§ 16 Korvaus omavastuun osalta

Lataa 

JARDno-2023-1127

Päätöspäivämäärä

19.10.2023

Päätöksen tekijä

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (KV 21.6.2021 § 53)

Kaupunkikehityksen palvelualueen toimintaohje ja toimivallan siirtäminen (Kauke 21.9.2023 § 58)

Talouden rahamääräiset ratkaisuvaltarajat 1.12.2021 alkaen (Kauke 28.10.2021 § 97)

Kuvaus

Vahingonkärsinyt kertoo liikennemerkin kaatuneen autonsa päälle 13.4.2023 noin klo 12:45 pysäköintiruudussa Mannilantie 26 kohdalla. Vahingonkärsinyt vaatii Järvenpään kaupunkia korvaamaan liikennemerkin kaatumisesta aiheutuneen korjauksen omavastuukulun 400 euroa sekä laina-autokulun 60 euroa, yhteensä 460 eutroa. Korvausvaatimuksen liitteenä on valokuvia vahinkopaikalta vahingon ajankohdalta. Yhden valokuvista on ottanut alueurakoitsija Alltime Infrapavelut Oy:n työntekijä. Kuvasta voi todeta liikennemerkin kaatuneen henkilöauton konepeltiä vasten. Pysäköintiruutu sijaitsee kohdassa, jossa ei ole toista pysäköintiruutua edessä. Törmäysjälkiä merkin putkessa ei vahingonkärsinyt eikä työntekijä havainneet.

Paikalla otetuista valokuvista voi nähdä liikennemerkin katkenneen betonisen perustan tiivisteen alapuolelta. Liikennemerkkivarsi on ollut huonokuntoinen ja se on suoristettu Alltime Infrapalvelut Oy:n  mukaan aikaisemminkin, marraskuussa 2022. Liikennemerkin putkea eikä putken tiivistettä silloin vaihdettu, vaan merkki työnnettiin suoraksi. Tämä on voinut aikaansaada sen, että tiiviste ei enää ole ollut vedenpitävä, jolloin merkinvarsi on ruostunut betoniperustan sisällä. Lisäksi merkin varsi on voinut murtua suoristettaessa. Tämä yhdessä tuulen kanssa on voinut aiheuttaa liikennemerkin katkeamisen ja kaatumisen ajoneuvon päälle. Pelkkä taipunut putki ei kaadu tuulen voimasta.

Vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) 2 luvun 1§:n mukaan vahingonkorvausvelvollisuus syntyy sille, joka aiheuttaa tahallaan tai tuottamuksellaan toiselle vahingon. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Saadun selvityksen perusteella voidaan katsoa, että liikennemerkin kunnossapidossa on syyllistytty huolimattomuuteen ja vahingonkärsineelle korvataan vahinko omavastuun ja sijaisauton osalta yhteensä 460 euroa.

Päätös

Päätän, että vahingonkärsineelle korvataan vahingosta aiheutuneet kulut yhteensä 460 euroa.

 Vahinko on riidaton.

Allekirjoitus

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö Aija Schukov

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka