapäätös tulee antaa tiedoksi kunnassa valtion tukemia vuokra-asuntoja omistaville yhteisöille. ARA julkaisee opasta arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukasvalintoihin. Asukasvalintaopas on voimassa 7.5.2019 lähtien ja se on päivitetty 1.3.2023. Asukasvalintaoppaasta löytyvät keskeiset asukasvalintoihin vaikuttavat säädökset ja ohjeet. Opas on saatavilla ARAn verkkosivuilta www.ara.fi. Asukasvalinta-oppaassa on mm. kerrottu tarkemmin edellä mainituista säädöksistä poikkeavista asukasvalintamenettelyistä. 

Järvenpään valvontatapa

Järvenpäässä vuokratalojen omistajat ilmoittavat kaupungin suorittamaa valvontaa jälkikäteen joka kuukauden 20. päivään mennessä edellisessä kuussa tekemänsä asukasvalintapäätökset tietoturvaa noudattaen.Valvontaa toteutetaan myös valvontakäynneillä ja tarvittaessa kaupunki voi suorittaa pistokokeen.

Asukasvalintaohjetta ja asukasvalintojen valvontatapaa on selostettu yksityiskohtaisemmin liitteenä olevassa asiakirjassa. 

Päätös

Valtion tukemien arava- ja korkotukivuokra-asuntojen sekä erityisryhmäkohteiden asukkaiden valinnassa noudatetaan  päivitettyä liitteenä olevaa ohjetta ja asukasvalintojen valvontatapaa. Päätös on voimassa toistaiseksi

Allekirjoitus

Erityisasiantuntija Sisältää henkilötietoja 

Organisaatiotieto

Kaupunkikehitys